Minecraft

Kulmapaikasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tärkeää informaatiota

Vuoden 2021 aikana Minecraftin java-version kirjautuminen siirtyy vanhalta Mojangin tililtä voimassa olevalle Microsoft-tilille (Xbox). Migraatio on tullut mahdollisesksi osalle tilinhaltijoista syyskuussa 2021. Kirjautuminen ei (ainakaan toistaiseksi) vaikuta itse pelaamiseen, modeihin tai skineihin peliversiosta riippumatta. Tilin migratoiminen on pakollista. Vuoden 2022 keväästä alkaen jäljellä olevat tilit vahvistamattomien tietojen mukaan migratoidaan ilmeisesti joka tapauksessa ilman käyttäjän toimia.

Lisäinformaatiota:

Yleistä

Minecraft on palikkapeli

Minecraft on ruotsalaisen Markus Perssonin ("Notch") luoma kolmiulotteinen, palikkapohjainen hiekkalaatikkopeli (3D openworld sandbox). Pelin ihan ensimmäiset versiot olivat ns. Creative moodissa, eli pelaajalla oli rajaton määrä muutamaa palikkatyyppiä. Pelin kehitys kuitenkin siirtyi aika nopeasti Survival-tilan kehitykseen, eli pelaajalla on terveyspalkki, pelaaja voi ottaa vahinkoa, pelissä on muutamia vihollishahmoja ja kaikki resurssit on itse kerättävä maailmasta. Normaalisti tämä kaikki tapahtuu "normaalimaailmassa" eli Overworldissa.

Myöhemmin peliin lisättiin toinen ulottuvuus, Nether, joka poikkeaa tyystin Overworldista. Nether on helvettiä vastaava synkempi ulottuvuus, joka rakentuu suurimmaksi osaksi luolastotyyppisistä Netherrack-rakennelmista ja sisältää mm. valtavat määrät suuria laavajärviä sekä omat vihollistyyppinsä. Netheriä käytetään yleensä pitkien matkojen matkaamiseen nopeammin, koska yhden metrin matka netherissä (horisontaalisesti) vastaa 8 metrin matkaa normaalimaailmassa. Netherissä ei ole vuorokaudenaikoja, eikä myöskään säätilan vaihteluita toisin kuin Overworldissa. Netherissä nukkuminen ei ole suositeltavaa, sillä tämä johtaa tuhoisaan räjähdykseen

Virallisen julkaisun, eli version 1.0 myötä peliin lisättiin vielä The End-niminen ulottuvuus, jonne pelaaja voi halutessaan matkata ja yrittää päihittää Ender Dragon nimisen "loppuvastuksen", jonka jälkeen pelaaja näkee pitkän lopputekstipätkän kummallisine tarinoineen, sekä loppukrediitit eli pelin tekijäjoukon. End sisältää Ender Dragonin lisäksi ainoastaan Enderman otuksia/vihollisia. Ulottuvuuksien välillä matkustaminen tapahtuu portaalien avulla (Nether Portal sekä End Portal). Endistä palattaessa pelaaja tupsahtaa sänkyyn, jossa on viimeksi nukkunut, tai sen puuttuessa maailman spawn pisteeseen. {{#ev:youtube|m_yqOoUMHPg|200|right|Minecraft Trailer}}

Minecraftissa pelaaja syntyy uudelleen kuoleman jälkeen joko omaan sänkyyn, tai sängyn puuttuessa maailman spawn-pisteeseen, josta peli myös ensimmäisellä kerralla aloitetaan. On huomattava että spawnpoint asettuu siihen sänkyyn, missä on viimeksi nukkunut yöllä. Tärkeää on huomioida myös se, että mukana kuljetettu omaisuus lentää pelaajan kuollessa maahan, sekä hiukan ympäriinsä kuolinpaikassa. Lisäksi maassa lojuvat tavarat TUHOUTUVAT 5 MINUUTIN JÄLKEEN (ollessaan ladattuina muistissa, eli vähintään n. 160 blockin etäisyydellä lähimmästä pelaajasta). Tästä seuraakin perin tuttu paniikinomainen (ja usein lisävahinkoihin johtava) tavaroiden nouto-operaatio, joka on hyvin tuttu kaikille Minecraftia vähänkin pelanneille. Vaihtoehtoisesti voi moninpelissä pyytää jotakuta ystävällistä kanssapelaajaa noutamaan tavarat. Mm. tämän vuoksi onkin hyvä pitää välit kunnossa muihin pelaajiin. ;)

