Baldur's Gate

Sisällysluettelo

Tietoa

Baldur's Gate on tietokoneroolipeli, jolle on julkaistu lisäosat Baldur's Gate: Tales of the Sword Coast ja Baldur's Gate: Siege of Dragonspear, joka julkaistiin lähes 17 vuotta alkuperäisen pelin jälkeen. Lisäksi pelille on jatko-osa Baldur's Gate II: Shadows of Amn, jolle on julkaistu myös pelisarjan päättävä lisäosa Baldur's Gate II: Throne of Bhaal. Pelistä on tehty uusille alustoille toimiva uusintajulkaisu Baldur's Gate: Enhanced Edition, joka mahdollistaa verkkopelaamisen tuoreemmilla käyttöjärjestelmillä ja sisältää joitain muutoksia sekä uusia hahmoja ja alueita.

Kulmapaikka-pelit

Tänne on koottu moninpelissä pelattuja pelejä.

BG:EE-ryhmäpeli, peruskampanja, 28.12.2014 - 19.6.2015, 45 h

Pelaaja Hahmo Rotu & Sukupuoli Luokka Alignment STR DEX CON INT WIS CHA
lanxu Haran Marblefire Kääpiö/M Cleric Chaotic Good 18 17 19 9 18 8
cb Berduin Kääpiö/M Bounty Hunter Lawful Neutral 16 17 16 13 11 16
fitzhood Gopar Gorefist Kääpiö/M Barbarian Chaotic Neutral 18/00 17 19 7 10 6
asdfas Ragnar Ihminen/M Inquisitor Lawful Good 18/16 18 17 10 13 18
NPC Neera Puolhaltia/N Mage/Wild Mage Chaotic Neutral 11 17 14 17 10 11
NPC Rasaad yn Bashir Ihminen/M Monk Lawful Good 16 16 14 11 14 14

Taustaa

Haran Marblefire

Perustuu NWN-hahmoon: NWNDB - Haran Marblefire. Haran Marmorituli on Haela Kirkaskirveen pappi ja kotoisin Mirabarista. Haran oli matkalla kuuluisaan Vesisyvän kaupunkiin, kun hädässä oleva seurue halusi hänen apuaan toimittamaan tärkeät pyhät kirjoitukset kaukana etelässä sijaitsevaan Kynttilälinnakkeeseen. Seikkailunhaluisena nuorukaisena Haran lähti mielellään mukaan ja päätti hiljaisesti mielessään saapua Vesisyvään vielä joskus. Viikkojen hitaan matkustamisen jälkeen seurue saapui vihdoin Kynttilälinnakkeseen ja pyhät kirjoitukset löysivät tiensä muiden arvokkaiden teosten rinnalle. Haran oli tehnyt kirjoituksista itselleen kopion siltä varalta, että ne saattaisivat sisältää hyödyllistä tietoa, jolla palvella jumalaansa taistelukentillä. Kynttilälinnakkeen tavernassa kääröjä tutkiessaan hän törmääkin yllättäen toiseen oppineeseen kääpiöön, Berduiniin.

Berduin

Berduin on kääpiönuorukainen, joka vaikuttaa varsin kypsältä ikäisekseen. Kynttilälinnakkeen ympäristössä varttuessaan ottoisänsä Gorionin valvovan silmän alla, hän usein hakeutui majataloon jutustelemaan matkalaisten ja vapaa-ajalla olevien vartijoiden kanssa. Tarinat ovelien rikollisisten ja lakia pitkään pakoilleiden lurjusten jahtaamisesta herätti nuorukaisen mielenkiinnon. Kynttilälinnake tarjosi kuitenkin Berduinille rauhaisan kodin, jonka munkkien vakavuus ja järjestelmällisyys juurtui syväksi osaksi seikkailunhaluisen kääpiön ajatusmaailmaa. Kirjastossa hän pääsi tutkimaan munkkien kanssa useiden kansojen teknisten keksintöjen piirroksia ja mieltyi erityisesti lukkomekanismeihin ja läheisissä metsissä metsästäessä hyödyllisiin ansoihin. Osa Berduinin ansojen kehitystä seuranneista munkeista piti tämän kykyä ansojen parissa lähes yliluonnollisena. Paikalliset taikuuteen perehtyneemmät oppineet jopa auttoivat monimutkaisempien ansojen maagisemmissa komponenteissa, luultavasti nähden parhaaksi opastaa turvallisessa tavassa käyttää mahtia sisältäviä esineitä. Hyväkuntoinen ja kaikkien kanssa toimeen tuleva Berduin näki usein Kynttilälinnakkeen muurien ulkopuolistakin maailmaa matkatessaan Gorionin kanssa saaden useita ystäviä, mutta viimeaikoina ottoisä on vaikuttanut salamyhkäiseltä ja pyrkinyt pitämään nuorukaista paikallaan linnoituksen suojassa...

Berduin ei ole erityisen uskonnollinen, mutta pääasiassa palvoo Moradinia Kynttilälinnakkeessa majailevien kääpiöiden opastuksella. Toisinaan hänen voi kuulla lausuvan rukouksia Dugmaren Kirkaskaavulle ja Vergadainille.

Gopar Gorefist

Gopar Gorefist on roteva kääpiö, joka vuosikymmeniä sitten otettiin irtolaislapsena Kynttilälinnakeen suojiin. Goparia vaivaavat väkivaltaiset puuskat, jotka hän nykyään osaa kanavoida harjoitusvastustajiin ja maantierosvoihin, viattomien vastaantulijoiden sijaan. Goparin aika kuluu paljolti taistelutaitoja hiotessa, mutta hän pitää myös kirjoittamisesta, vaikkei osaakaan lukea. Goparilla on oma kirjahylly, jossa on hänen kirjoittamiaan kirjoja. Goparin teokset eivät ole saavuttaneet suosiota, koska ne ovat suurelta osin vaikeaselkoisia.

Ragnar

Ragnar on lainkuuliainen paladin ja inkvisiittori, joka on erikoistunut pahojen, pimeyden voimien kanssa pelaavien maagien hoiteluun. Ragnar syntyi Itäsatamassa, lähellä Jäätuulten laaksoa. Sieltä hän muutti Vesisyvään, jossa hän sai paladinin koulutuksen Ilmaterin paladiniopistossa. Hän sai loistavat arvosanat. Ragnar joutui kuitenkin heti epäsuosioon, koska kävi ilmi, että hän käytti erään naismaagin kuulusteluun ja kiduttamiseen epäsovinnaisia menetelmiä. Kerrotaankin että Ragnarin kuulustelun jälkeen eräs maagitar oli täysin uuvuksissa, mutta hänessä ei näkynyt minkäänlaisia fyysisiä jälkiä. Lisäksi epäilyksiä herätti se, että kyseinen maagi olisi heti halunnut takaisin Ragnarin käsittelyyn, vaikka oli jo tunnustanut. Tapauksen jälkeen Ragnar lähetettiin Kynttilälinnakkeeseen, koska siellä hänen ei odotettu joutuvan epäsovinnaiseen kanssakäymiseen naispuolisten maagien kanssa. Magiikasta kiinnostunut Ragnar tapasi kynttilälinnakkeessa muutamia kääpiöitä, joilla on samankaltaiset kiinnostuksen kohteet. Lisäksi hän on älyllisesti samalla tasolla uusien ystäviensä kanssa.

Matkakertomus (sisältää pelin juonenkäänteitä)

Ensimmäinen peli-istunto: Yllättävä matka

Kynttilälinnakkeen suojassa ottoisänsä Gorionin kanssa varttunut lurjusten kiinniottamisesta kiinnostunut Berduin joutuu lähtemään matkaan kotikonnuiltaan ottoisänsä ja ystäviensä kanssa. Ulkomaailma on yllättävän vaarallinen ja tie Gorionista eroaa lähes heti turvaisan linnakkeen porttien ulkopuolella. Kynttilälinnakkeesta karannut lapsuudenystävä Imoen lyöttäytyy väkisin seurueeseen heti Gorionin kadottua näköpiiristä.

Matka jatkuu ottoisän kehotuksesta Ystävällisen Kädettämisen majataloon, tosin matkan varrelle osuneesta jätistä tehdään Gopar Hurmenyrkin johdolla jauhelihaa matkaevääksi. Majatalossa tavataan perhetuttuja ja salamurhaaja ja ryhmä kokoaa matkaan tarvittavia tavaroita. Kuuleman mukaan Nashkelissa on jotain ongelmia. Goparin verisiin kätösiin etsiytyy jostain haisevat ruskealäikitetyt kultaiset alushousut.

Matkalla kohti Naskelia ystävykset törmäävät pieneen Beregostin kaupunkiin. Viekas taiteilija Silke yrittää huijata kumppanuksia viattomien ihmisten teurastamiseen, mutta NEROKAS johtaja Berduin havaitsee jotain outoa, ja Gopar hurmenyrkki kietoo nyrkkinsä Silken sydämen ympärille räjäyttäen tämän veriseksi mössöksi ennen kuin tämä ehtii sanoa vastalausetta tapahtumien kululle. Samalla ryhmä päätyy auttamaan outoa taikuudenkäyttäjää Neeraa tämän ahdingossa, päätyen vastakkain Thayn punaisten velhojen kanssa. Koitoksesta selvitään ja Neera, joka paljastuu villin taikuuden käyttäjäksi liittyy ryhmään. Beregostissa vaikutti olevan pahamaineinen majatalo, jonka sisäänkäynnistä Berduin ja Ragnar saivat outoja väristyksiä, kuin joku olisi kävellyt heidän haudoillaan. Ryhmä päätti suosiolla jatkaa matkaa seuraavaan majataloon.

Ensimmäisen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 3 12 % 67 2 % Thaylainen henkivartija
Haran Marmorituli 1 4 % 35 1 % Suurhiisi
Ragnar 1 4 % 20 0 % Carbos
Gopar Hurmenyrkki 17 68 % 2098 90 % Silke
Imoen 3 12 % 105 4 % Tautinen Mumisija
Neera 0 0 % 0 0 %
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 1  8  4  Kevyt varsijousi  18 1-8 1
Haran Marmorituli 1 10 1 Sotavasara 19 4-7 1
Ragnar 1 13 -2 Pitkämiekka 19 4-11 1
Gopar Hurmenyrkki 1 17 0 Taistelukirves, Taistelukirves 16, 20 9-16, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Imoen 1 8 4 Lyhytjousi 18 1-6 2
Neera 1 4 7 Neeran sauva +1 19 2-7 1

Toinen peli-istunto: Viheltäviä miekkoja ja puhuvia kanoja

Mukavaisen Jonglöörin majatalossa ryhmä kuulee jostain puolijäteistä ja Viittametsään kadonneesta viitasta. Rohkeutta kerättyään ryhmä päätyy myös pahoja enteitä antaneeseen majataloon, jossa vastassa odottaa hampaisiin asti aseistautunut palkkionmetsästäjäkääpiö. Gopar huitaisee tämän hetkessä lihoiksi kirveillään majatalon asiakkaiden ja muiden statistien saadessa veriroiskeet päälleen. Jostain syystä Berduin ja kumppanit halutaan hengiltä.

Kumppanukset ryhtyvät tutkimaan Beregostista etelään johtavaa tietä kohdaten heti pari örkin ja jätin ristisiitosta. Tiellä riehuu myös Liekehtivän nyrkin edustajia, jotka luulevat matkalaisia maantierosvoiksi, mutta Berduin hoitaa kohtaamisen diplomaattisesti haukumalla lainvalvojia aivottomiksi idiooteiksi. Myöhemmin vastaan tulee myös suurhiisiä. Jostain syystä Imoen päättää rynnätä vihollisten syleilyyn ilman aseita ja kuolee kohtalokkaasti. Lainkuuliainen inkvisiittori Ragnar toteaa, että Imoen oli varmasti harhaoppinen, koska kuoli niin häpeällisesti ja kehotti muuta ryhmää penkomaan ruumiilta kaiken arvokkaan ja jättämään se mätänemään luonnon armoille. Harhaoppiset eivät kuulemma kaipaa säädyllistä hautausta. Haran hieman tuskastuneena toteaa papillisten kykyjensä olleen hieman riittämättömiä tilanteessa, kun taas Gopar vain kiillottaa kirveitään mitään sanomatta ja etsii uutta tapettavaa. Berduin vain harmittelee hetken, että Imoenin päästä ei ole luvattu edes palkkiota ja lähtee verenhimoisen Goparin perään tallustelemaan.

Hirviöitä kaatuu vielä yksi jos toinenkin, jopa pari verenhimoista raadonsyöjää hyökkää ryhmän kimppuun. Toinen raadonsyöjistä jopa halvaannuttaa aina niin taistelunhimoisen Goparin jättäen muun ryhmän paniikissa taistelemaan jähmettynyttä sankaria maistelevaa kauhua vastaan. Lopulta otus kaatuu Berduinin vasamaan ja Haran saa paranneltua suurimmat irronneet lihankimpaleet takaisin Goparin kehoon. Inkvisiittori Ragnar toteaa, että epäkuolleiden kanssa kamppailu on enemmän muiden ritarien alaa, hän kiduttaa mieluummin harhaoppisia.

Taisteluissa kovia kokenut ryhmä palaa Beregostiin lepäämään loisteliaaseen majataloon ja suuntaa sen jälkeen täydentämään asevarantojaan rasittavan rautaruton tuhotessa vanhoja varusteita. Myös raivoisasti eturintamaan juoksevalle Neeralle ostetaan linko ja ammuksia, joita tämä nähtävästi ei osaa kunnolla käyttää. Ase sentään pysyy kädessä ja ammukset lentävät edes etäisesti oikeaan suuntaan. Tämä villi magian käyttäjä oli yön aikana tutustunut ryhmän maagisiin esineisiin ja tunnistanut niitä omatoimisesti. Inkvisiittorille päätyy maaginen suojaava sormus, josta tyytyväisenä Ragnar vapauttaa Neeran kaikista tähän kohdistuneista harhaoppisuuden epäilyistä ja antaa tälle elinikäisen vapauden tehdä taikuudellaan mitä lystää. Ostosten jälkeen ryhmä kuulee palkkiosta, joka on asetettu murhia tehneen seonneen Cyricin papin päästä. Berduin iloitsee viimein päästessään kutsumusammattinsa pariin, kun taas Ragnar tokaisee harhaoppisten sekopäiden kuuluvan ensin kidutettaviksi ja sitten manan majoille ikuiseen kärsimykseen.

Päivän matkaamisen jälkeen ryhmä kohtaa verenhimoisen kauhuhukan, jonka Gopar halii kuoliaaksi. Samalla ryhmä kohtaa puhuvan kanan, joka liittyy seurueen matkaan. Matkanteko hieman tökkii välillä osan matkalaisista muuttuen tyhjäkatseisiksi zombeiksi pienten rukoushetkien jälkeen, mutta lopulta matka jatkuu. Epäkuolleita ja suurhiisiä kuhisevalta alueelta viimein paljastuu epäkuolleille sekopäisesti jutteleva murhamies. Kaiken järjen vastaisesti Berduin ryntää juttelemaan tälle raivohullulle miekkoselle, kunnes tämä omien harhojensa vallassa tuhoaa koko epäkuolleiden armeijansa ja hyökkää yksin ystävysjoukon kimppuun. Viimein tämä vesikauhuinen Basillus kaatuu Ragnarin ampumaan nuoleen vetäen viimeisen henkäyksensä. Ragnar hieman murhemielin toteaa, että ei päässyt kiduttamaan tätä mukavaa veikkosta kunnolla, joten hänen järjestönsä voi jonkin aikaa halveksia hänen armeliaisuuttaan. Neera tunnistaa kalmon kädessä olevan sotavasaran mahtavaksi loihdituksi salamoivaksi aseeksi, jonka Haran heti repii kuolonkankeasta kädestä joutuen ensin murskaamaan sormet vanhalla jo rautaruton turmelemalla perintökalleudellaan. Marmoritulen suvussa vuosisatoja kulkenut kovia kokenut ruostunut sotavasara lentää lähimpään pusikkoon kultaisen kauniin kallonmurskaajan tieltä.

Lähistöltä löytyy myös suurhiisijoukko, joka myrkyttää Goparin, mutta kaatuu silti tämän kirveisiin. Haran toteaa, ettei mahda myrkyille mitään, joten Gopar alkaa juomaan eräästä luolasta löytyneitä homeisia pulloja, kunnes myrkyn vaikutus katoaa. Tarkkasilmäinen Berduin huomaa suurhiisien johtajan kimaltavan miekan, joka vaikuttaa mitä sopivimmalta lainkuuliaiseen selkäänpuukotukseen. Neera tunnistaa tämän mahtavaksi Viheltäväksi miekaksi. Berduin toteaa, että viheltävä miekka on mitä käytännöllisin ase huomaamattomasti varjoista käytettäväksi ja ottaa terän käyttöönsä.

Matka jatkuu Berduinin repussa kotkottavan kanan opastuksella läheisen mahtavan maagin asujaimistoon, jossa vastentahtoinen asukas kuuntelee Berduinin tarinaa oudosta kanasta. Ryhmä päättää auttaa kanan palautumista ihmismuotoonsa, mutta törmää matkalla outoihin ongelmiin, kuten luurankoihin, karhuihin, tuttavallisiin murtomiehiin ja outoihin ajatuskatkoihin ryhmäläisten mielissä. Aivan kuin ystävysten sidokset toisiinsa eivät olisi kovinkaan vahvat seikkailun tiimoilta.

