IRC

IRC (Internet Relay Chat) on reaaliaikainen pikaviestintäpalvelu, jota varten tarvitset asiakasohjelman eli Irc-clientin. Vaihtoehtoisesti voit päästä irc:iin myös joidenkin nettisivujen kautta. Irc-keskustelut käydään erityisillä keskustelukanavilla, joiden tunnuksena on #. Voit joko liittyä olemassa olevaan kanavaan, tai sitten luoda oman laittamalla #-merkin haluamasi kanavannimen eteen. Kun olet ensimmäinen kanavalle liittyvä henkilö, saat automaattisesti kanavaoikeudet, eli oikeuden potkia kaikki muut kanavalle liittyvät tarvittaessa pois. Kanavaoperaattorin tunnistaa @-metkistä nimimerkin edessä. IRC-kanava on auki niin kauan kuin siellä on yksikin jäsen, muutoin kanava sulkeutuu. Kanavan ylläpito vaatii tämän takia ainakin alkuvaiheessa sen, että asiakasohjelma on käytännössä aina auki. Parempi vaihtoehto on kuitenkin laittaa asiakasohjelma pyörimään jollekin serverille, jossa se on päällä maailman (tai servun) tappiin asti.

Erilaisia asiakasohjelmia on olemassa tuhoton määrä (Irssi, Pidgin, mIRC, XChat...), joten Sen Oikean löytäminen voi olla haastavaa ja aikaavievää. Asiakasohjelmien ominaisuuksissa on suurta variaatiota: Osa ohjelmista on hyvinkin pelkistettyjä ja toiset täynnä ominaisuuksia, joita et koskaan tarvitse. IRC:in käyttäjämäärissä on tapahtunut laskua jo pidemmän aikaa ainakin useimpien suurten IRC-verkkojen osalta. Käyttäjiä on siirtynyt muihin pikaviestipalveluihin, sekä sosiaaliseen mediaan. Lisäksi IRC:in sisällä on tapahtunut sirpaloitumista kohden pienempiä IRC-verkkoja. IRC:in suosion huippu ajoittui kutakuinkin vuosien 2002-2006 vaiheille. Kaikesta huolimatta IRC:illä on edelleen satoja tuhansia käyttäjiä.

Kattava kuvaus irc:istä ja ohjeita sen käyttöönottoon löytyy wikipediasta.

Kulmapaikan Irkkibotti Ookami

IRC-botit ovat ohjelmia, jotka näkyvät kanavalla tavallisen käyttäjän tavoin. Botteja voi hyödyntää eri tavoin, esimerkiksi ne voivat antaa automaattisesti oikeuksia käyttäjille niiden liittyessä kanaville tai potkia käyttäjän pihalle liiallisen floodauksen takia. Lisäksi botit voivat pitää kanavaa auki, jolloin kanavaa eivät voi viedä muut irc:in käyttäjät. On kuitenkin huomattava, että kaikki irc-verkot eivät bottien käyttöä katso hyvällä, sillä niihin voi liittyä mm. tietoturvaongelmia.

Kulmapaikalla on käytössä botti, joka tarjoaa seuraavia ominaisuuksia:

 .saa tai .sää 

Hakee säätiedot oletuspaikkakunnille

 .saa/.sää paikkakunnan nimi 

Botti hakee säätiedon tietylle paikkakunnalle maailmanlaajuisesti. Säätiedot saa myös samannimisille paikkakunnille mm. USA:sta laittamalla loppuun osavaltion lyhenteen.

 .op 

Oppaa kaikki käyttäjät, joilla ei ole vielä kanavan oikeuksia

 .heita luku1dluku2 

Nopanheittosimulaattori. Esimerkiksi .heita 2d6 tarkoittaa, että botti heittää kuusikulmaista noppaa kaksi kertaa ja tulostaa irkkiin heiton tulokset, sekä heittojen summan ja keskiarvon heittoa kohden

 .luohahmo

Arpoo statsit (Ability scores) uudelle Dungeons & Dragons -hahmolle

 .youtube hakusana

Hakee hakusanan perusteella katsotuimman videon Youtubesta ja tulostaa linkin ko. videoon.

Lisäksi Youtube-ominaisuuksiin kuuluu käyttäjän linkittämän Youtube-videon tietojen tulostaminen irkkiin. Tulostetut tiedot sisältävät mm. videon otsikon, lataajan, videon pituuden, tykkäykset, jne. Eli kun käyttäjä laittaa irkkiin Youtube-videon urlin, Ookami tulostaa ko. lisäinformaation omana rivinään.

 .wtf hakusana

Hakee hakusanan perusteella tietoja sekä linkin Wikipediaan tai muuhun mahdolliseen lähteeseen

Edellä mainitut ominaisuudet aiheuttavat liikaa käytettyinä helposti spammirivejä irkkiin, joten tässä suhteessa järjenkäyttö on sallittua ;)

Irkkibotin lähdekoodit löydät Bitbucketista

Kuvia kulmapaikkalaisten suosimista asiakasohjelmista


Muutamia IRC-ohjelmia

  • Irssi Yksi tunnetuimmista ja pisimpään ylläpidetyistä IRC-ohjelmista. Alunperin Linuxille, nykyään myös Windowsille ja Mac:ille
  • Hexchat XChatin korvaaja
  • Kvirc


IRC-ohjelmia, joiden ylläpito on loppunut

Ohessa on pari ohjelmaa, jotka ovat erittäin toimivia ja miellyttäviä käyttää, mutta joista ei valitettavasti ole hetkeen tullut uusia versioita. Tämän vuoksi niissä saattaa piillä tietoturvariskejä

  • ClicksAndWhistles Ilmainen ja kevyt IRC-ohjelma Windowsille (uusin versio tammikuulta 2012)
  • XChat Sekä Linuxille että Windowsille, ohjelman kehitystyö on ilmeisesti päättynyt jo vuonna 2010

Lisätietoa