Overworldin olioista tunnetuimpia ovat Minecraftin tunnusoliot, Creeperit, jotka aiheuttavat vaurioita rakennuksille ja pelaajille tekemällä itsemurhapommi-iskuja. Nukkumisen ohella alueiden riittävä valaisu soihtujen avulla on kätevä keino rajoittaa olioiden liiallista spawnaamista omiin nurkkiin. Valaisu on tärkeää myös päiväsaikaan etenkin luolastoissa, koska olioiden spawnaamiseen vaikuttaa nimenomaan valon määrä, ei vuorokaudenaika. Netherissä valon määrän lisäämisestä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä. Netherissä tai Endissä ei varsinaisesti ole pakko seikkailla, mutta etenkin Netheristä voi löytää runsaasti raaka-aineita erilaisten hyödykkeiden valmistamista varten. Lisää informaatiota ja ohjeita löytyy Minecraftin virallisesta Wikistä.

Minecraftia varten on tehty myös lukuisa joukko erilaisia modeja, joista pääsee helposti nauttimaan esimerkiksi suosittujen Feed The Beast (FTB) modipakettien avulla. FTB-modipakettien asentaminen onnistuu helposti FTB-käynnistimen avulla, jonka saa osoitteesta http://feed-the-beast.com. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ATLauncher sekä Technic Platform.

Kulmapaikan Minecraft-palvelimet

JOMB (Normal)
IBT (Hard)
Creative (CraftBukkit)
Nyt Bukkit-lisäosilla
  • Kulmapaikan Minecraft-palvelimia (sekä muita pelipalvelimia) voidan hallinnoida hallintasivun "quad Game Server Status & Administration" kautta.
  • Hallintasivusto on ainoastaan kulmapaikkalaisten käytössä ja vaatii sisäänkirjautumisen Kulmapaikkaan. Mikäli haluat hallinnoida palvelimia, sinun täytyy lisäksi pyytää hallintaoikeudet. Tilannetiedot näkyvät kuitenkin kaikille kirjautuneille. Sivulla ovat myös ajantasaiset peliservereiden osoitteet portteineen
  • Täältä löydät linkit Minecraft Overviewer -nimisellä työkalulla tehtyihin karttoihin. Kartat ovat zoomattavia, Google Maps -pohjaisia "viistoilmakuvia". Karttoja päivitetään tasaisin väliajoin kunkin palvelimen suosiosta riippuen.
  • Lisäksi maailmoista on olemassa myös Anvilmapper -työkalulla laadittuja 2D-karttoja. Linkit kyseisiin kuviin löydät täältä.

Kulmapaikan Minecraft-palvelimien historiikkia

Kulmapaikan ensimmäinen Minecraft-palvelin aloitti toimintansa syksyllä 2011 dualilla masan ylläpitämänä. (Tarkka käynnistysajankohta on 2011-09-24 16:55:46 serverin login perusteella.) Kyseinen maailma tunnetaan nykyään nimellä JOMB ("Just One More Block"). JOMB oli alunperin Easy-vaikeustason maailma, ja se vakiintui Kulmapaikan pääasialliseksi rakentelu- ja touhuilu-maailmaksi.

Myöhemmin (2012-04-04 17:23:16) käynnistettiin toinen, Hard-vaikeustason maailma IBT (It's Better Together). Sen tarkoituksena oli/on yhdessä seikkailla ja kerätä resursseja ja lopuksi tappaa Ender Dragon. Kyseinen maailma ei ole alkuviikkojen jälkeen juuri kerännyt pelaajia, kaikkien touhutessa aina JOMB:ssa.

Melko tuore vanilla (= modaamaton) Minecraft-maailma on nimeltään F.U.B.A.R. ("Fresh Untouched Blocks And Riches", eikä suinkaan "Fucked Up Beyond All Recognition" ;p), joka avattiin Minecraftin 1.7.2-version julkaisun myötä, ensimmäinen käynnistys tapahtui 2013-10-25 17:47:30. Kyseisessä maailmassa pelaaja pääsee aloittamaan Minecraftin uudelleen "puhtaalta pöydältä". Maailma on alusta alkaen luotu uusimmalla maailmageneraattorilla, jolloin mm. uudet biomit ovat heti suhteellisen helposti saavutettavissa. Kyseinen pelimaailma jäi hyvin vähälle käytölle kaikkien pysytellessä tiiviisti Jombissa.