Ote Goparin journalista:

 • Lihagolemeita näin, innoissain hioin kirvesteräin,
 • Halusin jauhelihagolemeita tehä, siin oon etevä,
 • Berduin sit mua est, sano et niit leikkaa vaa terät maagiset,
 • viel mä palan ja lihahyypiöt siivuiks laitan

Toisen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 10 13 % 2187 24 % Suurkalmo
Haran Marmorituli 4 5 % 280 3 % Kalmo
Ragnar 6 8 % 1195 13 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 47 65 % 4643 53 % Silke
Imoen 5 6 % 455 5 % Örkin ja jätin sekasikiö
Neera 0 0 % 0 0 %
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 2 16 4 Kevyt varsijousi 18 1-8 1
Haran Marmorituli 2 20 1 Linko 18 4-7 1
Ragnar 2 26 -2 Komposiitti- pitkäjousi 16 3-8 2
Gopar Hurmenyrkki 2 34 0 Taistelukirves, Taistelukirves 15, 19 9-16, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Imoen 1 8 4 Lyhytjousi 18 1-6 2
Neera 1 4 7 Linko 23 2-5 1

Kolmas peli-istunto: Romurallia, uusi kumppani ja susihukkia

Ryhmä jatkaa kanan pelastusoperaatiota tappamalla katalia epäkuolleita luurankoja rukousongelmista ja vaivanneesta ajatuskatkoilusta huolimatta. Alueelta löytyy myös outo mökki, jota vartioi jättiläismäinen hämähäkki, joka kaatuu Ragnarin nuoleen. Lopulta kana saadaan yrityksen, erehdyksen ja tuurin avulla pelastettua, tarjoten sankareille suuren kokemuksellisen palkkion. Samalla ryhmä rukoilee suurta Baldur.iniä, joka osoittaa suosionsa ja helpottaa ryhmän säännöllistä pelastamista. Jostain syystä suuri yksin asuva maagisista esineistä kiinnostunut maagi ostaa ylihintaan suuren määrän Bassiluksen mätäneviltä epäkuolleilta vietyjä ruostuneita rautaruton riivaamia aseita. Tämän jälkeen ryhmä jatkaa Goparin johdolla velhon tornia ympäröivän alueen puhdistamista epäkuolleista ja erikoisista haukkuvista koiraihmisistä. Samalla löytyy erään puolituisen kadottama miekka, joka lopulta päätyy omistajalleen. Ryhmään liittyy myös synkistelevä suoraan romantiikkanovellin sankarihahmon oloinen varjossa kiiltäväihoisena murjottava samooja Kivan. Jotta Kivan saa liityttyä ryhmään, joudutaan tähän asti ryhmän mukana kuljetettu Imoenin ruumis tiputtamaan maahan. Jostain syystä kaikki muistelivat, että Imoenin ruumis oltaisiin jätetty maahan makaamaan jo aikoja sitten. Ehkä Ragnar oli ajatellut kuulustella myös kuolleita? Emme koskaan saa tietää.

Voitoikas ryhmä palaa Beregostiin, josta ryhmän raivopäälle Goparille ostetaan maaginen kirves. Kirveelle tuleekin pian käyttöä, kun ryhmä hakee palkkiota hullun Bassiluksen pysäyttämisestä Beregostin temppelistä. Kultamäärä on huikea, ettei edes jätinvoimainen Gopar meinaa sitä jaksaa kantaa. Jostain syystä temppelin ympäristöstä löytyy suuri määrä hurjasusia, suurhiisiä ja muita hirvityksiä. Kauheimpia ovat ryhmän kimppuun käyvät vampyyrisudet, joihin ei tehoa kuin maagiset aseet. Taisto verenhimoista yliluonnollista susilaumaa vastaan on pitkä ja haasteikas, ryhmän parantaja ei taaskaan ole edes parannuskykyinen, vaan Gopar joutuu tyytymään jälleen homeisiin ehkä vuosisatoja vanhoihin epäilyttävältä haiseviin pulloihin. Lopulta Goparin uusi maaginen kirves, Haranin kultainen sähköä säkenöivä sotavasara, Ragnarin Silke-nimiseltä taiteilijanaikkoselta "kuulustelema" maaginen "sauva" ja Berduinin Viheltävä miekka koituvat epäkuolleiden elikoiden kohtaloksi. Haasteellisen temppelikäynnin kunniaksi väsynyt ryhmä palaa Mukavaisen Jonglöörin majatalon kalleimpaan mahdolliseen huoneistoon levätäkseen ennen uusia seikkailuja.

Ote Goparin journalista:

 • Suurhiidet tuli vastaa, uus tilaisuus nyrkit vereen kastaa,
 • Miekka ojos kyseli rahojeni perään, törmäsikin kirveeni terään,
 • Jalat katkoin alta, leikkelin lihaa, ei vastalauseita johtajalta, kaikki hiisiä vihaa,
 • Miks hiidet voittavans luuli, kun ne kumoon puhaltaa jo tuuli

Kolmannen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 16 14 % 5037 28 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 6 5 % 2345 13 % Vampyyrisusi
Ragnar 9 8 % 1565 8 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 72 64 % 6868 39 % Silke
Kivan 8 7 % 1625 9 % Kauhususi
Neera 1 0 % 65 0 % Koiraihmisviiltelijän
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 3 24 4 Kevyt varsijousi 17 1-8 1
Haran Marmorituli 3 30 1 Linko 18 4-7 1
Ragnar 3 39 -2 Komposiitti- pitkäjousi 15 3-8 2
Gopar Hurmenyrkki 3 51 0 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 13, 16 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Kivan 2 16 4 Pitkäjousi 14 2-8 2,5
Neera 2 8 7 Linko 23 2-5 1

Neljäs peli-istunto: Kuolleen koulun kellari ja jätin päitä

Levättyään kuninkaallisessa huoneistossa ryhmä suuntaa kohti Ulcasterin maagikoulun raunioita. Matkalla kolme koiraihmistä päättää käydä hankalaksi, mutta Goparin neuvottelutaitojen ansiosta ryhmä pääsee jatkamaan matkaansa hieman rikkaampana, joskin Goparin nyrkit verisinä ja 3 koiraihmistä kuolleena. Ulcasterin alueelta löytyy joku puolituiskaupustelija ja runsas määrä vihollisia. Ryhmän aseisiin kaatuu epäkuolleita luurankoja ja laahustavia ruumiita, pari raadonsyöjää, suurhiisiä, muutama chihauhaua-luokan koiraihminen, joista osa juoksenteli ympäriinsä ilman alusvaatteita tulisia nuolia ampuen. Ulcasterin raunioita lähestyttäessä, jokin voimakkaan oloinen epäkuollut soturi alkaa haastamaan riitaa, mutta kaatuu hetkessä kuolleena Goparin maagiseen kirveeseen. Pian raunioiden maanpäällinen osa on puhdistettu syöpäläisistä ja itsensä Ulcasterin haamu pyytää ryhmää hakemaan koulun homeisesta kellarista homeisen kirjan. Ryhmä päättää levätä ennen kellarin tutkimista, mutta joutuu muutaman mätänevän kalmon yllättämäksi. Eikö kukaan aiemmin huomannut sitä kauheaa raadonlöyhkää? No raatojen kuolettamisen, lepäilyn ja Haranin uutteran rukoiluryöpyn jälkeen sankarit suuntaavat kohti homeista kellaria, jossa arteet, ansat ja hirviöt odottavat. Goparille tulee pieniä ongelmia karanneen hullun kokin jälkiruuan kanssa, kun joutuu painimaan sinappisen hyytelön kanssa, päätyen lopulta voitokkaaksi. Berduin löytää muutaman ansan, mutta samalla vastaan tulee myös jättiläishämähäkkejä sekä kauhu- ja hurjasusia. Neeralle löydetään vihdoin oma sauva, joka Neeran tietojen mukaan hellästi hieromalla ja ravistelemalla vapauttaa tuliryöppyjä. Sauva ei ole siis viihdekäyttöön, eikä sovellu edes Ragnarin kuulustelutekniikoihin käytettäväksi. Viimein kellarin todellinen mestari paljastuu vampyyrisudeksi, joka kukistetaan hetkessä. Sen takaisesta ruumiskasasta löytyy paljon homeisia pulloja, maagisia nuolia ja Ulcasterin kaipaama hohdokas homeinen kirja. Ulcasterin haamu innostuu kirjasta niin, että katoaa savuna ilmaan ja ryhmä jatkaa matkaansa takaisin Beregostiin lepäämään ja myymään kertynyttä ruosteista romua.

Taas kerran Mukavaisen Jonglöörin majatalon kuninkaallisessa huoneistossa vietetyn yön, perinteikkään Haranin rukousryöpyn ja kauppareissun jälkeen sankarimme suuntaavat etelään. Pian heidän vastaansa astelee joukko jätin ja örkin sekasikiöitä ja hieman säädyllisemmin pukeutuneita puolijättejä, jotka vaativat ryhmän rautaa itselleen. Keskustelu kestää kauemmin kuin taistelu, ja pian Ragnarilla on uusi hieno kahden käden maaginen miekka. Alueelta löytyy joku kääpiö, joka tarjoaa ryhmälle tehtäväksi jättien tappamista. Jättejä on melkoinen määrä, mutta nekin kaatuvat sekunneissa ehtimättä edes karjaista taisteluhuutojaan. Niiden mukana olleet huippukoulutetut suurhiidetkään eivät juuri kauaa ehdi nuoliaan ampua. Tähtävä suoritetaan ja vastaan kävelee myös erittäin vihainen luolakarhu, joka Ragnarin käsittelyn jälkeen kaatuu pariin Neeran ampumaan maagiseen ohjukseen. Pian tämän jälkeen ryhmä kohtaa suuren kauhun, jättivelhon, joka kaatuu hetkessä yhden happotaian lausuttuaan. Viimein ryhmä kohtaa suurimmat vihollisensa tähän mennessä. Edes kymmenet kaadetut vastustajat, jätit, maagiset otukset ja vampyyrisudet eivät ole valmistaneet ryhmää tähän. Homeisessa luolassa ryhmää odottaa trikoonsa unohtanut hämähäkkimies, jonka myrkyt ja verkkoansat ovat tuottaa ongelmia jopa Goparille. Luolan homeiset pullot kerättyään ryhmä päättää pahan aavistuksen vallassa jäädä vielä lepäämään. Heräämisen ja Haranin uutteran rukousryöpyn jälkeen ryhmää vastaan luolan ulkopuolella ilmestyy kolme melko tavallisen oloista maantierosvoa, joiden nuoliin Gopar meinaa menehtyä hetkessä. Onneksi kerrankin Haran ehtii jopa taistelun aikana rukouksillaan hätiin ja homeiset pullot auttavat Goparin elossapysymistä. Viimein ryhmän kovimmat vastukset makaavat kaadettuina maassa. Hullu hämähäkki-ihminen luolasta ja kolme epämääräistä maantierosvoa, joista pari osasi ampua jousillaan tarkasti. Ympäristöstä löytyy vielä joitain oudon värisiä pikkuihmisiä lehmän kimpusta ja joitain susia, jotka kaatuvat yhtä helposti kuin Ragnar tasapaino-ongelmineen ja ajatuskatkoineen. Ryhmä kuulee lehmänsä pelastamisesta iloiselta maajussilta, että etelässä Nashkelin kaivoksissa on kyseisten pikkuihmisten ja chihauhauakoiraihmisten aiheuttamia ongelmia. Ryhmä päättääkin jatkaa kohti mainetta ja kunniaa suunnaten matkansa Nashkelin markkinoille.

Ote Goparin journalista:

 • Kouriin kahmin loitsitun varstan, jäänteistä vihollisen poltetun karstan,
 • Tästä tää lähtee, vahva heilautus, ja seinii koristaa aivokuorrutus,
 • Onneks mul on, puku metalline, itteeni ku osuu hyökkäys miltei jokane,
 • Johtajan neuvost taas päänsärylt säästyn, kauppiaalle heivasin aseen hurmeessa pestyn

Neljännen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 25 11 % 5651 15 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 10 4 % 2517 6 % Vampyyrisusi
Ragnar 17 7 % 2642 7 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 123 54 % 19016 50 % Sinappinen hyytelö
Kivan 47 20 % 6966 18 % Kauhususi
Neera 3 1 % 780 2 % Luolakarhu
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 4 32 4 Kevyt varsijousi 17 1-8 1
Haran Marmorituli 4 40 0 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 3 39 -2 Komposiitti- pitkäjousi 15 3-8 2
Gopar Hurmenyrkki 4 68 0 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 12, 15 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Kivan 3 26 4 Komposiitti- pitkäjousi 13 5-10 2,5
Neera 3 12 7 Linko 23 2-5 1

Viides peli-istunto: Markkinahumua ja tumpelo munkki

Ote Goparin journalista:

 • Seikkailun lomassa karnevaali löyettii, sinne pääs ku kulki pitkin mettii,
 • Paljon oli ihmei, jätin räjähtävän näin, taskuvaras rahaa vei, hullumaagin liiskasin ku täin,
 • Joukkoon liitty munkki, ilman asei vihuja mättää, miks, kenties järki jättää,
 • Taidot sen ei viel vakuuta, huitoo mut ei osumasta takuuta,
 • Johtaja päättää kenet mukaa ottaa, mut vihollisia mun nenäkarvatki enemmän pelottaa

Goparin merkinnät kertovat melko tyhjentävästi tapahtumien kulun. Ryhmä tallustaa innosta puhkuen Nashkelin markkinoille, tutkien telttoja ja lähitienoita. Karnevaalialueella tallustaa mielenkiintoisia persoonia, etenkin Haran tykästyy Zeke-nimiseen kaupustelijaan, joka haluaa pientä korvausta vastaan palauttaa kiveä lihaksi. Berduin ja Ragnar hierovat kaupustelijoiden kanssa kauppaa jälleen ruosteisista rihkamista hyvällä menestyksellä. Valitettavasti kovaääninen mestarivaras päättää kuoria voitot päältä niin nopeasti, ettei edes Goparin nyrkit tavoita tätä lurjusta. Kaupustelijoiden seasta löytyy myös sekopäinen velho, joka yrittää tappaa naispuolista taikuuden harjoittajaa telttansa suojassa. Sekopää suuttuu sankarien keskeyttäessä itse tappoaktin ja hyökkää raivopäisenä ryhmän kimppuun, heittäen pelkuruutta stimuloivan loitsun. Lähes kaikki joutuvat vaikutuksen alaiseksi, mutta lopulta velhon palaset ovat levällään telttaa ja neito hädässä on pelastettu. Jostain syystä edes Ragnar ei halua kuulustella kyseistä taikuuden harjoittajaa. Palkkioksi Berduin saa oudolta tuoksuvan pullon, jonka pitäisi auttaa myrkytyksiä vastaan. Markkina-alueelta löytyy yllättäen myös ennalta tavattuja minikoiraihmisiä, joiden teurastaminen ei osoitu kovinkaan suureksi haasteeksi, etenkään Kivanin jouselle.

Ryhmä siirtyy markkina-alueelta itse Nashkeliin, jossa majatalon edustalla taitojaan esittelee Aurinko sielu -järjestön evankelista Rasaad kojussaan. Plakaateissa lukee: "Selûne tulee, oletko valmis?" Ragnar huomauttaa, että iskulause sopisi paremmin Sunen oppeihin, kuulemma hänellä on laaja kokemus Sunen papittarista. Berduin keskustelee hetken aikaa fanaatikon kanssa ja toteaa, että tämän periaate olla kaupustelematta uskontoaan ovelta ovelle lentolehtisten kera on kunnioitettavaa. Niinpä hän kutsuu munkin liittymään ryhmän matkaan, josta nääntyvän näköinen Rasaad vaikuttaa ilahtuvan. Kuulemma uskonnon kaupittelu teiden varsilla ei ole kovin tuottoisaa toimintaa. Samalla Kivan päättää saada itkuparkuraivarikohtauksen, heittää arvoesineensä päin ryhmää ja jää polkemaan jalkaa tien poskeen. Ryhmä häkeltyy tästä hieman, mutta jatkaa matkaansa sisälle majataloon, jossa odottaa uusi yllätys. Vihamielinen palkkionmetsästäjä hyökkää jälleen ryhmän kimppuun ja jähmettää lähes koko ryhmän paikalleen. Goparin kirveet ovat kuitenkin taikaa nopeampia ja ehtivät murskaamaan vihamielisen papittaren palasiksi ennen kuin taian vaikutus jähmettää ne paikalleen. Ruumiilta löytyy uusi lämpönäön antava kypärä, joka päätyy Ragnarille. Lihankimpaleiden joukosta löytyy myös verinen etsintäkuulutus Berduinista, jonka päästä luvataan siinä huimat 650 kultapalaa. Palkkionmetsästäjänä Berduin heti innostuu miettimään olisiko tuottoisaa kerätä palkkio itse, mutta kultaista vasaraansa aina hipelöivä Haran toteaa, että ryhmän kassassa on jo yli kymmenen tuhatta kultapalaa, joten palkkion lunastaminen ei välttämättä ole vaivan arvoista. Majatalon majoitustilat ovat huomattavasti ryhmän vaatimustasoa alhaisemmat, joten

Nashkelia tutkiessaan ryhmä löytää maagisen panssarin Haranille pellon reunasta ja kohtaa mielenkiintoisia persoonia. Merkittävimpiä ovat innokkaasti kyselevä herra Uusioisempi, itsekseen puheleva punainen velho keskellä siltaa ja läheisessä juottolassa laskua välttelevä tarinankertoja Volo. Myös paikallinen johtaja Berun Kalmontappo haluaa tavata tulokkaat ja palkata heidät etsimään syitä paikallisiin ongelmiin, joihin paikallisen Helmin temppelin papilla on myös omat sanottavansa. Kuulemma kaivoksissa majailee kaikenmoisia epäihmisiä ja paholaisia, tiet täyttyvät lainsuojattomista ja paikallisen Amnilaisen kaartin johtaja on seonnut ja tappanut ihmisiä. Helmin papin mukaan kaartin johtajan tapauksessa voi olla jonkinlaisen ulkopuolisen pahuuden vaikutusta.

Berduinin johdolla kumppanukset palaavat hieman pohjoiseen päin tutkimaan teiden varsia. Uusi tuttavuus Rasaad lyöttäytyy Goparin matkaan tutkien lähitienoita ennen näkemättömällä nopeudella. Taistelussa Rasaad ei vielä pääse näyttämään kovinkaan merkittävästi taitojaan, vaikka ryhmä kohtaakin jälleen suurhiisiä ja pieniä räksyttäviä koiraihmisiä. Hieman erikoinen erakko jutustelee Berduinin kanssa, mutta mitään kovinkaan kummoista tietoa häneltä ei heru. Kuulemma Berduinin kohtalo on vaakalaudalla ja muuta mystistä hölynpölyä.