Ajan kuluessa ja Minecraftin uusien versioiden myötä tuli tarve testailla pelin uusimpia ominaisuuksia, blokkeja ja itemeitä. Tämän seurauksena syntyi keskustelua, että FUBAR päivitettäisiin uusimpaan 1.14-sarjan versioon. Todettiin kuitenkin helpommaksi käynnistää aivan uusi maailma, joten 15.7.2019 käynnistyikin tuorein tulokas, BAR14 (Beyond All Reason 1.14). Eri Minecraft-versioiden välillä on tapahtunut huomattavia muutoksia kooditasolla, joten esimerkiksi Jombin päivittäminen 1.12-sarjan versiosta 1.14-versioon saattaa olla täysin mahdotonta. Lisäksi päivittäminen edes 1.13-sarjaan on hyvin vaikeaa ja se vaatisi taas paljon säätöä. Etenkin erilaisten teknisten farmijärjestelmien toiminta häiriintyisi pahoin.

Kulmapaikan Minecraft-palvelimet (lähinnä JOMB ja IBT) ovat muutamaan otteeseen siirtyneet fyysiseltä serverikoneelta toiselle, lähinnä johtuen masan kotona aiemmin olleen ADSL-yhteyden hitaudesta. JOMB siirtyi alkuaikoinaan, (muutaman päivän kuluttua perustamisesta), suosion ja pelaajamäärän kasvaessa ja dualin uploadin käydessä ahtaaksi Chestburstedin ylläpitämälle Hive-palvelimelle, mutta ylläpitovastuu JOMB:sta säilyi masalla. Minecraft-palvelimet siirtyivät takaisin dualille 2012-07-25 aamuyöstä, hieman ennakkoon tulevaan 1.3 päivitykseen varautuen. Tämä siksi, että masa virheellisesti luuli, että 1.3:ssa serverin kuorma lagittaisi ärsyttävästi clientin ääniä, ja dual omasi tuolla tällä hetkellä jonkin verran Hiveä enemmän laskentatehoa. Lisäksi dualilla oli automaattinen varmuuskopiointi SSD-levylle joka yö. Hieman myöhemmin paljastui, että se onkin oikeasti serverin uploadin ahtaus, joka lagitti asioita 1.3:ssa. Palvelimet palasivat takaisin Hivelle 2012-08-02, kun huomattiin, että lagi olikin kiinni verkkoyhteydestä. Lisäksi JOMB vaihdettiin 1.3:n myötä vaikeusasteelle Normaali, koska se vastaa entisiä versioita Creeperien tekemän vahingon osalta (Creeperien tekemä vahinko skaalautuu vaikeusasteen myötä 1.3:sta lähtien).

Kaikki Kulmapaikan Minecraft-palvelimet pyörivät 2012-09-25 lähtien quad:lla (dualin seuraaja), koska tuolloin masan kotiin saatiin vihdoin uusi ja mukavan vikkelä valokuituyhteys.

Minecraft-skinit

Jokaisen pelaajan ensitehtävä on valita juuri itselleen sopiva skini laajasta valikoimasta muiden tekemiä tai tuhertaa oma. Alla muutamia linkkejä erilaisiin paikkoihin josta hakea juuri sitä oikeaa:

Voit asettaa luomasin skinin Minecraftin profiili-sivulta.

Minecraft-modaaminen

Osa Kulmapaikkalaisista on täysin Minecraft-puristeja, mutta toiset taas mielellään lisäävät pieniä käytettävyyttä ja pelimukavuutta lisääviä modeja Minecraft-asiakasohjelmaansa, myös vanilla-palvelimilla pelatessaan. Lisätietoa modaamisesta löytyy Minecraft-modit-sivulta. Modaamisesta erillisenä löytyy lisäksi FeedTheBeast-sivu, jossa on kerrottu enemmän FTB-modipaketeista sekä -käynnistimestä, jonka avulla koko Minecraft-kokemuksensa voi muuttaa täysin uudenlaiseksi. Kyseiset modipaketit sisältävät jopa yli 100 eri modia, joista osa on pieniä yhden asian modeja, mutta osa taas on massiivisia esim. magiaan ja tutkimiseen tai vaikka automaatioon ja tavaroiden säilytykseen keskittyviä kokonaisuuksia.