Viidennen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 31 14 % 5749 17 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 14 6 % 2545 7 % Vampyyrisusi
Ragnar 20 9 % 2779 8 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 140 65 % 21046 63 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 2 0 % 70 0 % Suurhiisi
Neera 6 2 % 917 2 % Luolakarhu
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 4 32 4 Kevyt varsijousi 17 1-8 1
Haran Marmorituli 4 40 -3 Linko 16 4-7 1
Ragnar 3 39 -2 Komposiitti- pitkäjousi 15 3-8 2
Gopar Hurmenyrkki 4 68 0 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 12, 15 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 4 28 3 Lähitaistelu 17 2-9 1,5
Neera 3 12 7 Linko 23 2-5 1

Kuudes peli-istunto: Drizzt ja hikiset unet

Otteita Goparin journalista:

 • Tavattiin tummahipiäinen haltia, heiluttamassa kahta sapelia,
 • Apuu meilt taisteluun tivasi, vaikka juuri kymmenen kuoliaaksi sivalsi,
 • Hädin tuskin ehdittiin mukaan, mut elävänä ei lähtenyt kukaan,
 • Ihmiskoirista saastaisista, karvakuonoista riehuvista.
 • Luolassa käytiin muinaismuistoi ettimäsä, löytykin hautakammio ja patsaan nysä,
 • Kuulemma kirous sen pois viemisen esti, no kummasti se tiensä taskuuni löysi,
 • Ulkona synkkä hahmo raivona protestoi, melkein joukkomme maahan mukiloi,
 • Seurueemme velho maagista tuhoa viskoi, ja hautavahdin manan majoille rusikoi,
 • Hyvin tää maagi seurueelle lisäarvoa luo, kun taas eräs munkki vain kuollutta painoa tuo

Ryhmä jatkaa Nashkelin ympäristön tutkimista ja suuntaa matkansa länteen. Järven lähellä vastaan ilmestyy joukko puolijättejä, jotka kaatuvat nopeasti Goparin kirveisiin. Näistä taisi joku varoitellakin Mukavaisen Jonglöörin majatalossa. Järven rannalta löytyy myös melko taitamaton kalastaja, joka kertoo olleensa ennen kaivosmies, mutta siirtyneensä kalastuspuuhiin ongelmien vuoksi. Lähistöllä olevalla saarella maleksii myös hieman sekopäinen herrasmies, joka puhelee omituisia. Järven lähistöllä vainoaa myös muutamia epäkuolleita luurankoja ja koiraihmisiä, joista ryhmä hankkiutuu eroon joutuisasti. Ongelmat kuitenkin kasautuvat nopeasti, kun ryhmä kohtaa pari raivopäistä jättiä, jotka rusikoivat jopa aina vahvan Goparin heikkoon kuntoon, samalla kun uljas Rasaad siirtyy eturintamasta kivien viskontaan todetessaan terveytensä liian heikoksi eturintamaan. Samassa yhteydessä Ragnar ja Haran päättävät täysissä taisteluvarustuksissaan viimein siirtyä eturintamaan kivien ja nuolien viskomisen sijaan heikommin suojatun Goparin takaa. Jättien kukistumisen jälkeen ongelmista ei kuitenkaan täysin selvitty, sillä pian vastaan tallustaa toinen pari raivopäitä, jotka edelleen aiheuttavat ongelmia. Henkihieverissä selvinnyt ryhmä päättää levätä taistelun jälkeen, mutta valitettavasti raivopäisten jättien ruumiiden ääressä lepäily ei ole riittävä pelottelukeino pitämään vihollisia loitolla. Kesken levon vartiovuorossa ollut Haran huudahtaa, että taas pari raivojättiä hyökkää kimppuun. Ihmeen kaupalla koettelemuksesta selvitään ja ryhmä saa viimein levon ja Haran valmisteltua parantavat rukouksensa.

Levon ja runsaan rukousryöpyn jälkeen ryhmä jatkaa alueen tutkimista, mutta vaivoina on tällä kertaa vapaana vaeltavat verenhimoiset joukot villikoiria ja sotakoiria, jotka kaatuvat kuitenkin vaivatta. Vastaan tallustelee myös outo suurhiisi, joka huutaa tarvitsevansa rahaa ja haavojen hoitoa. Berduin jutustelee sekopään kanssa ja uhkailee tätä, jonka jälkeen suurhiisi paljastaa olevansa eksynyt Hyytävyys-nimisen suurhiisirosvojoukon jäsen ja karkaa kirkuen kaukaisuuteen. Pian ryhmä kohtaa joukon kuolaavia koiraihmisiä, joiden keskeltä kaikkien yllätykseksi kuuluu kalpojen kalinaa ja pimeän haltian avunhuuto! Haltia paljastuu Drizzt Do'Urdeniksi, tunnetuksi sankariksi, joka ehtii silppuamaan suuren joukon koiraihmisiä palasiksi ennen kuin kumppanukset edes ehtivät joukon luo. Koiruuksien kukistuttua samoojasankari tarjoaa ryhmälle viisaita neuvoja seutuja vaivaavista rosvojoukoista ja kehottaa seuruetta soluttautumaan lurjusten joukkoon todellisen takapirun paljastamiseksi.

Pian Drizztin kohtaamisen jälkeen Rasaad juoksee päätäpahkaa kolmihenkisen rosvojoukon väijytykseen ja suu vaahdoten karjuu näiden antautumiskäskylle vastalauseen. Lurjusten naismaagi kaatuu melko pian, ettei Ragnar taaskaan ehdi päästä kuulusteluissaan alkua pidemmälle, kun taas rosvoihin kuulunut suurhiisi lähtee juoksemaan kirkuen karkuun, kaatuen lopulta selkäänsä osuneisiin ammuksiin. Kovin pala on rosvojoukon raskaasti panssaroitu pappi, joka kuitenkin lopulta sortuu sankarien yhdistetyn vihan alle. Varkaiden varusteet putsattuaan ja tutkittuaan joukko tutkii vielä ympäristön lisäyllätysten varalta, ennen kuin jatkaa matkaa kauemmas länteen metsien halki. Ryhmän matka keskeytyy äkillisesti vuoristosolassa, kun epäselvästi raivoava lauma mumisijoita saartaa ryhmän. Onneksi Gopar kirveineen on taas täydessä terässä ja pian maassa makaa vain raatoja ja näiden yllättävän arvokkaita jalokiviä ja taikakääröjä. Mitähän aivottomat hirviömäiset epäihmiset niillä ovat mahtaneet tehdä?

Matkan koettelemuksista selvittyään ryhmä saapuu jälleen metsän siimekseen, jossa odottaa lauma tasloiksi kutsuttuja keihäillä varustettuja hieman hiiden kaltaisia otuksia, jotka käyvät suinpäin ryhmän kimppuun. Taistelu jää lyhyeksi ja taas yllättävää arvotavaraa makaa maassa. Tasloit eivät ole ainoa vaiva, sillä pian kimppuun käy vanhoja tuttuja koiraihmisiä hilpareineen, mutta myös näiden isompia serkkuja kaksikätisine miekkoineen. Rasaad meinaa tehdä linkoineen liian läheistä tuttavuutta koiruuksien kanssa, mutta selviää hengissä. Taistelun jälkeen romujen keräämisestä meinaa syntyä riitaa, kun kalmojen miekat tuntuvat monistuvan silmissä niitä reppuihin sullotessa. Kuka uskoisi, että yhden miehen reppuun voi mahtua yli toistakymmentä kahdenkäden miekkaa siten, että reppu säilyy vielä ehjänä teristä ja painosta huolimatta? No pian kumppanukset jatkavat matkaa kohdaten välillä karhuja ja jo aiemmin kohdattuja tasloita. Uuden haastavan kohtaamisen luo ovela suurhiisi, joka houkuttelee Goparin luokseen ja antaa pusikoissa piileskelleiden tulinuolia ampuvien alushousuttomien pienkoiraihmisten tehdä tästä liekehtivän neulatyynyn! Onneksi yllätyksestä toivuttuaan ryhmän villimaagi Neera ryntää apuun viskaisten öljyllä täytetyn loihditun pullon lurjusten keskelle polttaen salakavalat väijyttäjät hengiltä tulimeressä. Sankarien levätessä koko ryhmä kokee oudon unen Berduinin ottoisästä ja ääni vain kaikaa että tulette oppimaan. Herätessään Berduin huomaa, että osaa hellästi hieromalla parantaa kevyitä haavoja, Haranin jupistessa kateellisena ja alkaen loruilemaan pitkiä ja työläitä rukouksiaan.

Lepohetken jälkeen joukko jatkaa matkaansa ja kohtaa varuillaan olevan ryhmän, joka luulee kumppanuksia rosvojoukoksi. Berduin puhelee ryhmän johtajan kanssa, saaden selville, että kyseessä on arkeologisia tutkimuksia tekevä retkikunta, joka on kärsinyt miesvajeesta osan työntekijöistä karatessa pois. Pientä palkkiota vastaan Berduin tarjoaa kumppanusten taistelukokemusta retkikunnan käyttöön ja seikkailijajoukko saakin pestin. Pian pestauksen jälkeen eräs retkikuntalaisista saapuu Berduinin puheille ja koittaa saada tätä pettämään työnantajansa ja ryöstämään retkikunnan löydökset, uhreista välittämättä. Kääpiöpalkkionmetsästäjän kunniantuntoon moinen menettely ei sovi ja hän käskee lurjusta häipymään matkoihinsa. Hieman myöhemmin retkikunta saavuttaa päämääränsä avaamalla vanhan luolan suun ja johtajineen syöksyy tutkimaan muinaisaarteita seikkailijajoukko kintereillään. Luolan ilmassa on jotain outoa, sillä pian muinaiselle alttarille saavuttuaan retkikunnan jäsenet johtajaa lukuunottamatta alkavat sekoamaan ja päästelemään outoja ääniä ja lopulta hyökkäävät johtajansa ja sankarikumppanusten kimppuun. Neera panikoi ja vahingossa estää sankarien pääsyä retkikunnan johtajaa puolustamaan, mutta kiperästä tilanteesta selvitään. Johtaja kertoo, että oudot huudot sisälsivät jonkin alkukantaisen muinaisen jumalolennon nimen ja kehottaa ryhmää lähtemään ja jättämään luolan sisällön rauhaan. Berduin tutkii alttarin, muttei löydä muuta kuin jäljen pölyssä, että sen päällä on ollut jokin esine. Kumppanukset suuntaavat luolan uloskäynnille, tuntien outoja kylmiä väristyksiä ja saaden pahaenteisiä mielikuvia. Kaivausten ulkopuolella odottaakin outo järkeä ja valoa rikkova olento, joka vaatii sankareita palauttamaan jonkin esineen. Gopar taitaa mumista jotain vastalausetta ja epämääräinen tuomion puhuja varjoista hyökkää ryhmän kimppuun. Inkvisiittorina oudoista otuksista kokemusta saanut Ragnar älyää purkaa kyvyillään otusta suojaavan lumouksen ja ryhmä käy yhdessä tuumin hirviömäisen olion kimppuun. Taistelussa eturintamaan rynnänneet Ragnar, Gopar ja Haran otavat vahvasti iskuja otukselta, joka tuntuu väistävän lähes jokaisen siihen suunnatun lyönnin. Neera, joka on vihdoin pääsemässä kykyjensä hallitsijaksi pelastaa kumppanukset villinmagian ryöpyllä sekoitetuilla maagisilla ohjuksilla ja nuolilla, taikoen kaksinkertaisen määrän taikoja joihin hänen pitäisi pystyä, kunnes outo vihollinen kukistuu. Aiemmin matkan aikana Neera keskustelikin kyvyistään Berduinin kanssa ja pyysi ryhmältä lupaa käydä keskustelemassa niistä vanhemman ja kokeneemman villin magian harjoittajan kanssa jossain Tuliviinin sillan lähistöllä. Viimeaikaisten kykyjen osoituksen valossa siihen suostuminen vaikuttaa nyt jälkikäteen sankariryhmästä viisaalta.

Koettelemukset eivät kuitenkaan pääty outoihin otuksiin, sillä lähistöltä löytyy tuhottu karavaani, josta eräs nainen haastaa ryhmää pysähtymään. Hän on kuulemma seonneen Naskelin kaartin kapteenin sukulainen, joka haluaa, ettei kapteenia vahingoiteta tämän hirmuteoista huolimatta. Berduin vakuuttelee, ettei ole kuullutkaan miehestä, eikä aio tälle pahaa, nähden sukulaisnaisen epävakaan olotilan. Todellisuudessa ryhmä on saanut pestin Nashkelista pysäyttää tämän miehen hirmuteot hinnalla millä hyvänsä, mutta Naskelin Helmin temppelin pappi suositteli inhimillisempää lähestymistapaa. Nainen lähtee tiehensä ja pian Berduinia vastaan kävelee sekaisin oleva verenhimoinen kaartilainen, joka esittää oudon sekavan arvoituksen. Kun Berduin Haranin viisauden avustuksella löytää oikean vastauksen, sekopäisyys katoaa kapteenin silmistä ja tämä musertuu murheensa alle. Ryhmä vakuuttelee tälle, että kaikki ei ole menetetty ja Helmin temppelistä voisi löytyä kapteenille vielä mahdollisuus sovitukseen. Murtunut kirouksesta vapautunut mies antaa voimakkaan kirotun miekkansa Berduinille, jonka jälkeen ryhmä suuntaakin heti kapteenin kera Helmin temppeliin Nashkelissa. Ymmärtäväinen pappi palkitsee ryhmän ja lohduttaa entistä kapteenia, jonka sankarit jättävät hänen hoiviinsa. Romun ja helyjen kilistessä sankarien repuissa ja pussukoissa he suuntaavat paikallisen kauppiaan puheille, joka katsoo kummeksuen kaupassaan tapahtuvaa tavaroiden vaihtoa, ennen kuin ne päätyvät kauppiaan hyllyille. Edellisten kauppiaiden tapaan mies ottaa vastaan oudon innokkaasti ja runsaasti korvaten kaiken taskuista ja pussukoista löytyvän roinan. Pian enemmän roinien kauppaamisesta kuin taistelusta ja matkanteosta väsynyt ryhmä suuntaa tuttuun Nasheklin ränsistyneeseen majataloon, jossa sankarijoukko joutuu tyytymään vain keskitason ylhäisölle kelpaaviin majoitustiloihin, mutta päästen taas edes yöpymään katon alle.

Kuudennen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 37 12 % 6254 12 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 26 8 % 3646 7 % Vampyyrisusi
Ragnar 24 7 % 3009 6 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 199 64 % 29718 61 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 6 1 % 242 0 % Luuranko
Neera 15 4 % 5814 11 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 5 40 4 Kevyt varsijousi 16 1-8 1
Haran Marmorituli 4 40 -3 Linko 16 4-7 1
Ragnar 4 52 -2 Komposiitti- pitkäjousi 14 3-8 2
Gopar Hurmenyrkki 4 68 0 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 12, 15 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 4 28 3 Lähitaistelu 17 2-9 1,5
Neera 4 16 7 Linko 22 2-5 1

Seitsemäs peli-istunto: Karismaa ja koiruuksia

Ote Goparin journalista:

 • Ihme juttuu seurue todisti, Berduin luolasta kirjan kahmaisi,
 • Sen luettuaan olemus muuttu, kunnioitettavammalta näytti, kirja sielun tarmolla täytti, epävarmuus puuttu,
 • Viimesen sivun kohdal kirja hajos, tomuna tuulen mukaan katos,
 • Kuullu oon kirjoist vastaavist, sielunvoimat paremmaksi muokkaa, katsomatta lukijan yhteiskuntaluokkaa,
 • Mitä jos itekin tuollasen käsiini saan, vaan en koskaan oppinu lukeemaan,
 • Miten hyödyntää kirjan magian, jospa sivujen syöminen ajaa saman asian?

Räkälän heikkolaatuisilta untuvapatjoilta ja toisen luokan silkkilakanoista herättyään, ryhmä saa heikkotasoisen kaviaarilla ja kuohuviinillä höystetyn aamiaisen, ennen kuin matka taas jatkuu. Haran mumisee, että majatalo saa häneltä vain 2 tähteä ja alkaa taas käymään läpi työlästä rukouslistaansa ryhmän vammojen paikkaamiseksi. Berduin huomaa kaulassaan jostain matkan varrelta tarttuneen perheamuletin ja uteliaisuudessaan päättää käydä tutkimassa paikallista kartanoa, josko sieltä löytyisi kyseisen perheen edustajia, jotka olisivat kiinnostuneita ottamaan amuletin, tietenkin pientä palkkiota vastaan. Valitettavasti ulko-ovi on lukossa, mutta ensimmäistä kertaa matkan aikana Berduin päättää käyttää taitojaan lukkojen kanssa ja avaa heikosti suojatun mekanismin hetkessä. Sisällä odottaa vain pöllämystynyt aatelisnainen ja tämän puoliso, jotka eivät kuitenkaan nosta meteliä tai tunnusta amulettia omakseen. Uteliaana Berduin jatkaa matkaa vielä yläkertaan, josta löytyy kylän kuuluisa kaunotar, joka vaikuttaa hieman kiivaalta. Pian kaunottaren vaatekomerosta tämän kunniaa puolustamaan ryntää alaston kaivosmies, joka päättääkin kaunottaren kanssa rynnätä karkuun Berduinin ihmetellessä tapahtumaa. Ehkä amuletti löytää vielä joskus omistajansa, rahaa vastaan tietenkin.

Ryhmä päättää lähteä Nashkelista länteen, mutta joutuu pian vuoristosolassa yksinäisen jätin väijyttämäksi. Jätin väijytys päättyy lyhyeen ja pian vuorensolaa koristaakin tahroja ja palasia kyseisestä otuksesta, kiitos Goparin kirveiden. Vuorensolan tutkiminen jatkuu hieman joidenkin "elävien kuvien" mainostajien ja susien hidastamana, kunnes kaverukset törmäävät kirkuviin siniharmaisiin xvarteiksi kutsuttuihin epäihmisiin, jotka hyökkäävät varoittamatta. Ryhmä niittää otuksia kuin heinää kahlaten ruumiissa ja ruostuneissa lyhyissä miekoissa keskelle jonkinlaista kylää, jonka johtaja raivoaa kumppanuksille kovaan ääneen. Kuulemma ilman provokaatiota typerät seikkailijat teurastivat hänen kyläläisiään ja kylän suojelusmaskotti Ursa-karhu ilmestyy tantereelle. Valitettavasti karhu kohdistaa vihansa kylän johtajaan sankarien kohdistaessa aseensa kyseisen karhun selkään, teurastaen sen hetkessä ja lopettaen helposti viimeisetkin kylän verenhimoiset puolustajat. Kylän liepeiltä löytyy mielenkiintoinen luola, jossa toinen karhu puolustaa heikolla menestyksellä aarretta, johon kuuluu maaginen varsta ja maagisesti suojaavat rannekkeet. Rannekeet päätyvät puolustamaan ryhmän keltanokkaa Rasaadia ja varsta jo toistamiseen samanlaista selässään kantanutta Goparia hidastamaan. Kylästä poistuttuaan sankarit kohtaavat epäilyttävän edullisia mahtiesineitä kaupittelevaan tarinankertojaan, joka loukkaantuneena ryhmän torjunnasta häipyy pian tiehensä. Sudet kiinnostuvat kauppiaan nostattamasta metelistä ja oudosti päättävät käydä raskaasti aseistetun ryhmän kimppuun, tosin Faerunissa lajilleen epätyypillisesti itsetuhoiset sudet tuntuvat olevan arkipäivää.

Pitkän ja väsyttävän taivalluksen jälkeen kumppanukset saapuvat jättien ja suurhiisien riivaamalle alueelle. Lepäilyn ja Haranin orjamaisen lauhkeasti suorittamien parannusrukousten jälkeen ryhmä pian törmääkin sillalle, jota vartioi raivopäiset jättit ja tarkkaan jousia käyttävät suurhiidet. Erittäin väsyttävän taistelun jälkeen viholliset on kukistettu, mutta pian odottaakin uusi väijytys kerskailevan ihmislurjuksen toimesta. Gopar näkee helposti väijyksissä odottavat suurhiidet ja hyökkää kurjan rosvon kimppuun. Taistelun tauottua maasta löytyy epäilyttävän suuri määrä maagisia miekkoja ja mielenkiintoisia esineitä, mutta mitäs sitä ihmettelemään. Ryhmää vaivaavat vielä pari raivoavaa jättiä ja suuri joukko pelkin miekoin aseistautuneita suurhiisiä, jotka kaatuvat helposti. Myös alueella vaelteleva karhu päättää käydä kumppanusten kimppuun, aiheuttaen jonkin verran vahinkoa. Vaikka päivä ei ole kunnolla edes puolessa, toverukset päättävät levätä rasittavien taisteluiden jäljiltä. Berduin ensimmäistä kertaa matkan aikana hyödyntää osaamistaan ansojen parissa ja virittää lepopaikkaa vartioimaan puolustuksia. Lepotauko päivänvalossa osoittautuu turvalliseksi ja sankarit jatkavat matkaansa, kunnes kuulevat oudon keikarin avunhuudot. Kuulemma jääkarhu on käynyt poloisen kimppuun ja odottaa edessä olevan sillan toisella puolella. Gopar, Ragnar ja Haran muodostavat sillan päähän puolustavan muurin, Neeran ja Rasaadin valmistautuessa antamaan tulitukea, kun Berduin puolestaan hiipii varovasti siltaa pitkin ja houkuttelee jättimäisen valkoisen karhun peräänsä muutamalla varsijousen vasamalla. Taistelu sillan edesä on käydä kohtalokkaaksi, kunnes limainen villin makian ryöppy jähmettää raivoavan karhun paikoilleen taistelijoiden pilkotessa sen helposti nautittaviksi palasiksi. Ragnar keskustelee vielä apua huutaneen narrin kanssa, saaden tältä kylmää vastaan suojaavat saappaat, jotka pyyteetön inkvisiittori ojentaa lämmittämään Goparin jalkoja.

Aluetta halkovan joen toisella puolella ryhmää odotti örkin ja jätin kapisia jälkeläisiä, jotka eivät mahtaneet enää sankarien voimalle. Gopar ja Rasaad päättivät yhtäkkiä juosta tutkimaan jotain saarta, jolla kasvoi ainakin kaksi puuta! Patikoinnin jälkeen seikkailijat kohtaavat tulen äärellä aterioivan jätin. Lyhyen ja hieman yksipuolisen keskustelun jälkeen jätti päättääkin hyökätä kumppanusten kimppuun, mutta kaatuu hetkessä näiden aseisiin. Jätin leiripaikan läheltä löytyy myös uljas paladiini, joka on onnistunut ärsyttämään suuren joukon mumisijoita, jotka suorastaan vyöryvät yllättyneiden sankarien kimppuun. Teräshermoisina taistelijoina Ragnar, Gopar ja Haran jakautuivat puolustamaan eri rintamia Berduinin, Rasaadin ja Neeran pysytellessä hieman kauempana viskoen ammuksia karvaiseen lihasmereen. Taistelun päätyttyä innokas ritari kiittää vain ohimennen ja häipyy kuin tuhka tuuleen. Muutaman kaadetun jätin ja örkkijätin jälkeen ryhmä suuntaa etelään kohti kaukaisuudessa näkyvää linnoitusta.

Linnoituksen lähestyessä ryhmän eteen avautuu suuri rotko, jonka yli pääsee vain pitkää kapeaa riippusiltaa pitkin. Siltaa vartioivat kaksi örkkijättiä, jotka vaativat rahaa sillan ylittämisestä. Berduin koittaa neuvotella näiden älyn jättiläisten kanssa, mutta päätyy suututtamaan örkinpuolikkaat. Melko lyhyen taistelun jälkeen toiselta ruumiita riistetään ranteista erikoisen näköiset rannekkeet, jotka Neera tunnistaa maagisesti ketteryyttä parantaviksi ja pienen väittelyn jälkeen ojentaa ne Goparille, joka muutenkin saa väistellä iskuja eturintamassa tiheään tahtiin. Rotkon toisella puolella ryhmä tutkii linnoituksen ympäristön, löytäen lukuisia xvartteja puolustamassa tunkkaisia lepakkojen täyttämiä luoliaan. Eräästä luolasta löytyy erikoinen kirja, jonka Neera jälleen magiansa avulla tunnistaa lumotuksi Johtajuuden ja vaikuttamisen oppikirjaksi. Jo ennestään kääpiöksi melko vaikuttavapersoonainen Berduin tarjoaa johtajaksi syntyneelle Ragnarille mahdollisuutta kehittyä yli-ihmismäiseksi johtajuuden perikuvaksi, mutta kunniakas inkvisiittori torjuu johtajuuden viitan hartijoiltaan ja kehoittaa lukemisesta enemmän pitävän Berduinin tutkimaan kirjan sisältöä. Berduin innokkaasti tarttuukin kirjaan ja käy sen tarkasti läpi sivu sivulta, kunnes viimeisen sivun käännettyään havaitsee oudun kihelmöivän tunteen ja kirja katoaa savuna ilmaan. Ryhmän muut jäsenet tokaisevat luottavansa heti enemmän Berduinin johtajuuteen, Goparin mumistessa jotain itsekseen huuliaan lipoen ja kieli vasemmassa suupielessään raapustaa matkakirjaansa jotain merkintöjä. Toisessa xvarttien kansoittamassa luolassa ryhmää vastaan yllättäen ilmestyy tuhatjalkaisen kaltainen, mutta usean miehen mittainen iljettävä raatoryömijä, joka kaatuu melko vaivatta sankarien aseiden iskuihin. Berduin ei edes ehdi osallistua taisteluun ahnaasti kahmiessaan jalokiviä ja arvoesineitä siniharmaiden raatojen seasta.

Linnoituksen ulkopuolella toverukset kohtaavat vielä joukoittain räksyttäviä koiraihmisiä hilpareineen ja joutuvat suorastaan kahlaamaan irtojäsenten ja leikattujen koiranpäiden meren läpi sisälle itse linnoitukseen. Linnoitusta puolustavat xvartit ja koiraihmiset lähes käsikädessä, mutta Ragnarin valtava miekka, Goparin kirveet ja Haranin vasara murtavat hirviöiden aallon toisensa jälkeen, kunnes linnoituksen täyttää vain kammottava hiljaisuus ja ruumiiden löyhkä, sekä kullan ja jalokivien kilinä Berduinin kerätessä tarkasti jokaisen arvotavaran pusseihinsa. Eräästä kuopasta löytyy vangittu maagitar, joka puhuu varsin koppavaan sävyyn Berduinille, Ragnarin silmäillessä innostuneena naisen koiraihmisten käsissä vähentynyttä vaatetusta. Berduin kuitenkin päättää hoitaa "kuulustelun" itse ja saa selville, että velhotar on joutunut koiraihmisten hyökkäyksen keskellä eroon turvamiehestään ja kumppanistaan, hieman sekopäisestä samooja Minscistä. Ryhmään ei jostain syystä mahdu seitsemättä seuralaista, joten Berduin ei voi tarjota naiselle turvallista kotimatkaa, josta pillastunut velhotar sadattelee ja haukkuu koko sankarijoukon täysin hyödyttömiksi ja lähtee tarpomaan ruumis- ja raajameren yli omia teitään. Berduin tuhisee partaansa: "Ei kestä kiittää, teidän kunnianarvoisa korkeutenne," ja kehoittaa kumppaneitaan jatkaamaan matkaansa. Ragnar alistuneesti huokaisee ja tokaisee, että olisi kuulustellut Rashemenistä kotoisin olevaa noitaa mielellään, kuulemma heihin hän ei ole vielä päässyt tutustumaan henkilökohtaisesti. Ryhmä päättää suunnata takaisin itään kohti Nashkellia pienen kiertotien kautta.

Seitsemänen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 49 10 % 6684 10 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 50 10 % 5391 8 % Vampyyrisusi
Ragnar 45 9 % 4149 6 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 303 62 % 38698 61 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 22 4 % 952 1 % Luuranko
Neera 19 3 % 6609 10 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 5 40 4 Kevyt varsijousi 16 1-8 1
Haran Marmorituli 5 50 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 4 52 -2 Komposiitti- pitkäjousi 14 3-8 2
Gopar Hurmenyrkki 4 68 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 12, 15 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 4 28 1 Lähitaistelu 17 2-9 1,5
Neera 4 16 7 Linko 22 2-5 1
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Berduin 16 17 16 13 11 17
Gopar Gorefist 18/00 17 (18) 19 7 10 6

Kahdeksas peli-istunto: Pilvihuippuvuoret

Kumppanukset suuntaavat itään koiraihmisten linnakkeesta ja pitkän taivalluksen jälkeen Neera ja Rasaad alkavat valittamaan väsymyksestä. Leiriytymisen jälkeen ryhmä päättää tutkia ympäröivän alueen, törmäten pian muutamaan xvarttiin. Lähistöllä vaanii myös talvisusia, jotka Rasaad ja Gopar teurastavat innolla, suorastaan repien turkit elävien susien päältä, sillä Nashkelin kauppias ilmoitti olevansa kiinnostunut kyseisten harvinaisten petojen karvapeitteistä. Lähistöllä vaanii myös koiraihminen, joka kantaa runsasta määrää raskaita loihdittuja hilpareita. Koiraihminen ei jää viimeiseksi, sillä pian lähistöltä löytyy suurempi ryhmä rahaa vaativia räksyttäjiä, jotka Gopar haukkuu hyeenannaamaisiksi kapisiksi kuvatuksiksi suututtaen ne. Samaan aikaan Rasaad saa kimppuunsa vihaisen karhun ja vähäpukeinen dryadi hyökkää ihastuneena Ragnarin kimppuun pyytäen tätä auttamaan puunsa pelastamisessa. Ragnar lupautuu pikaisesti auttamaan, samalla kun muut ryntäävät auttamaan Rasaadia karhun kaatamisessa koiraihmisten kuolatessa ryhmän niskaan. Karhun jälkeen koiraihmiset kaatuvat hetkessä ja ryhmä voikin siirtyä auttamaan hädässä olevaa dryadia. Innokkaat, hieman juopuneen oloiset puunhakkaajat luulevat dryadin puun piilottelevan kulta-aarteita, eikä Berduin onnistu vakuuttamaan heille, että tämä luulo ei vastaa totuutta. Vakuutteluista huolimatta puunhakkaajat käyvät raivoten ryhmän kimppuun, vain kaatuen ironisen helposti Goparin kirveisiin puun välttäessä kyseisen kohtalon. Sankarit suorastaan keräävät mainetta alueella, sillä puun pelastamisen lisäksi he löytävät kuolleen kissan vesiputouksesta ja palauttavat sen oudolle pikkutytölle, joka sanoo isänsä herättävän kissan taas henkiin. Lisäksi vesiputouksen ja puun lähistöllä on luola, jonka lähellä Gopar kokee lähes kohtalokkaan kohtaamisen hurjan suden kanssa. Luolasta löytyy kyseisen suden yhtä hurja kumppani, joka kokee kohtalonsa ryhmän yhteisen hyökkäyksen avustamana. Luolasta löytyy loitsittu hilpari ja jotain muita hiluja. Kumppanukset havaitsevat taskujensa ja reppujensa pullottavan tavaroista matkansa jäljiltä, mutta päättää ensin leiriytyä lepäämään antaen Neeralle mahdollisuuden tunnistaa valtaisat aarreröykkiöt magiansa avulla. Leiritulen äärellä Rashaad innostuu jutustelemaan seikkailuistaan Amnissa, mutta Berduin ei ole tarpeeksi kiinnostunut kuunnellakseen kaikkea, vaan ohjaa muut takaisin kohti Nashkelia. Matkalla Nashkeliin ryhmä joutuu vielä pariin otteeseen väijytykseen, ensimmäisellä kerralla yksinäinen talvisusi hyökkää, toisella kerralla kylänsä tuhoamisesta suuttuneet xvartit käyvät raivoten sankarien kimppuun.

Nashkelin vierailu jää lyhyeksi, lähinnä kaikki rojut perinteikkäästi tyrkätään rahaa vastaan kauppiaalle, joka on erityisen innoissaan talvisusien nahkoista. Haran ehdottaa ryhmän kultavuoren kasvaessa eläköitymistä tai matkaamista takaisin Beregostiin asti ostamaan arvoesineitä, joista pari viikkoa aiemmin kumppanukset pystyivät vain unelmoimaan niitä katsellessaan. Berduinin katse suuntaa kuitenkin kohti etelässä siintäviä Pilvihuippuvuoria, joille sankarit saapuvat pitkän taivalluksen jälkeen.

Pilvihuippuvuorella odottaa vähemmän yllättäen vanhoja tuttuja siniharmaita xvartteja, joiden kohtaamisen jälkeen Berduin huomaa maassa keskellä metsää makaavia voimakkaita taikakääröjä, jotka tämä ojentaa Neeran huomaan. Kumppanukset törmäävät yllättäen outoon heppuun, joka uhkailee Ragnaria ja vauhkoaa, että ellei tämä luovuta rahojaan hänelle, hän usuttaa kaverinsa lännen nopeimman tikanheittäjän tämän kimppuun. Ragnar nauraa moiselle, mutta samalla onnistuu saamaan parin talvisuden vihat niskaansa. Ragnar juoksentelee ympäriinsä keräten tikkoja ja talvisusien kylmiä henkäyksiä puoleensa kuin hunajainen sima kärpäsiä kuumana kesäpäivänä. Onneksi Haran onnistuu pitämään Ragnarin hengissä Goparin hoidellessa sudet ja sekopäiset ryövärikokelaat. Nopeimman tikanheittäjän ruumiilta Berduin löytää hienot rannekkeet, joka tuntuvat helpottavan varsijousella osumista. Taistelun jälkeen ryhmä päättää levätä ja hoitaa haavansa. Valitettavasti suuri joukko luurankoja päättää herättää luidensa kolinalla rauhallisesti uinuvan ryhmän, vain pelästyäkseen ärtyisästi herännyttä Harania ja kadoten metsikköön. Kumppanukset palaavat unten maille ja saavat viimein levättyä kunnolla. Leiriä purkaessa Neera jutustelee villistä magiasta Berduinin kanssa, ennen kuin ryhmä jatkaa matkaansa. Metsikössä odottaa pieni poika, joka kertoo koiransa karanneen. Neera lupaa pojalle, että toverukset palauttavat koiran omistajalleen jos löytävät sen. Jonkin ajan kuluttua Gopar törmää amnilaiseen metsästysseurueeseen, jonka elitistinen snobi naisjohtaja haastaa suorastaan riitaa. Muiden saapuessa paikalle Gopar on jo hyökännyt raivoten metsästysseurueen kimppuun ja kerännyt suuren määrän nuolia nahkaansa. Hyvin varustautunut kolmihenkinen metsästysseurue ei kuitenkaan pärjää kokeneelle kuusihenkiseelle seikkailijaryhmälle, sillä pian Berduin onkin jo repimässä hienoa vahvasti lumottua niiteillä vahvistettua nahkapanssaria seurueen johtajan ruumiilta. Samalla Ragnarille löytyy runsas kasa lumottuja nuolia. Ryhmä kohtaa vielä oudon kolmikon, jonka muodostavat Larryl, Darryl ja Darryl nimiset xvart, pieni koiraihminen ja tasloi, jotka ovat kuulemma jonkin aikakauden tunnettuja hahmoja. Suurempaa huolta aiheuttavat pari karhua, joiden kanssa Rasaad ei juuri ole tullut pariin päivään juuri toimeen. Valtava koira myös alkaa seuraamaan Goparia ja Berduinia, jonka seurua lopulta johdattaa koiraansa vailla olevan pikkupojan luokse. Tämä kiittää ja paljastuu joksikin Yhdeksästä helvetistä kotoisin olevaksi kauhuksi, joka katoaa tasojen väliseen portaaliin. Hieman järkyttynyt ryhmä jää miettimään tulevaa ja seuraavaa suuntaa seikkailuilleen.

Kahdeksannen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 53 9 % 6756 8 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 59 10 % 7083 9 % Vampyyrisusi
Ragnar 52 9 % 6549 8 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 336 61 % 46630 61 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 25 4 % 997 1 % Luuranko
Neera 21 3 % 7384 9 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 5 40 2 Kevyt varsijousi 14 1-8 1
Haran Marmorituli 5 50 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 4 52 -2 Komposiitti- pitkäjousi 14 3-8 2
Gopar Hurmenyrkki 5 85 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 11, 14 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 5 36 1 Lähitaistelu 16 2-9 1,5
Neera 4 16 7 Linko 22 2-5 1

Yhdeksäs peli-istunto: Liekehtivän nyrkin kosto

Otteita Goparin journalista:

 • Haarniskamies metsäs meit kuulusteli, lainvalvoja kai, munkki puhemiehenä sen vihaiseksi sai,
 • Pakko oli kirveensyrjällä rauhottaa, onnistuikin henki irrottaa,
 • Ukko huus ku pistetty sika, kauas kuulu, karhutki katseli missä vika,
 • Kaupungis tuntu ku kaikki tästä tietäis, varauksella ne suhtautui, vai olisko syynä nää ruumiit mitä meikä kantoi,
 • Miehen puolkuolleen ja hämähäkin jättimäisen, Berduinin käskystä kannan minkä jaksaa, aina näistä joku maksaa
 • Bandiitit meiät pysäytti, puskista etehemme rysäytti,
 • Iso joukko tunki tiel, koko sakki haisi hiel,
 • Uhkauksii lateli, loukkauksii sateli, annoin kirveitten puhuu, naamat kalpeni,
 • Kuritin lurjuksii, heittiöit, epäpätevii häiriköit,
 • Miks ees ryöstää aseistettui suurel vaival, eikö rosmokoulus oltu oppitunnil paikal


Berduinin johdolla ryhmä jatkaa Pilvihuippuvuoria pitkin itään, törmäten vuorisolassa rosvojoukkoon, joka saartaa sankarit. Eräs parivaljakko paljastuu ryöväreiden johtajaksi ja alkavat vaatimaan omaisuuksia kumppanuksilta. Kesken keskustelun väyjyttäjien keskuudessa alkaa kulkemaan näkymätön kuolema, joka paljastuu raskaasti aseistautuneeksi puoliörkiksi, jolla on kesken jääneitä kaunoja rosvojoukon johtajien kanssa. Keskustelu yltyy taisteluksi, ja pian rosvojoukko makaa palasina maassa. Puoliörkki paljastuuu ryhmän jo aiemmin Ystävällisen kädetämisen majatalossa tavanneeksi Dorn Il-Khaniksi, joka haluaa nyt liittyä joukkoon jahdatakseen hänet pettäneitä lurjuksia. Puoliörkki ei mahdu jostain syystä ryhmän mukaan, sillä kuuden hengen ryhmä tuntuu tiiviiltä ja turhan sisäänpäin lämpiävältä, tosin kaikki haluaisivat Rasaadista eroon, mutta eivät raaski potkia murtunutta miestä menemään. Rasaad löytää yhden ryövärin ruumiilta maagisen itämaisen miekan, jota osaa käyttää tarvittaessa nyrkeille vastustuskykyisiin vihollisiin.