Minecraft-vinkit

  • Minecraftin konfiguraatiotiedostot löytyvät:
    • Win: C:\Users\<username>\AppData\Roaming\.minecraft
    • Linux: /home/<username>/.minecraft/
    • OSX: /Users/<username>/Library/Application Support/minecraft
  • Oletuksena Minecraftissa fov on 70 astetta vaikka tarkan näkemisen alue on 60 astetta. Tätä arvoa käytetään laajasti konsolipeleissä. Saat 60 asteen fovin asettamalla options.txt:hen: fov:-0.25. Saattaa vähentää pahoinvointia (liike tuntuu hitaammalta ja näkymän vääristymät vähentyvät).
  • Minecraftin pelaamiseen voi upota yllättävän paljon aikaa. Onkin hyvä muistaa välillä tarkkailla kelloa ja pitää riittävästi taukoa. Tunnetaan myös lainauksena: "Masa muista myös nukkua!"
  • Tärkeimmät napit (listaus: wikissä)
    • e - avaa ja sulkee inventaarion
    • t - avaa chat (esc sulkee)
    • 1-9 - valitse kyseinen hotbar slotti; inventaariossa: vaihda kursorin alla oleva item stack numeroa vastaavaan hotbar slotin kanssa
    • q - heitä yksi kappale tavaroita maahan aktiivisesta hotbar slotista, tai slotista jonka päällä kursori on inventaariossa
    • ctrl + q - kuten edellä, mutta heitä koko stack tavaroita maahan
    • esc - avaa/sulje valikko
    • W/A/S/D - liiku eteen/taakse ja vasemmalle/oikealle
    • space - hyppää, ui ylöspäin vedessä (ja laavassa)
    • left shift - sneak: hiipiminen, ei voi pudota reunoilta (= yi puolen blockin pudotus), ellei hyppää/hypähdä (HUOM: arkkujen reunoilta tippuu vaikka hiipisi!)
    • hiiren vasen - lyö/hyökkää, tuhoa/irroita blokkeja
    • hiiren oikea - aseta blokkeja/esineitä (esine kädessä), syö (ruokaa kädessä), vuorovaikuta objektien kanssa (arkut, uunit, kesytetyt eläimet jne.)
    • shift + left click - siirrä kokonaisia stackeja inventaarioiden välillä, craftaa kerralla kaikki jonka crafting gridille asetetuista aineista saa
    • F1 - piilota UI (esim. screenshotteja varten)
    • F2 - ota screenshot (tallentuvat .minecraft/screenshots/ hakemistoon)
    • F3 - avaa/sulje debug näkymä (näkee mm. koordinaatit, biomin, entitymäärät jne.)
    • F3 + H - päälle/pois tarkemmat esinekuvaukset (mm. ID ja käyttökerrat)
    • F3 + A - uudelleenlataa chunkit (korjaa läpinäkyvän maaston)
    • F3 + T - uudelleenlataa tekstuurit
    • F5 - 3rd person näkymä takaa/edestä/takaisin normaalinäkymään
  • Työkaluja ja miekkoja voi tehdä puusta (wooden plank), kivestä (cobblestone), raudasta (iron ingot), kullasta (gold ingot) ja timanteista (diamond)
  • Työkalujen nopeus ja kestävyys menee pääasiassa samassa järjestyksessä, poislukien kulta, joka on joissain tapauksissa nopein, mutta silti lyhytikäisin.
  • Käyttökertojen määrät: puu: 60, kivi: 132, rauta: 251; kulta: 33, timantti: 1562
  • crafting-reseptit kannattaa katsoa Minecraft-wikistä
  • Työkalujen lumoukset: Efficiency: nopeuttaa työkaluja; Unbreaking: työkalut kuluvat vain tietyllä todennäköisyydellä; Fortune: mahdollista saada enemmän tavaroita mm. mainaamalla; Silk Touch: mahdollista kerätä esim. ore block itsessään eikä sen pudottamia tavaroita kuten normaalisti
  • Miekan lumoukset: Sharpness: lisää vahinkoa kaikille; Smite: lisää vahinkoa zombeille, skeletoneille, zombie pigmaneille ja wither skeletoneille; Bane of arthropods: lisää vahinkoa spidereille ja silver fisheille; Fire aspect: sytyttää örmöt ja pelaajat tuleen; Knockback: lyö örmöt ja pelaajat kauemmas taaksepäin; Looting: örmöjen/eläinten on mahdollista pudottaa enemmän tavaroita
  • Jousen lumoukset: Power: lisää vahinkoa per osuma; Punch: lyö örmöt tai pelaajat kauemmas taakse osumasta; Flame: sytyttää örmöt tai pelaajat tuleen osumasta; Infinity: ei kuluta nuolia, mutta tarvitsee silti vähintään yhden nuolen inventaariossa
  • Suojien lumoukset: Protection: lisäsuojaa kaikelta; Blast protection: lisäsuojaa räjähdyksiltä ja pienempi knockback räjähdyksistä; Projectile protection: lisäsuojaa lentäviltä asioilta kuten nuolet tai Ghastin ammukset (vain alkuiskulta, ei mm. räjähdykseltä); Fire protection: lisäsuojaa tulelta; Feather falling (kengissä): vähemmän putoamisvahinkoa; Respiration (kypärässä): veden alla oleskeluaika ennen hukkumista pitenee; Aqua affinity (kypärässä): pystyy mm. mainaamaan veden alla yhtä nopeasti kuin ilmassa; Thorns: mahdollista tehdä vahinkoa kun esim. örmö osuu pelaajaan, mutta suojat kuluvat nopeammin