Viimein ryhmä saapuu Nashkelin kaivosalueelle, jossa Rasaad päättää pinkoa jonnekin puuta tutkimaan ja palaa mukanaan outo taikasauva. Muu ryhmä päättää tutkia outoa hökkeliä kaivosalueen reunassa, joka onkin yllättäen täynnä raivostuneita sotakoiria. Kaiketi kyseessä on jokin varasto, valitettavasti vesikauhuiset koirat pitää lopettaa itsepuolustukseksi. Kaivosaluetta turvatessaan sankarit törmäävät joihinkin pikkukoiraihmisiin ja yllättävän runsaslukuisina aluetta vaivaaviin muka harvinaisiin talvisusiin. Kaivosten läheltä löytyy myös outo kuvanveistäjä, joka tunnustaa olevansa etsintäkuulutettu varas, joka lupautuu luovuttamaan varastamansa esineet ja itsensä ryhmälle, kunhan saa taideteoksensa valmiiksi. Taiteilijan työn viimeistelyä odotellessa hieman vinksahtanut varkaan jäljillä ollut palkkionmetsästäjä saapuu paikalle, eikä meinaa uskoa, että joku löysi varkaan ennen häntä. Tämä lurjus hyökkää raivoten ryhmän kimppuun ja taistelee luovuttamatta, kunnes makaa raatona maassa. Ryhmän maine kohoaa jo legendaarisimpien sankarien joukkoon kyseisestä palkkionmetsästäjän taposta samalla kuin nääntynyt kuvanveistäjä kuolee taideteoksensa viimeisen silauksen veistettyään. Kuvanveistäjältä löytyneet varastetut jalokivet Berduin laittaa säkkeihinsä palkkion keruuta odottamaan.

Myöhemmin sankarit törmäävät resuiseen henkihieverissä olevaan maahiseen, joka on kuulemma karannut verenhimoisilta pikkukoiraihmisiltä. Pian räksyttävät pedot hyökkäävätkin ryhmän kimppuun, mutta päätyvät paloiksi mestarikokki Goparin keittiökirveiden edessä. Hyvä paloittelija ei leikkuulautoja kaipaa. Gopar törmää myös amnilaiseen vartijaan, joka varoittelee kaivosalueen vaaroista. Vartijan takaa Goparin kimppuun hyökkääkin kaksi suurkalmoa, ryhmän rynnätesä pian avuksi. Valitettavasti samaan aikaan Rasaad jälleen kerran houkuttelee vihastuneen luolakarhun mukaansa muiden taistellessa kiivaasti kalmojen kanssa. Rasaad tienvarsiesityksistään saadulla kokemuksella tanssittaa karhua Goparin jähmettyessä suurkalmon kosketuksesta muiden puolustaen jähmettynyttä barbaaria kalmojen syömiseltä. Lopulta kalmot kaatuvat ja Gopar vapautuu taistelemaan Rasaadin karhuystävän kanssa. Taistelun jälkeen sankarit ovat verisiä ja väsyneitä ja lepäävät kivisessä louhosmaastossa.

Berduin johdattaa edelleen sankarijoukkoa Pilvihuippuvuoria pitkin itään kaivoksilta, kunnes ryhmä törmää hieman omintakeiseen kääpiövelhoon. Kääpiö varoittelee Berduinia oudoista unistaan ja näyistään, jossa paha vihollinen tappaa aina joko Berduinin tai unennäkijän itsensä. Hän ojentaa vielä taioilta suojaavan käärön käytettäväksi tuntemattoman takapirun kätyreitä vastaan. Vuoriston tutkiminen jatkuu, kunnes Gopar varoittaa kuulleensa mumisijajoukon ääntelyä. Pian vuorisolassa tuleekin vastaan suorastaan karvainen ja ääntelehtivä meri noita outoja hirviöitä, jotka ovat nauttineet melko kulta- ja jalokivipitoisia aterioita. Viimeisenkin mumisijan suolistamisen ja arvoesineiden puhdistamisen jälkeen sankarit tapaavat apua tarvitsevan naisen ja tämän maassa pahoin sairaana makaavan kumppanin. Nainen maksaa Berduinille palkkioksi arvokkaan sormuksen, jonka hinnasta Berduin lupaa järjestää loukkaantuneen miehen turvallisesti Ystävällisen käden majatalon temppeliin parannettavaksi. Matkaa kuitenkin hidastavat vielä alueella kuljeksivat talvisudet ja koirat. Berduin löytää kivenkolosta jalokiviä ja Neeran mukaan tulelta suojaavan sormuksen, jonka Neera ojentaa Goparille.

Kumppanusten suunnatessa kohti Nashkellia aikomuksenaan kulkea sieltä pohjoiseen vievää tietä sairas mies mukanaan takaisin Ystävällisen käden majataloon, Liekehtivän nyrkin sotisopaan pukeutunut äänekäs palkkasoturi keskeyttää matkan. Rasaad joutuu keskustelemaan mukavia miehen kanssa, joka ilmoittaa Goparin selässä kulkevan sairaan miehen olevan rosvo, jonka päästä on luvattu 50 kullan palkkio. Rasaad ei raaski luovuttaa rahaa vastaan erittäin vakavassa tilassa olevaa miestä, joka varmasti kuolee ilman asianmukaista apua. Lisäksi Liekehtivällä nyrkillä ei ole toimivaltaa Amnissa ja etelästä kotoisin oleva munkki ei juuri luota miekkoseen. Muut katsovat kauhuissaan kun raivopäinen yksinäinen soturi hyökkää sairaana Goparin selässä viruvan miekkosen kimppuun, jolloin Gopar joutuu reaktionomaisesti puolustautumaan samalla päästäen kiihkoilevan palkkasoturin hengiltä. Kyseisen palkkasoturin kuoleman karjaisu kuuluu kauas ja oudosti miekkosen katoaminen päätyy huhupuheissa ryhmän syyksi. Sankarien kunniakkaiden legendojen joukossa siintänyt maine laskee juorujen johdosta keskiverto tuntemattomuuden tasolle. Berduin huokaisee hieman masentuneena, mutta hänenkään kunniantuntonsa ei olisi antanut myöten luovuttaa kiihkoileville lainvartijoille miestä, jota oli jo luvannut suojelevansa jo maksettua palkkiota vastaan.

Nyt rikas mitättömyysjoukko raahustaa Nashkeliin, käyden pikaisesti tyhjentämässä kertyneet jäteromut, sudennahat ja jalokivet paikalliselle kauppiaalle suurta kultamäärää vastaan ja jatkaa matkaa pohjoiseen kohti Beregostia. Matka ei kuitenkaan suju vaivatta, sillä tietä vartioi rosvojoukko, joka yllättää pensaista väsyneet matkamiehet. Neera viskaisee tulipallolla kolmea ryöväriä muiden taistellessa loput hengiltä. Gopar kerää vielä sairas mies olallaan roikkuen ryöväreiden päänahat, ennen kuin kumppanukset jatkavat matkaansa.

Beregostissa Berduin muistaa, että oli luvannut aiemmin Ystävällisen käden majatalossa asustaneelle vieraalle tyhjentää tämän asunto Beregostissa ikävistä hämähäkkituholaisista ja palauttaa kyseiselle naiselle talon tavarat ja todisteet hämähäkkien hävityksestä. Niimpä sankarit suorittavat tuholaistorjontaa ja jatkavat pitkää matkaansa lepäämättä Ystävällisen käden majatalon temppeliin. Temppelissä papitar ottaa huolestuneena vastaan Goparin hellästä retuutuksesta sairaan miehen, jonka tunnistaa naisen perään Liekehtivän nyrkin joukoista karanneeksi tuttavakseen ja vaivoista palkkioksi antaa arvokkaita juomia Berduinille. Ryhmän maine paranee sankariteosta hieman, mutta Berduin päättää palauttaa tahraantunutta mainetta lahjoittamalla runsaat määrät kultaa temppelin käytettäväksi, saaden ryhmän taas vaikuttamaan sankarillisilta hyväntekijöiltä.

Ennen majatalon parhaimmassa kuninkaillekin kelpaavassa huoneistossa lepäämistä Berduin vielä Goparin kanssa palauttaa sankarit palkanneelle naiselle tälle Beregostista noudetut tavarat ja hämähäkin ruumiin, saaden pienen palkkion vaivoistaan.

Pitkän ja palauttavan levon jälkeen sankarit suuntaavat takaisin etelään Beregostiin, jossa Ragnar auttaa kauppaneuvotteluissa, ostaen itselleen uuden raskaan kokovartalosotisovan ja Berduinille maagisen, nopeasti vasamia viskovan kevyen varsijousen. Koska kumppanusten aarrevuoret vielä antavat myöden, he suuntaavat vielä Korkeasuojan maagin puheille, etsimään hyödyllisiä esineitä. Matkalla Korkeasuojaan karhujen kanssa jo hyvin tutustunut Rasaad hermostuttaa Imoenin ruumiin löytännyttä karhua, saaden tämän peräänsä. Taistelun tauottua Haran huomauttaa Imoenin ruumiin säilyneen varsin hyvin, vaikka tämän nuoren naisen kuolemasta on jo useita päiviä.

Korkeasuojaan löytäessään ryhmä antaa Ragnarin hoitaa kauppaneuvotteluja. Tämä ostaakin suosikkimaagittarelleen Neeralle todella arvokkaan arkkimaagin kaavun ja tulinuolikäärön, sekä Rasaadille jonkin kauhean Kazgaroth nimisen pedon kouran. Rasaad pukeekin pedon kouran käteensä, parantaen suojaustaan ja häilyen osittain näkyvistä sen magian avulla. Valitettavasti voimakkaan magian lumoama koura kiinnittyy tiukasti Rasaadin ihoon imien hänen elinvoimaansa ja heikentäen häntä hieman, muttei merkittävästi.

Yhdeksännen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 60 9 % 7063 7 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 68 10 % 9198 10 % Vampyyrisusi
Ragnar 58 9 % 7991 8 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 374 61 % 55150 60 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 32 5 % 2357 2 % Senjak
Neera 28 4 % 7719 8 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 5 40 2 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi) 13 2-9 2
Haran Marmorituli 5 50 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 5 65 -4 Lumottu Kahdenkäden miekka +1 14 5-14 1
Gopar Hurmenyrkki 5 85 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 11, 14 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 5 36 -1 Lähitaistelu 15 2-9 1,5
Neera 4 16 2 Linko 22 2-5 1
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Rasaad 16 16 14 (12) 11 14 14

Kymmenes peli-istunto: Ryysyistä rikkauksiin

Muiden katsellessa Korkeasuojan ympäristöä Berduin ostaa vielä maagilta juomien kuljettamiseen soveltuvan lumotun kylmälaukun ja niin suuren määrän loitsuin paranneltuja vasamia varsijouseensa, kuin ryhmällä vain on varaa. Korkeasuojan ulkopuolella luurangot ja koiraihmiset käyvät ryhmän kimppuun huonolla menestyksellä. Berduinin uusi "Armeijan viikate plus yhdeksi" nimetty varsijousi suorastaan niittää koiraihmisiä, kun Gopar hakkaa hirveidensä hamarapuolella luurankot pölyäviksi luukasoiksi.

Rahaton, mutta raskaasti mahtiesineillä varustettu sankarijoukko päättää suunnata länteen tutkimaan lisää Kalparannikkoa uusien aarteiden toivossa. Meren jo siintäessä silmissä joukko susia käy aterian toivossa kumppanusten kimppuun, mutta näiden onnettomien luontokappaleiden toivo päättyy sankariryhmän aseisiin. Vaikuttavampi tapaus on outo naisolento, joka pyytää ryhmän apua ja väkisin suutelee Rasaadin kuoliaaksi. Vihastunut Ragnar kuulustelee neitosta kovin sanoin, mutta tämä käy ryhmän kimppuun. Hieman suostuttelun jälkeen neitonen antautuu Ragnarin keinojen edessä ja lupaa palauttaa Rasaadin kuoleman porteilta elävien kirjoihin, jos sankarit suostuvat suojelemaan häntä pahalta magiaa harjoittavalta jätiltä. Ragnar heltyy ryhmän kanssa ja suostuu tehtävään, jota helpottaakin pian paikalle meluten saapuva jätti. Raivoamisen jälkeen tämä katoaa, mutta Ragnarin maagien metkut tuntien palauttaa hetkessä hirviön näkösälle sankarijoukon teurastettavaksi. Taistelun aikana hieman sekavana henkiin palautettu Rasaad saa Haranin rukousten hellää hoivaa ja palautuu lähes entiselleen. Jätin ruumiilta löytyy itämainen miekka ja voimakkaasti magialla suojattu kypärä, jonka Gopar pukeekin päähänsä.

Pienen matkaamisen jälkeen kumppanukset törmäävät hieman etelämpänä rannikolle leiriytyneeseen outoja puhelevaan kääpiöön, joka haluaa sankarien noutavan hänelle sormuksen lähellä olevasta hylystä. Hylyn ympäristössä vaeltaa raatoryömijöitä, jotka kuitenkin kaatuvat helposti soturien aseisiin. Sormuksen saatuaan outo sekopää luovuttaa vaikeaselkoisen lorun saattelemalla räjähteeksi luokiteltavan tulipallopullon.

Ryhmä tapaa kaapuihin pukeutuneen miehen, mutta ennen kuin he ehtivät keskustelemaan tämän kanssa, suuri joukko jättejä, puolijättejä ja örkkijättejä käy ryhmän kimppuun. Taistelu päättyy Goparin, Ragnarin ja Haranin ansiosta varsin nopeasti Rasaadin ottaessa runsaasti vahinkoa. Kaapumies tervehtii ryhmää ja kertoo nimensä olevan nykyään vain Kirurgi ja tämä tarjoutuu parantamaan ryhmää taidoillaan katumustyönä pahan veljensä aiheuttamien hirmutekojen vuoksi. Ennen lähtöään hän pyytää ryhmää pysäyttämään tämän veljen, jos hänet sattuvat löytämään. Haran jää ihmettelemään parantajan tapaa jättää hänet ja Rasaad täysin parantamatta. Berduin vain tokaisee, että pitäähän Haranillakin töitä olla, tuskaisen hitailla rukouksilla ryhmän paikkaamiseksi.

Sankarit kohtaavat pian vihamielisiä seireeneitä, jotka piiloutuvat pian näkymättömyyden suojaan. Naisolentojen maagisille suostutteluille koulutuksensa kautta immuuni inkvisiittori Ragnar etenee Goparin kanssa kohti näkymättömiä naisolentoja, kunnes Goparin pää sekoaa näiden naisten laulusta. Ragnar onneksi taitavasti kumoaa laulun maagisen vaikutuksen ja paljastaa jousin aseistautuneet katalat, mutta kauniit hirviönaiset. Hurmioitumisestaan suuttuneena Gopar raivoaa ja silppuaa Ragnarin kanssa viekoittelijat muiden kumppanusten ampuessa ammuksia turvallisen välimatkan takaa. Seireenien aarteet kerättyään ryhmä tutkii vielä lähiseutuja törmäten joukkoon örkkijättejä ja pari kalmoa, joiden päivien päättämisen jälkeen sankarit suuntaavat rannikkoa pitkin etelään.

Pitkän tapahtumaköyhän kävelyn jälkeen kumppanukset päättävät levätä rantakallioiden lähistöllä ja parannella haavojaan. Leirinuotion sammuttua sankarit kuulevatkin lähistöltä suurhiisijoukon ääniä. Miekkoja kantavat suurhiidet marssivat tahdissa sankarien aseisiin niiden takana komentoja huutelevien eliittijousiampujien saaden kohta tuta kuoleman samojen työkalujen kautta. Suurhiidet tuntuvat olleen melko magiasta kiinnostuneita, mutta nyt näiden hellästi säilömät kääröt päätyvät Neeran asiantuntevaan huomaan. Suurhiisien jälkeen myös joukko tasloita päättää päivänsä, ennen kuin uusi suurhiisijoukko herättää sankarien huomion. Ongelmaksi on muodostua suurhiisien lähistöllä piilossa olleet Seireenit, jotka saavat Rasaadin pään täysin pyörälleen. Onneksi aiemmasta kokemuksestaan oppinut vihaisesti raivoava Gopar ja taikuuden taidokkaasti kumoava Ragnar ehtivät hätiin. Seireenien laulun tauottua Ragnar joutuu työläästi kumoamaan seireenien laulun vaikutukset ja oikaisemaan Rasaadin ajatukset edes jotenkin toimivalle tolalle. Inkvisiittorin johdolla ryhmä jatkaa rantaviivan tutkimusta, joutuen lopettamaan pari raatoryömijää ja törmäten rannan seireenien johtajaan vartijoineen. Tällä kerralla hirviöimäiset kauniit neidot eivät ehdi sekoittamaan sankarien päitä, vaan Ragnar kumoaa näiden piiloutumistaiat ja pääasiassa Goparin, osin myös muidenkin, avustuksella päästää olennot kärsimyksistään pidempiä kuulustelematta.