Nippelitietoa Kulmapaikan Minecraft-palvelimista ja käyttäjistä

  • Ensimmäinen serveri (JOMB) käynnistettiin ensimmäisen kerran dual:lla 2011-09-24 16:55:46
  • masa_ kirjautui serverille ensimmäisen kerran 2011-09-24 17:06:40
  • lanxu kirjautui serverille ensimmäisen kerran 2011-09-24 17:59:28
  • Nawulf kirjautui serverille ensimmäisen kerran 2011-09-27 20:59:07
  • Chestbursted kirjautui serverille ensimmäisen kerran 2011-09-29 20:26:57
  • Serveri siirtyi Hive:lle 2011-10-01 n. klo 18:42 - 18:49 (18:49:57 <@masa-> cbd: nyt pitäis olla hivellä). Syy: ks. yllä.
  • Creative-serveri dualilla käynnistyi ensimmäisen kerran 2011-10-22 18:12:33
  • asdfas_rv kirjautui serverille ensimmäisen kerran 2011-11-17 17:00:22
  • zoidomatic kirjautui serverille ensimmäisen kerran 2011-11-22 21:23:24
  • Fitzhood alkoi pelata flotari-tilillä 2012-02-19 01:29:52
  • Fitzhood kirjautui serverille ensimmäisen kerran (omalla tilillään) 2012-03-01 22:20:48
  • Hard-maailma (IBT) käynnistettiin 2012-04-04 17:23:16 (Minecraftin versio 1.2.5 juuri julkaistu) osoitteessa hive.dy.fi:25566
  • JOMB ja IBT sammuivat Hivellä 2012-07-25 00:28:58 ja siirtyivät takaisin dualille
  • JOMB siirtyi väliaikaisesti takaisin Hivelle 2012-08-02 17:08 (upload why u not fast enough ;_;)
  • JOMB siirtyi Hiveltä takaisin quad:lle 2012-09-25 n. klo 00:49
  • FTB YAWS-palvelin (FTB Mindcrack pack, v??, Minecraft 1.4.7) käynnistyi ensimmäisen kerran 2013-02-12 00:34:50
  • FTB Ultimate-palvelin (FTB Ultimate pack, v1.0.1(??) {tai 1.0.2}, Minecraft 1.4.7) käynnistyi ensimmäisen kerran 2013-03-27 21:51:30
  • FTB Unleashed-palvelin (FTB Unleashed pack, v1.1.3(??), Minecraft 1.5.2) käynnistyi ensimmäisen kerran 2013-09-09 02:33:02
  • FUBAR käynnistyi ensimmäisen kerran 2013-10-25 17:47:30 (Minecraft 1.7.2)
  • FTB Direwolf20 1.6.4-palvelin (FTB Direwolf20 1.6.4 pack, v1.0.16) käynnistyi ensimmäisen kerran 2014-02-21 20:38:18


Linkkejä


Minecraft.gif