Seireenien takaa paljastuu outo luola, josta kuuluu oudon kumisevia askeleita. Tarkkaavainen Berduin etunenässä johdattaa varovasti ryhmän hämärään käytävään, josta paljastuukin ansoja. Peremmällä sankareja päin hyökkää valtaisa lihagolemi, johon tehoaa vain taioilla vahvistetut aseet. Ansojen ja parin lihagolemin jälkeen Berduin löytää kiinnostavan aarrekasan, jonka aarteet Neera tunnistaa huolella. Neera saa itselleen vihollisia jähmettävän taikasauvan ja sudeksi muuntautumisen mahdollistavan viitan. Villin magian taitaja ojentaa Goparille taikuudella vahvistetun oppaan kehon ja hyvinvoinnin parantamiseen, jonka lukutaidoton barbaari päättää syödä juuston ja leivän kera. Pian aterioinnin ja magian vahvistama kääpiö näyttää entistäkin parempikuntoisemmalta, tämän haavojen alkaessa umpeutua itsekseen silminnähtävästi.

Lähestyessään rannikolla olevaa majakkaa kumppanukset tapaavat huolestuneen äidin, jonka poika on kuulemma susien ympäröimänä itse majakan läheisissä rakennuksissa. Sudet paljastuvat älykkäiksi pahoiksi hukiksi, jotka ryhmä kukistaa helposti ja palaa kertomaan ilouutiset naiselle. Huolestunut rouva ilahtuu ja ryhmän maine kohoaa kohti legendaaristen sankarien kunniaa. Myös toinen nainen koittaa kiinnittää hurmaamalla sankarien huomion, mutta Berduin ohittaa selvästi hämäräperäisen viettelijättären vain töykeällä verbaalisella torjunnalla.

Suuret määrät katalia hukkia saartaa ryhmän, mutta lukumäärästään huolimatta eivät ne pärjää sankarijoukon urheudelle. Susijoukon lähistöltä löytyy erikoinen ennustajatar, joka tarjoutuu kertomaan Berduinille tämän kohtalon kämmenestä. Kuitenkin velhotar muuttuu pian vastahakoiseksi, eikä kauhistukseltaan saa kerrottua näkemäänsä nuorelle kääpiölle, vaan sekoaa suunniltaan ja käy taioin tämän kimppuun. Jälleen kerran aluksi harmittomalta vaikuttanut sivullinen päätyy lyhyen keskustelun jälkeen jatkamaan matkaansa olemassaolon toisille tasoille irtautuen materiallisen maailman otteesta. Rasaad oudon ylpeänä kommentoi, että tällä kertaa hänellä ei ollut mitään tekemistä asian kanssa ja huomauttaa, että susien kanssa hän tulee huomattavasti karhuja paremmin toimeen. Gopar pälyilee epäluuloisena taivaalle ja kertoo, että pienen hetken hän pelkäsi päättävänsä päivänsä taivaalta singahtavaan salmaan.

Lepotauon jälkeen kumppanukset suuntaavat takaisin kohti Nashkelia, pysähtyen matkalla tutkimaan, onko erään paladiinin mainitsemia puolijättejä vielä lähistöllä. Alueelta löytyy kuitenkin vain vihaisia koiria, joten sankarien matka jatkuu. Epäonniset koiraihmiset koittavat pysäyttää sankarit, ehkä kyseisten koirien kuoleman tai etelämpänä sijaitsevan linnoituksensa asukkaiden teurastamisen suututtamina. Matka Nashkeliin jatkuu lopulta rauhallisesti, joukon pysähtyessä myymään saalistaan ja yöpymään vaivaisessa vain keskiverto ylimysten tarpeet tyydyttävässä majatalossa. Sankarit vastahakoisesti maksavat ylläpidosta ja levosta, koska ovat tottuneet parempaan palveluun ja laatutasoon matkojensa aikana. Jopa kylmän kosteat Kalparannikon kalliot saavat paremmat arvosanat Goparin seudun juottoloita ja majataloja arvioivassa matkailuopuksessa.

Sankarit vierailevat Nashelista lähtiessään vielä markkinoilla, jossa Ragnar sijoittaa ryhmän kaikki rahat iskuilta suojaavaan amulettiin, jonka tämä ojentaa usein vahinkoalttiille Rasaadille. Haran on huolissaan sankarien majoitusmahdollisuuksista tulevaisuudessa rahapulan johdosta, mutta Berduin vakuuttelee, että tulevat palkkiot ja taistelusaaliit kattavat kyllä majoituskulut.

Viimein pitkien kiertoteiden ja vaeltelujen jälkeen kumppanukset päättävät tutkia aluetta kiertäineitä huhuja ja suuntaavat Nashkelin kaivoksiin. Kaivosten esimies päästää sankarit varoitellen sisään pimeisiin sokkeloihin, jota kansoittavat vain uimahousuihin pukeutuneet sekoilevat ja verta yskivät kaivosmiehet sekä pelokkaat amnilaiset sotilaat. Kaivosmiehet kertovat tarinoita kaivosten alempia tasoja riivaavista demoneista ja luolaston sydämessä asustavasta lohikäärmeestä. Varsin pian tuholaisiksi ja kuolonuhrien aiheuttajiksi paljastuvat kimeästi räksyttävät jo ryhmän matkoilta muutenkin tutut sarvipäiset pienet koiraihmiset. Tarinoiden kuuntelun, tikarilogistiikkapalvelujen, pimeiden käytävien tutkimisen ja nopeiden taistelujen jälkeen ryhmä saapuu kaivoksen alemmille tasoille. Nämä ansoitetut käytävät suorastaan kuhisevat koiraihmisiä, joskin myös yksinäinen kalmo ja jättiläishämähäkki yllättävät ryhmän.

Lähes loputtoman koiraihmismeren raivaamisen jälkeen kumppanukset päätyvät luonnon muovaamalle maanalaiselle lammikolle, jonka keskellä sijaitsee mielenkiintoinen luola. Luolan edustaa vartioivat pikkukoiramiehet ja kalmo eivät kauaa sankareita pidättele, vaan kumppanukset siirtyvät oviaukosta sisään. Sisällä ryhmää odottaa lähes loistokkaasti koristeltu luola, jossa majailee vihainen puoliörkkipappi. Tämä luulee ryhmää aluksi esimiehensä lähettämäksi, mutta Ragnar paljastaa suoraan raa'an totuuden. Pelästynyt koiraihmisiä tappotöihin ja rautamalmia pilaamaan usuttanut puoliörkki huutaa käskyläisiään apuun, aiheuttaen sekasortoisen taistelun. Sen tiimellyksessä Gopar ja Berduin päätyvät papin rukousten jähmettämiksi, mutta Ragnar jälleen kumoaa katalan taikuuden. Papin kaaduttua Berduin tutkii tarkasti tämän omaisuuden Neeran avustuksella, antaen Haranille papin taikavoimia kasvattavan sormuksen ja sähköltä suojaavat saappaat. Papin vaatetuksen lomasta löytyy myös pari nähtävästi aluetta vaivaavan rosvojoukon johtajan tälle osoittamaa kirjettä, jotka kertovat rosvojoukon jonkun jäsenen majailevan Beregostissa. Samalla paljastuu, että ryövärit kuuluvat pariin nimettyyn rosvojoukkioon, ihmisten muodostamaan Mustaan kynteen ja suurhiisien Hyytävyyteen.

Läheisestä arkusta löytyy suuri määrä taikoja ja outo haltiamiekka, joka kuuluu luolien perällä kyyhöttävälle masentuneenoloiselle haltialle, joka kutsii itseään Xaniksi. Miekkonen pienen keskustelun jälkeen tylysti ottaa miekkansa Berduinilta ja lähtee äänekkäästi valittaen pois kaivoksista. Myös sankarit suuntaavat kohti maanalaisen järven toisella puolelta hohkaavaa päivänvaloa, mutta joutuvat ensin hankkiutumaan eroon hanakasti hyökkäävistä limakasoista. Kun joukkio viimein pääsee ulos ahdistavista käytävistä, romahtaa luolan suuaukko heidän takanaan, jättäen heidät ihmettelemään keskelle erämaata.

Ote Goparin journalista:

 • Nashkelissa taas piti yöpyä, vaik ei olis haluttu viipyä,
 • Paikan majatalo on ala-arvoinen, kenties lainvastainen,
 • Onko liikaa vaadittu majoitukselta, ettei home haise tai lattia petä alta?
 • Sängyis ei kukaan haluu koisii, kun niis lutikoit loisii,
 • Ja yöllä kun unen päästä kiinni saa, heräät kun rotta varvastas nakertaa,
 • Eikä sängyssä mahdu kääntämään kylkeä, joku sietäis täst hyväst nylkeä,
 • Sanoivat et tää on aatelismiehen arvonen majoitus, minkäköhä herran, Ryysyrannan herttuan?
 • Kylän juottola ei yhtään parempi oo, ensin tunnin juomaa vartoo, sit ne kurjat vuohenkusta oluena tarjoo,
 • Baarinpitäjä kysyy haluunko viskii, samal ku pesee syljellään tiskii,
 • On sitä ennenkin nähty räkälöitä, mutta tälle huijarille en soisi töitä,
 • Kaupassa hintoja kehuu parhaiksi Vesisyvän täl puolen, ihanko tosi, nauruun kuolen,
 • Joka käppänä samaa toistaa, harvan omaperäisyys kirkkaana loistaa,
 • Vieläpä kun tavara on sitä laatua, että teräs murenee ja nuolet kieroon lentää, tästä kaupasta pian pois säntää

Kymmenennen peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 111 13 % 16509 12 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 83 10 % 14890 11 % Vampyyrisusi
Ragnar 80 9 % 10593 8 % Bassilus
Gopar Hurmenyrkki 452 55 % 72681 55 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 60 7 % 8970 6 % Sil
Neera 30 4 % 7733 5 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 6 48 2 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi) 13 2-9 2
Haran Marmorituli 5 50 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 5 65 -4 Lumottu Kahdenkäden miekka +1 14 5-14 1
Gopar Hurmenyrkki 5 85 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 11, 14 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 5 36 -1 Lähitaistelu 15 2-9 1,5
Neera 5 20 2 Linko 22 2-5 1
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Gopar Gorefist 18/00 17 (18) 20 7 10 6

11. peli-istunto: Villin erämaan kutsu

Kumppanukset ovat taistelujen ja kaivoksesta ulos kiipeämisen johdosta melko väsyneitä, ja päättävät levätä. Berduin asettaa muutaman ansan leirin lähistölle vihollisten varalle. Herättyään sankarit alkavat tutkia ympäristöään ja pian Ragnar törmääkin epäilyttävään nelihenkiseen naisjoukkoon, jotka alkavat heti tivaamaan häneltä onko hänen nimensä Berduin. Uljas inkvisiittori totuudenmukaisesti sanoo, ettei ole Berduin, mutta jostain syystä naisjoukko ei usko häntä, vaan hyökkää karjuen kimppuun. Sankarit perääntyvät leirinuotion lähettyville seonneiden amatsoonien tieltä parin näistä juostessa suoraan Berduinin aiemmin asettamiin ansoihin ja kuollen niihin. Raskaammin suojautuneet papillisin taioin kimppuun hyökkäävät raivottaret ovelasti välttävät ansat ja sekoittavat inkvisiittorin pään. Neera yrittää villin magian keinoin kumota Ragnarin tilan, mutta onnistuukin sokaisemaan tämän sekä hidastamaan osaa ryhmästään. Lopulta sokeutunut ritari kuitenkin selviää pappien loitsusta ja ryhmä lähtee vastahyökkäykseen. Gopar on jähmettyä uusien papillisten kirousten tiellä, mutta ehtii raivota ajoissa. Panikoivat viholliset nostattavat köynnöksiä maasta sitomaan alueella olevia, mutta onnistuvat vain sotkemaan niihin itsensä. Ragnar, Gopar ja Haran selvittävät tilanteen lopulta helposti Neeran ja Berduinin tutkiessa vihollisryhmän varusteet, korjaten arvotavarat talteen. Erään vihollisen varusteista löytyy tehokkaasti epäkuolleita vastaan tehoava loihdittu miekka.

Ympäristö vaikuttaa melko rauhalliselta, vain muutamat villikoirat päättävät häiritä Haranin matkaamista muiden törmätessä mumisijoihin. Myös outo maagi houkuttelee Haranin keskustelemaan kanssaan. Magiasta ja oppineisuudesta kiinnostunut Haran kuulee, että velho on erämaassa opiskelemassa ja kokeilemassa uutta taikaa. Uudesta taiasta kiinnostunut kääpiöpappi kysyy rauhallisesti, voisiko voimakas velho opettaa taikaa myös hänen ryhmälleen. Jostain syystä ylpeä maagi suuttuu tästä ja loitsii voimakkaita sinappihyytelöitä kumppanusten kimppuun. Rasaad loukkaantuu vakavasti yrittäessään taistella yhtä hyytelöä vastaan muiden nopeasti lopettaen katalan velhon taiat. Lopulta vieläkin sokeutuneena miekkaansa huitova Ragnar saa lopetettua viimeisen erikoisen jälkiruokahirviön ja kumppanukset voivat huokaista helpotuksesta.

Lähistöllä olevasta muinaisesta hautakammiosta kuuluu outoja ääniä, joten ryhmä päättää tutkia inkvisiittorin ja papin johdolla asiaa. Ryhmä vastaanotetaankin innosta kuolaavien suurkalmojen kolmihenkisen komitean toimesta. Gopar syöksyy sisään rukouksilla suojatun kaksikon jälkeen ja tekee kalmoista selvää jälkeä hetkessä. Utelias Berduin päättää tutkia varoen hautakammion avuliaiden mahtiesineiden toivossa ja löytääkin oudon taikasauvan ja loihditun rengaspanssarin.

Hautakammion läheisyydessä vaeltaa muutama kaksikätisiä miekkoja heiluttava koiraihminen ja kolmen raivopäisen jätin ryhmä. Muutamaa pientä koiraihmistä lukuunottamatta lähistön tutkiskelu sujuukin varsin rauhallisissa merkeissä, kunnes kauhusta huutava haudanryöstäjän näköinen miekkonen syöksyy ryhmän puheille. Mies puhuu jotakin kammottavasta äänestä päässään ja jostain esineestä joka pitää palauttaa lähistöllä olevaan hautaan. Rasaad rauhoittelee miekkosta ja lupaa palauttaa esineen. Esine paljastuu voimakkaasti loihdituksi tikariksi, jonka pyyteetön munkki viekin lupauksensa mukaisesti hautakammioon. Hautakammiossa Rasaadin kimppuun käy outo voimakas epäkuollut, joka vaatii tikaria itselleen. Rasaad ojentaa tikarin epäpyhälle olennolle haudanryöstäjän toiveen mukaisesti, kun yhtäkkiä epäkuollut nappaa tikarin ja syöksee sen rintaansa, lysähtäen kuolleena maahan. Sankarit pitävät kokemusta outona ja tutkivat vielä hautakammion, ennen kuin suuntaavat vielä kolmanteen lähistöllä näkyneeseen luolamaiseen piiloon. Vielä yksi kalmo käy ryhmän kimppuun, ennen kuin he päättävät lähteä etsimään Neeran pyynnöstä lähistöllä asustelevaa villin magian harjoittajaa.

Viisaan velhon oletettua sijaintia lähestyessään seikkailijat törmäävät raakkuvaan oravaan, jonka Neera kertoo olevan hyvä merkki. Lähistöltä löytyy myös lauma hiisiä, joista yksi ryntää puhumaan innoissaan Ragnarille. Ragnar keskustelee hämmentyneenä hiiden kanssa, joka kertoo heidän yhteistyön jumalansa asustaa lähellä, mutta hänen luokseen pääsee vain heidän pomonsa luvalla. Ragnar pyytää hiittä viemään heidät hiisipäällikön puheille, jonka oudun iloinen otus tekeekin empimättä, järjestäen ylpeänä hiisileirin opastetun kiertokäynnin. Lopulta hiisi johdattaa sankarit päällikön luolalle, jonka hämärään sankarit pienen empimisen jälkeen päättävät astella. Tätä ennen kuitenkin Ragnarille tulee mieleen, että hiidet ovat yleisesti tunnettuja pahoina otuksina ja tarkastaa tilanteen, mutta niiden joukossa vaikuttaa olevan vielä kehityskelpoisia yksilöitä ja jättää ne rauhaan.

Luolassa kajahtaa pian yllättyneiden hiisien hyökkäyshuuto, samalla kun yksi sadattelee typeryksen taas johdattaneen vihollisia suoraan luolaan. Raskaasti aseistautuneille sankareille muutama hiisi ei ole kummoinen vastus, mutta hieman peremmältä löytyy kuolleen naissamoojan ruumis. Kumppanukset päättävät haudata ruumiin kunnioittavasti, ennen kuin penkovat lähistöltä löytyvän aarrekasan ja jatkavat syvemmälle luolaan. Hiisien johtajaksi paljastuu suurhiideltä vaikuttava voimakas yksilö, joka johtaa joukkonsa suoraan sankarien kimppuun huonolla menestyksellä. Pahaa aavistaen joukko lepää taistelun jälkeen jakaen Berduinin kanssa oudon painajaisen Nashkelin kaivoksesta ja sitä piinanneesta puoliörkkipapista. Valitettavasti yksinäinen pahaa-aavistamaton hiisi vaeltaa lepäävän ryhmän leiriin ja pääsee nopeasti hengestään, ennen kuin sankarit voivat taas jatkaa keskeytynyttä lepoaan. Ryhmä jatkaa luolan viimeiseksi paljastuvaan huoneeseen, jossa asustaa vain pulska ihminen. Mies paljastuu Neeran etsimäksi villin taikuuden harjoittajaksi, mutta keskustelu keskeytyy Neeraa jahdanneen punaisen velhon ilmestyessä tyhjästä uusien kätyriensä kanssa. Thayn katalat velhot haluavat edelleen villin magian taitajia tutkimuskohteikseen, mutta Neera ja kumppanit eivät antaudu taisteluitta. Myös kokenut pulska velho aikoo osallistua taisteluun, mutta muuttaa itsensä jänikseksi. Neera joutuu hyökkääjien silmätikuksi, mutta säilyy juuri ja juuri muiden sankarien ansiosta hengissä Ragnarin ja Haranin kumotessa yhteistuumin punaisten velhojen taiat ja suojaukset. Viimein katala punainen velho on yksin nurkkaa vasten ja kaatuu Goparin kirveisiin. Pulska villimaagi palautuu ihmiseksi, mutta paljastuu Neeran epäonneksi varsin hyödyttömäksi, antaen kumppanuksille vain muodonmuutoksilta suojaavan vyön ennen kuin katoaa kesken keskustelun kokonaan. Berduinille ja kumppaneille villin taikuuden arvaamattomuuden hyödyttömyys ja hallinnan mahdottomuus ei tule enää yllätyksenä, mutta Neeran tämän tiedon toteaminen on suuri pettymys.

Sankarijoukko jättää luolan ja tutkii vielä hiisileirin lähialueet, törmäten hirveen ja oravaan, jotka keskustelevat keskenään. Orava muuttuu kuitenkin yhtäkkiä jätiksi, jota vastaan kumppanukset joutuvat puolustautumaan. Lähistöltä löytyy myös samoojan mökki, jossa hieman sekavan oloinen samoojamies valittelee vaimonsa katoamista hiisien luolaan. Berduin kertoo tälle löytäneensä ruumiin ja sormuksen, jonka palauttaa lohduttomalle miehelle. Mies kiittää sankareita sormuksen palauttamisesta ja vaimonsa hautaamisesta näiden jatkaessa takaisin kohti Nashkelia.

Ote Goparin journalista:

 • Löyty luolasta maagi ihrava, tieltä piti vaan koditon hiisi raivata,
 • Ja sen vihreet alaiset, ruumista lattialla säilytti, suunnitelmis kai uhrimenot salaiset,
 • Lepoo piti ottaa kaaliin, jotta jaksaa kantaa kultasaaliin,
 • Unet kesken jäi, oli mieli musta, ei hiippailevan hiiden palottelusta innostusta,
 • Maagi sano ei voi auttaa, villimagia antaa ja ottaa, joskus niskaan sataa sontaa,
 • Lähties pomo sano ei hiisii turhaan tappaa saa, eivät haasta riitaa,
 • Joo ne rauhaa rakastaa, hymyillen vilkuttaa, pääs ku käännät niin takaraivoon kiven linkoaa,
 • Rodun perusteella syrji en, kirveestä saa ryökäle jokainen, joka päänahkaani himoitsee, tai kurjuudestani iloitsee

11. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 123 14 % 20969 14 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 88 10 % 16372 11 % Vampyyrisusi
Ragnar 87 10 % 14215 9 % Sinappinen hyytelö
Gopar Hurmenyrkki 470 54 % 78670 53 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 65 7 % 9750 6 % Sil
Neera 30 3 % 7733 5 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 6 48 2 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi) 13 2-9 2
Haran Marmorituli 6 60 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 5 65 -4 Lumottu Kahdenkäden miekka +1 14 5-14 1
Gopar Hurmenyrkki 5 85 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 11, 14 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 5 36 -1 Wakizashi +1 15 3-10 1
Neera 5 20 2 Linko 22 2-5 1

12. peli-istunto: Mahtailevia mielipuolia ja Tuliviiniä

Kumppanukset vaeltavat pitkän matkan Nashkeliin ja matkalla pormestarin luo keskustelevat oudon näköisen miekkosen kanssa. Minsciksi itseään kutsuva jollekin jyrsijälle puheleva mielipuoli puhuu jostain pulassa olevasta naisesta erikoiseen innokkaaseen sävyyn. Berduin päättää ohittaa moisen mielipuolen puheet olkaa kohauttaen ja toivottaa tälle hyvää jatkoa, mutta tämä raivopää ilman mitään syytä hyökkääkin Berduinin kimppuun suuren kaksikätisen miekkansa kanssa. Berduin lähtee pakoon ja toivoo, että paikalliset lainvartijat taltuttavat mielipuolen, peläten vaivalla hankitun maineensa puolesta. Lainvartijoiden tunarointia seuratessaan Gopar suutahtaa, että eikö täällä muka uskalla kumppaneitaan puolustaa hulluilta. Pian hän pysäyttääkin raivoavan miehen muutamalla strategisesti sijoitetulla kirveen iskulla ja tallaa tämän pienen taskurotan kuoliaaksi, sylkäisten vielä maahan ja kiroten Nashkelin kuppaisimmaksi paikaksi, jossa on ikinä vieraillut. Edes kaduilla ei saa olla rauhassa. Berduin ja Rasaad ovat hieman harmissaan moisesta kaaoksesta, mutta minkä he sekopäille mahtavat.

Kaupungin pormestari Berrun Kalmontappo ottaa sankarit ilolla vastaan ja tarjoaa näille muutaman vaivaisen kultalantin kaivosten puhdistamisesta. Berduin ei jaksa edes periaatteesta vaatia enempää, vaan ajattelee jo reissulta kerättyjen arvoesineiden myymistä kylän kaupassa. Valitettavasti jokin palkkamurhaaja hyökkää kaupan edessä kumppanusten kimppuun sen enempää selittämättä, mutta kaatuu pian vartijoiden nuoliin. Jokin on selvästi vialla Nashkelin katukuvassa kun jokainen idiootti luulee voivansa haastaa riitaa keskellä päivää. Onneksi Gopar löytää itselleen uudet saappaat, jotka näyttävät pitävän nuolet ja muut ammukset kauempana. Muut palkkasoturin rojut päätyvätkin suoraan kauppiaalle ja hetkessä lähes tyhjätaskuina kaivoksiin lähteneet sankarit kantavat romujen sijaan mukanaan suuren omaisuuden verran kultarahoja. Toverusten empiessä Nashkelin majatalon edessä seuraavaa suuntaansa Berduin vilkaisee palkkamurhaajalta löytämäänsä kirjettä, joka viittaa, että kaivoksen ongelmien takana ollut rosvopäällikkö olisi myös häntä jahdanneiden palkkamurhaajien lähettäjä.

Haran kertoo ryhmälle kuuluisista Tuliviinin sillasta, josta saattaisi löytyä hermoja rauhottavaa seikkailua. Muut päättävät yhteistuumin tämän innoittamana jatkaa vielä uupuneina matkaansa suoraan sillan raunioille, jättäen Nashkelin kylänpahasen toivottavasti ikuisesti taakseen. Eipä voi Amnin vartiostoakaan kehua, kaikkien selkkausten keskellä he onnistuivat tappamaan vain yhden palkkamurhaajan ja jättivät kaiken muun sankarien setvittäväksi koiraihmisistä ja pikkukoiraihmisistä jätteihin ja kaartin karanneeseen kapteeniin.

Kumppanukset saapuvat väsyneitä Tuliviinin sillan raunoille ja päättävät tutkia vielä ympäristöään. Pian joukko laahustavia ruumiita nouseekin maasta heidän kimppuunsa, mutta näistä ei ole sankareille enää juuri vastusta. Myös aseistetut luurangot hyökkäävät pian toverusten kimppuun yhtä huonolla menestyksellä. Rasaadin kiirehtiessä edeltä hän törmää pian yksinäiseen Ilmaterin saarnamieheen, joka kysyy tältä tunteeko hän Ilmaterin seuraajia, mutta kieltää tuntevansa unohtaen täysin Ragnarin. Ragnarkin, tuo Ilmaterin inkvisition ja Ilmaterin sanan siementä kylvävä inkvisiittori saapuukin pian lopun ryhmän kanssa paikalle, mutta jää vain seuraamaan keskustelua. Saarnamies saarnaa lihan himojen ja magian pahuudesta innoissaan ja Ilmaterin ainoasta oikeasta uskosta Rasaadin hieman harmistuessa, onhan hän Selûnen harras seuraaja. Harmistunut munkki puolustaa jopa ryhmän maagia tämän hyödyllisyydestä, mutta kuuntelee saarnan loppuun, lopulta kieltäytyen Ilmaterille omistautumisesta. Saarnamiehen jatkettua matkaa Ragnar hieman punastellen toteaakin lihan usein heikoksi ja magian pahaksi, mutta samalla kommentoi ryhmän rikkauksien tarjoavan hyvät puitteet kauheiden lihan himojen sekä pahojen maagien tutkimiseen ja perinpohjaiseen paljastamiseen.

Epäkuolleet vaivaavat Ilmaterin todistajan lähdettyä seuruetta edeleen, mutta ryhmä kohtaa myös sillalla lauluja lurittelevan tarinankertojan. Berduin haltioituneena kuuntelee esityksen Tuliviinin sillan alla olevista tunneleista ja niissä kohtalonsa kokeneesta ritariryhmästä, joka joutuu petoksen uhriksi. Laulun loputtua syvästi vaikuttunut palkkionmetsästäjä ojentaa runsaan kourallisen kultarahoja esittäjälle, muiden vielä pidellessä korviaan ja kehottaen kovaäänisesti jatkamaan matkaa. Pienet koiraihmiset kohtaavatkin sankarit Tuliviinin sokkeloraunion sisäänkäynnillä, mutta joutuvat pian katumaan syntymäänsä. Gopar suuntaa vielä raunioilta pohjoiseen, törmäten outoon rehentelevään, mutta rääsyissä kulkevaan "Kalparannikon parhaaseen miekkamieheen." Goparin epäuskoisesta pilkasta suutahtanut mies käy Goparin kimppuun, mutta ei ole miekkamiehestä "kirvesmieskääpiölle" vastusta. Neera tunnistaa eritteiden ja miehen palojen seasta lötyneet rannekkeet mahtaviksi loihdituiksi soturin taistelukykyä kohettaviksi taikaesineiksi, jotka kumppanukset pienen pohdiskelun jälkeen päättävät antaa Ragnarin sotataitoja parantamaan. Pahaa aavistaen kumppanukset päättävät viimein pitkän taipaleen ja useiden taistelujen rasittamana levätä, joutuen tosin taas kävelevien ruumiiden herättämiksi. Pienen pilkkomisen jälkeen ryhmä saa viimein levätä ja Neera lähentää ystävyyttään Berduinin kanssa leirinuotion hiipuessa. Ragnar pilkistelee huopansa alta hihitellen kaksikon toimintaa niin innokkaasti, että tämä ei jää Neeralta huomaamatta. Villi maagitar päättääkin jättää tarkemman tutustumisen Berduinin kanssa johonkin toiseen ajankohtaan yksityisemmissä tiloissa.

Enemmän tai vähemmän levänneenä sankarit lähettävät Goparin tiedustelemaan kuivuneeseen joenuomaan, jossa sekopäiseltä vaikuttava velhotar varoittelee tätä jostain vaarallisesta purkista. Gopar yrittää auttaa naista viemällä purkin tältä, mutta nainen kaatuu huutaen maahan ja purkista vapautuu hirmuisen oloinen magiaan perehtynyt jätti. Pitkään vangittuna ollut hirviö mahtailee olevansa voimakkain jättimaagi ja käy Goparin kimppuun. Gopar perääntyy ryhmän leirinuotion liepeille, jossa hän kutsuu ystävänsä apuun. Mahtava jätti ei ehkä ollutkaan kerskailujensa veroinen, sillä hänen taikansa jäävät vajaiksi ja otus kaatuu kaikkien tunteman tunarin Rasaadin kevyeen ohimoiskuun paljaalla kämmenellä. Tähän asti Rasaadin paljain käsin taistelua on pidetty ryhmän keskuudessa niin paljon pilkkana, että mies on lähes joka taistelussa jostain vetänyt miekan käteensä, vaikkei sillä osaa taistella senkään vertaa. Nyt kohdalle osunut onnenkantamoinen ei vielä uskoa miehen kykyihin juuri nosta.

Neera tutkii innoissaan jättimaagin taikavarastoja ja oppii viimein kaikkien muiden kauhuksi loihtimaan tulipalloja sivullisista uhreista välittämättä. Myös Rasaad havaitsee omaavansa tulisia taianomaisia kykyjä kiitos Selûnen siunausten. Voitosta rohkaistuneena Neera on juosta luurankoarmeijan syleilyyn, mutta pelastuu muiden rynnätessä hennon velhottaren avuksi. Ailahteleva maagi ei kuitenkaan ota tästä nokkiinsa, vaan jatkaa hyväntuulisena muiden seurassa kohti itse Tuliviinin luolastoa.

Käytäväsokkelossa Berduin johtaa varoen ja ansoja vältellen kumppaneitaan, joutuen välillä ilman alushousuja hyppivien pikkukoiraihmisten tulinuolien kohteeksi. Gopar ja Ragnar hoitavat tilanteet kunnialla Haranin itkiessä jossain nurkassa haarniskansa ja kilpensä suojassa jumalaansa apuun, koska ei pysty parantamaan muita ja kokee taistelutaitonsa hyödyttömiksi. Ryhmän muut kääpiöit pyörittelevät hieman häpeissään päätään ja jatkavat tutkimista, Berduin jopa henki hieverissä tulipalloansan laukaistuaan jatkaa toimintaansa kuin mitään ei olisi tapahtunut Haranin laskiessa alleen ja vinkuessa kauhistuneena voimattomuuttaan. Luolaston haasteet ovat mittavat, Ragnarin näyttäessä välillä lähitaistelutaitojaan ampuessaan täydessä haarniskassa kiinnipomppivia otuksia lähes mahdottomista asennoista jousellaan ja Berduinin tunaroidessa ansojen ja kerta toisensa jälkeen yllättävien pikkukoiraihmisten kanssa. Jopa Neera ihastelee, mitenkä luonnonlakeja rikkoen voi notkea inkvisiittori raskaassa panssarissa jousta käyttää niin taitavasti, edes villillä magialla moiseen ei pysty. Ryhmä löytää myös oudon epäkuolleen soturin, joka pyytää heitä toimittamaan varusteensa tovereilleen. Goparin jättimäisten voimien ansiosta romurauta päätyy oudoille toveriaan odottaville ritarihaamuille, jotka palkitsevat sankarit ylellisesti. Tai oikeastaan häipyvät kuin tuhka tuuleen.

Lopulta ryhmä kohtaa pienten koiraihmisten keskeltä vihamielisen ihmismaagin ja tämän örkkijättitoverit. Näiden kukistuttua todelliseksi juonittelijaksi paljastuu jo toinen päivän aikana kohdattu jättimaagi, joka ei ehdi lausua loitsuakaan Goparin sivallusten keskeyttäessä tämän aikeet. Jättimaagin ruumiin takana häämöttää erikoinen oviaukko, josta sankarit päättävät poistua raunioista vihollistensa aarteet kerättyään, yllättäen oudon pikkukoiraihmisiltä haisevan puolituisen ilmestyessään tämän asumukseen. Ragnar huomauttaa tästä lurjukselle, sillä puolituiset ovat tunnettuja sarvekkaiden pikkukoiraihmisten vihollisia. Puolituinen parkaisee juonensa paljastuneen ja hyökkää ritarin kimppuun. Puolituisesta ei ole Ragnarille ja tämän takaa apuun rynnänneelle Goparille vastusta, vaan pian sankarit tutkivatkin kyseisen lurjuksen ruumiin ja asunnon, ennen kuin havaitsevat sisältä poistuttuaan päätyneensä Gullykinin rauhaisaan puolituisyhteisöön. Jostain syystä kukistetun puolituisen asunnossa yöpyminen ei kaiketi tilan ahtauden takia onnistu, joten sankarit hivuttautuvat salaoven kautta yöpymään Tuliviinin raunioihin, joiden kolkko ja kostea ympäristö antaa seurueen nukahtaa syvään uneen jättivelhon ruumiinjäseniin nojaten. Aamulla velhon ruumis on oudosti kadonnut ja Gopar vaikuttaa erityisen hyvin syöneeltä ja parantuneelta. Muut katsovat miekkosta hieman kummastuneena, mutta päättävät sitten yhteistuumin lähteä tutkimaan puolituisten kylää.

Berduin käy puolituisten papin juttusilla ja eräs kyläläinen kiittää kumppanuksia Tuliviinin raunioiden puhdistamisesta ja kylää vaivanneen mysteerin ratkaisemisesta. Malttamattomat sankarit eivät kauaa kylässä viihdy, vaan lähtevät jatkamaan matkaansa. Pian kylän ulkopuolella kauheat sudet väijyttävät ryhmän, mutta sankarien kasvavan voiman edessä eivät voi näille mitään. Mikä tervejärkinen susi käy tulta viskovien ja varpaista päälakeen teräksellä suojattujen seikkailijoiden kimppuun heti äänekkään asuinalueen laitamilla?

12. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 137 14 % 21379 13 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 100 10 % 17609 10 % Vampyyrisusi
Ragnar 101 10 % 15270 9 % Sinappinen hyytelö
Gopar Hurmenyrkki 520 51 % 83100 53 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 76 7 % 14397 8 % Kahrk
Neera 34 3 % 9270 5 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 6 48 2 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi) 13 2-9 2
Haran Marmorituli 6 60 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 5 65 -4 Komposiittipitkäjousi 12 5-10 2
Gopar Hurmenyrkki 6 102 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 10, 13 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 6 44 -2 Lähitaistelu 15 2-11 2
Neera 5 20 2 Linko 22 2-5 1

13. peli-istunto: Kivistä taivalta ja Elminster

Susien ruumiiden äärestä kumppanukset jatkavat alueen tutkimista, joutuen kalmojen yllättämiksi, tosin ne eivät kauaa kalmoile. Neera havaitsee jotain outoa liikettä ja paniikissa ampuu hämähäkinverkkoammuksen kohti sitä. Liikkeen aiheuttajaksi paljastuu pian verkkoihin jumittunut seikkailijaryhmä, joiden johtaja verkosta vapauduttuaan puhuu Goparille. Valitettavasti keskustelu on varsin yksipuolinen, sillä ryhmän johtaja vain kommentoi Berduinin ikävää kohtaloa, joka tätä odottaa, jotta hän kumppaneineen voi kerätä tämän päästä luvatun palkkion. Gopar ei kauaa aikaile ja suhteellisen pitkän taistelun jälkeen vihamielinen seikkailijajoukko makaa arvoesineineen maassa. Neera löytää ja tunnistaa hienon maagisen piikkinuijan, jonka varstoista ja piikkinuijista kokemuksen kautta kiinnostunut Gopar haluaa saada hyppysiinsä, mutta toteaa, ettei vielä osaa käyttää nuijaa yhtä hyvin kuin rakkaita kirveitään. Muut arvotavarat lajitellaan reppuihin ja matka jatkuu pahojen hukkien ja kalmojen kaatamisella, kunnes Rasaad toteaa alueen vaikuttavan turvalliselta pikaisen tiedustelun jälkeen. Muut ovat alkaneet ihmetellä munkin kykyä kiitää tuulen lailla ja suojautua taistelussa ilman paksua sotisopaa. Tosin mies ei tunnu kestävän taistelussa kovinkaan paljoa verrattuna tukeviin kääpiöihin ja terveyden perikuvana tunnettua komeaan naisia kaatavaan inkvisiittoriin, joka on juuri perehtynytkin taistelun tiimellyksessä syvemmin suuren miekkansa heilutteluun.

Kalparannikon erämaista kiinnostuneena joukkio jatkaa puolen päivän matkan pohjoiseen, jossa Neera alkaa valittaa väsymystään. Kestävät kääpiöt ja aina valpas inkvisiittori lähes yliluonnollisen virkeän aurinkosielun kanssa päättävät kuitenkin jatkaa vielä jonkin aikaa tiedustelua. Haran kiinnittää erään laumastaan erkaantuneen mustan karhun huomion, johdattaen sen Berduinin kimppuun. Yllättynyt palkkionmetsästäjä vahingoittuu kohtuullisesti, mutta selviää taistelukuntoisten ystäviensä avulla karhusta. Tällä keralla Rasaad ei ainakaan ollut karhukohtauksesta vastuussa. Pienen matkan päässä toverukset kohtaavat oudon kalmon, joka tervehtii matkalaisia innoissaan kuin isäntää vailla oleva koira. Kalmo tarjoutuu opastamaan matkalaisia alueen vaarojen halki, vaikka välillä kommentoikin ryhmäläisten herkullista ulkonäköä. Muut ovat hieman vastahakoisia moisen hirviön avun vastaanottamisesta, mutta Berduin näiden ihmeeksi kehottaa hirviötä liittymään matkaan, aivan kuin hän tietäisi jotain mitä hänen kumppaninsa eivät. Epäkuolleen itsekseen puhelevan otuksen johdatuksella sankarit kohtaavat pian yksinäisen soturinaisen, Shar-Teelin, joka haastaa Goparin ryhmän voimakkaimpana taistelijana kaksintaisteluun. Gopar päättää taistelun nopeasti yhdellä kirveen heilautuksella, naisen antautuessa ja tarjotessa kykyjään sankarijoukon jatkoksi. Gopar kuitenkin toteaa naisen kyvyt ala-arvoisiksi ja kehottaa tämän painumaan muualle, josta suuttuneena ylpeä taistelijatar katoaa pian paikalta.

Erikoinen kalmo laahustaa ryhmän edellä ja varoittaa hieman ennen, kuin suuri liskohirviö, basiliski hyökkää kivettävällä katseellaan tämän kimppuun. Suuret sankarit epäröivät moisen kauhun edessä paljon, eivätkä ehdi taisteluun ennen kuin epäkuollut hirviö on kynsillään ja hampaillaan kukistanut pelottavan matelijan. Muinainen maaginen peto ei kuitenkaan ole yksin, vaan pian aluetta koristaakin sankarien silmien edessä useat kiviset patsaat, joista erään Haran tunnistaa vielä palauttavalla taikuudella pelastettavissa olevaksi ihmiseksi. Valitettavasti sankareilla ei ole kykyä palauttaa kiveä lihaksi, joten auttamishaluinen pappi kehoittaakin ryhmää palaamaan Gullykinin temppeliin hakemaan tilanteessa hyödyllisiä kirjakääröjä. Muut suostuvat empien, mutta päättävät tutkia vielä aluetta kalmon johdolla, sillä kalmo ja asutuskeskus eivät välttämättä ole paras mahdollinen yhdistelmä. Hetken kuluttua sankarit yllättää kivipatsaiden ja kivettävien liskojen takana oleva voimakas ja selvästi sekaisin oleva maahissilmänkääntäjä. Tämä toivottaa ryhmän tervetulleeksi osaksi hänen veistoskokoelmaansa, johon kumppanukset tokaisevat hulluuden saavan loppua heti paikkaansa ja käyvät taisteluun. Kalmo ryntää heti edellisiä liskoja huomattavasti suuremman yksilön kimppuun muiden joutuessa kohtaamaan sekopäisen taikurin. Tilanne purkautuu nopeasti ja mahtavien rukousten voimaannuttamana Haran ryntää alakynnessä olevan epäkuolleen avuksi. Yhdellä ukkosen jyrähdystä muistuttavalla iskulla suuren liskopedon pää murskautuu voimakkaasti loihditun vasaran alla.

Sankarit kohtaavat vielä useita liskopetoja, mutta lopulta avulias kalmokaan ei mahda näiden kivettävien hirviöiden hampaille ja kynsille mitään. Tämä on ryhmälle suuri kolaus, sillä epäkuollut otus oli immuuni näiden petojen kivettäville katseille. Taisteluista viisastuneena Neera ojentaa muodonmuutoksilta suojaavan erikoiselta lihavalta villimaagilta saamansa vyönsä Rasaadille, sillä tämä toteaa hänen olevan parhaiten suojattu epäluonnollisten olentojen kivettäviltä katseilta ja muiden paras toivo jatkossa. Berduin vuodattaa kyyneleen muiden yllätykseksi kalmon ruumiin ääressä, ennen kuin matka jatkuu, nyt nopean munkin johdolla.

Alue vaikuttaa rauhalliselta muutamia koiraihmisiä lukuunottamatta, kunnes kumppanukset tapaavat koppavan seikkailijaryhmän. Tämän johtaja pilkkaa Berduinin joukkiota räsyisiksi harrastelijoiksi, jotka vaikuttavat lähinnä kuolaavilta mumisijoilta. Rasaad ei rauhallisena hyväntekijänä tartu tähän peiteltyyn taisteluhaasteeseen, vaan toivottaa hemmotelluille idiooteille hyvää päivänjatkoa. Berduin kuitenkin kokee syvän vihlaisun itsetunnolleen ja häpeää nyt heikoksi tuntemaansa, mutta voimakkaasti loihdittua niitein vahvistettua nahkapanssariaan.

Rasaad onnistuu vielä tavoilleen tunnollisena tanssittamaan karhua, ennen kuin ryhmä suuntaa kohti Gullykinin temppeliä ja palaa pelastamaan kivettyneiden patsaiden joukosta Haranin muistaman naisen. Nainen vaikuttaa varsin järkyttyneeltä herätessään eloon, mutta Berduin kehoittaa häntä ottamaan rauhallisesti ja jatkamaan elämäänsä. Kiitollinen nainen vaikuttaa yllättävän tasapainoiselta ja lähtee pian omaan suuntaansa. Sankarit katsovat ihmeissään Beregostiin suuntaavan naisen perään, mutta päättävät vielä tutkia metsäisiä erämaita pohjoiseen päin.

Vaellettuaan väsynyt joukko päättää pystyttää leirin metsän siimekseen. Berduin vaistoaa, että metsissä liikkuminen on vaarallista ja varoittaa mahdollisista ansoista. Ansatiedossa kirjanoppinut kääpiö ei kuitenkaan ole aivan niin tarkkasilmäinen ansojen havaitsemisessa kuin odottaisi ja onnistuu vahingoittamaan itseään asettaessaan leiriä suojaavia virityksiä. Narujen ja mekanismien purkaminen vaikuttaakin olevan nuoren palkkionmetsästäjän vahvuus kaikesta tiedosta ja harjoittelusta huolimatta. Kohta varovaisen leirin purkamisen jälkeen ansatuntija vahingossa laukaiseekin oudon verkkoansan ja kimppuun käy hämähäkki ja muutama eräästä luolasta jo sankareille otuksena tuttu hämähäkki-ihminen. Taistelusta selvitään säikähdyksellä, josta viisastuneena Berduin varoittaa entistä kovaäänisemmin ansoista ja kiirehtimisen vaaroista. Aivan kuin kuurona varoituksille Haran laukaisee toisen verkkoansan heti palkkionmetsästäjän suun sulkeutuessa. Valitettavasti verkkoon takertuu vain suutahtanut ansoittaja itse Haranin pilkatessa ja haukkuessa tätä varsinaiseksi mestarivarkaaksi. Berduin kunniakkaana palkkionmetsästäjänä ei tietenkään tästä pidä vaan suuttuu entisestään, sillä hänen kiinnostuksellaan mekaanisiin vekottimiin ja rikollisten pysäyttämisessä hyödyllisten taitojen osaamisella ei ole mitään tekemistä alhaisten varkaiden tai lurjusten kanssa. Tämä on jo kolmas raskaasti nuoren kääpiön itsetunnolle sattunut tapaus parin päivän sisään. Berduinin verkoista vapautumisen jälkeen sankareiden kimppuun hyökkää suuri joukko jättiläishämähäkkejä, suurimpana kauhuna väijyneitä petoja johtava kuolettava ja nopea miekkahämähäkki, jonka jalkojen iskut ovat kuin parhaasta teräksestä tehtyjen terävien miekkojen jäljiltä. Kumppanukset selviävät taistelusta vähin vahingoin, mutta kuin vielä kohtalon pilkkaamana Berduin laukaisee jälleen yhden ansan, vaikka kuinka tarkkana onkin. Epäonnistumisista oppineena palkkionmetsästäjä kuitenkin havaitsee osaamisensa ansojen parissa parantuneen lähes yliluonnollisiin mittasuhteisiin, kun mies vain onnistuisi näkemään eteensä. Ehkä kääpiön nenällä roikkuvat silmälasit kaipaisivat vahventamista.

Samoaminen metsässä jatkuu hämähäkkien ja hämähäkki-ihmisten kohtaamisilla, tosin muutama tasloi oudon kirjakäärön kanssa herättävät ryhmän mielenkiinnon. Neera tunnistaa käärön kirotuksi typeryyttä aiheuttavaksi kirjoitukseksi ja kehoittaa muita pysymään siitä kaukana. Hetken perästä sankarit törmäävätkin outoon miekkoseen, joka kaipaa kääröä, mutta sen saatuaan toteaa, että sen löytäjien pitäisi itse lukea se. Haran Neeran varoituksista huolimatta on suuressa viisaudessaan erittäin kiinnostunut tästä karmisen totuuden suuresta opuksesta, mutta ei kuitenkaan päätä lukea sitä. Muutaman hämähäkin jälkeen Berduin joutuu muinaisia raunioita tutkivan thaylaisen maagin yllättämäksi. Velho ei suhtaudu häiriöihin suotuisasti, vaan alkaa heti taikomaan. Neera heittää hätääntyneenä miestä kohti tulipallon, mutta tappaakin tulellaan velhon apuun juosseista oppilaista yhden. Valitettavasti punainen velho oppilaineen hallitsee voimakasta taikuutta, jonka avulla he aiheuttavat itsetunto-ongelmissa painiskelevalle Berduinille ja sätkylle Neeralle täydellisen paniikin. Edes Haranin ja Ragnarin taistelun siimellyksessä koittamat rauhoituskeinot eivät tepsi, vaan kauhistunut palkkionmetsästäjä juoksee itkien metsään muiden viimeistellessä thaylaisen joukon hengiltä. Neeran kerätessä taikakääröjä ja taioilla kudottuja kaapuja Haran juoksee metsien halki palkkionmetsästäjän perään ja saa tämän rauhoiteltua. Nuori kääpiö on kuitenkin edelleen murheen murtama, mutta saa Neeralta loihditun tulitaikuutta sisältävän näyttävän sormuksen lohdutukseksi.

Taisteluista väsynyt koviakokenut joukko suuntaa kohti sivistystä ja Beregostia, joutuen matkalla suurkalmon johtaman kalmolauman väijyttämäksi. Neera ja Berduin kokevat jälleen kauhunhetkiä suurkalmon jähmettäessä Neeran avuksi rynnänneen Berduinin. Onneksi valppaana olleet Gopar, Haran ja Ragnar kaatavat epäkuolleet ja näiden johtajan, vaikkeivät enää pystykään auttamaan tätä vapaaksi halvaantuneisuudestaan kuin odottamalla.

Väsyneenä sankarit saapuvatkin Beregostiin, jossa heitä tervehtii aiemmin Kalparannikon teillä vastaan tullut vanhus, joka esittäytyy Goparille itse Elminsteriksi. Gopar hieman hämmästyy miehen tietäessä ryhmän saavutuksista ja kuuntelee tämän opastusta hieman kärsimättömästi, kunnes vanhus jatkaa matkaansa todeten raivokohtausherkän kääpiön olevan melko vapaa sielu. Kumppanien jo toivoessa kuninkaallisen huoneiston suomaa ylellisyyttä ja lepoa Berduin kuitenkin johdattaa seikkailuista likaisen joukkion paikalliselle sepälle. Matkalaisten keräämät rikkaudet ja loihditut esineet muuntuvatkin hetkessä entistä isommaksi kasvavaksi kultavuoreksi. Itsetuntoa parantaakseen Berduin myy muiden rääsyksi haukkuman nahkapanssarinsa ja ostaa upouuden Vesisyvästä lähtöisin olevan, nykyään Amnist toimivan varkaiden killan, Varjovarkaiden tunnetuksi tekemän voimakkaasti loihditun varjopanssarin, joka auttaa jäljittämään tarkkasilmäisiä lurjuksia palkkioiden toivossa. Haran kehuu "mestarivarkaan" uutta ulkoasua, mutta palkkionmetsästäjä ei enää piittaa kommenteista nahkapanssarin komean ulkoasun ja sen sisältävien voimakkaiden suojataikojen rohkaisemana. Samalla hän ostaa vielä loihdittuja vasamia varsijouseensa, ennen kuin johdattaa ystävänsä kohti majatalon autuutta.

Matkalla majataloon Neeran pysäyttää nuori tyttö, joka kertoo jonkun etsivän Nashkelin sankareina tunnettua joukkoa, jonka johtajana Berduinia pidetään. Kuulemma ei pitäisi olla erityistä vaaraa etsijästä, joka majailee kumppanuksille tutussa Mukavaisen jonglöörin majatalossa. Haran hieman epäilee sinne suuntaamisen viisautta, mutta koska sen luksusmaiset sviitit ovat toimineet sankarien kantapaikkana Berduin johdattaa ryhmän eteenpäin. Majatalossa heitä tervehtii sotilaiden ympäröimä Liekehtivän nyrkin edustajaksi tunnistautuva upseeri, joka pyytä sankareiden apua teitä riivaavan rosvojoukkion pysäyttämiseksi. Berduin suhtautuu naiseen melko varauksella, koska on joutunut palkkasoturijoukon epäluulojen ja hulluuden uhriksi jo useaan otteeseen, mutta kuuntelee mitä upseerilla on sanottavaa. Upseeri kertoo olevansa eristyksissä Baldurin portissa sijaitsevista esimiehistään ja lupautuu maksamaan lurjusten päänahoista palkkioita. Verenhimoinen Gopar onkin kerännyt koristeiksi suuren nipun erinäisten vastustajiensa päänahkoja, joista tämä luopuu vastentahtoisesti rahaa vastaan naisupseerin tunnistaessa osan näistä rosvojen jäänteiksi. Haran hieman epäilee, miten moinen on mahdollista ja katsoo hieman inhoten villiä raivopäätä tämän lajitellessa päälakikokoelmaansa reppujen ja säkkiensä seasta.

Kovia kokenut Berduin on jo päätynyt baaritiskille juomaan runsaat määrät voimakkaita alkoholijuomia hukuttaakseen seikkailujen lomassa kokemansa kolhut ja surut. Baarimikko valittelee Baldurin portin ja Amnin välisten suhteiden kireyttä, rosvojoukkoja ja kertoo jostain sankarijoukosta, joka yksikätisesti on ratkaissut Nashkelin kaikki ongelmat. Tarinan lomassa Gopar on selvinnyt lajittelustaan ja ilmaantunut Berduinin viereen baaritiskille. Hieman vähä-älyinen taistelija kysyy innoissaan baarimikolta onko tämä kuullut mistä moisen sankarijoukon voisi löytää, hän ei Naskelissa, tuossa kauheassa tuppukylässä moisia tavannut. Berduin hieman humalaisena huokaisee ja varaa kumppaneilleen ylelliset majoitustilat ja suuntaa nukkumaan pehmeiden vällyjen ja patjojen sekaan.

Aamulla Berduinin selvittyä joukko päättää Nashkelin kaivoksista löydetyn kirjeen opastamana suunnata Feldepostin majataloon, joka Beregostin parhaimpana tunnetaan, etsimään rosvojoukon kätyriä. Matkalla kuitenkin Berduin kyselee löytämänsä amuletin omistajan perään ja päätyy paikallisen ylimyksen puheille. Tämä tunnistaa amuletin ja kertoo sen kuuluneen pojalleen, joka perheineen vaaroja uhmaten lähti matkalle Nashkeliin. Berduin kertoo perheen kovasta kohtalosta ja päättää antaa surevalle isälle amuletin ilman taka-ajatuksia, sillä miehen menetys muistuttaa häntä vielä niin kipeästä oppi-isä Gorionin kuolemasta.

Feldepostin majatalossa ryhmä kyselee epäilyttävien vieraiden perään ja Ragnarille ostetaan hieno loitsuilla vahvistettu komposiittipitkäjousi ja voimakkaalla magialla parannettuja nuolia. Goparilla on jonkin verran todistusaineistona kerättyjä kirjoja, joita hän ei osaa lukea, mutta Berduin antaa kumppaninsa pitää niitä vielä jonkin aikaa ja suuntaa kohti majoitustiloja. Yläkerrasta huhujen perusteella löytyy melko epäilyttävä taikuri, jonka sankarit ympäröivät ja alkavat kyselemään seudun ongelmista. Heiveröinen velho kuitenkin pitää itseään mahtavampana ja uhkailujen jälkeen hyökkää kimppuun. Maagi luhistuu hetkessä kuolleena maahan, Berduinin tutkiessa miehen irtaimiston, ojentaessa maagiset esineet Neeralle tunnistettaviksi ja löytää kirjeen, jossa rosvojoukkion pomo kertoo leirinsä sijaitsevan jossain metsissä Ystävällisen käden majatolon lähettyvillä. Neera tunnistaa suojaavan sormuksen, jonka sujauttaa sormeensa ja taikasauvan, jonka ojentaa Haranille tämän vanhan sauvan menetettyä magiansa.

Joukko päättää jättää Beregostin taakseen ja suuntaa pohjoiseen kohti Ystävällisen käden tuttua majataloa. Matkalla sankarit joutuvat rosvojoukon väijytyksen, mutta Neeran tulipallon kaataessa suurimman osan joukon johtaja juoksee hädissään Goparin puheille. Gopar tivaa miehestä irti rosvojoukon päämajan tarkan sijainnin, ennen kuin suuntaa vihansa ryhmän kimppuun hyökkäävien mumisijoiden ja xvarttien suuntaan rosvon luikkiessa pakoon. Taistelun tauottua Gopar vielä skalpeeraa kirveillään Neeran polttamien roistojen ruumiit. Mumisijat ja xvartit vaivaavat ryhmän matkaa, mutta lopulta he päätyvät tuohon vaikuttavan näköiseen linnakemaiseen majataloon. Gopar huomaa vieraiden joukossa Nashkelin kaivosten lähellä tavatun vaikuttavan puoliörkin, jonka tämä haluaisi rasittavan tuppisuisen ja tiukkapipoisen Rasaadin sijaan matkaan. Berduin kuitenkin kieltäytyy ehdotuksesta ja suuntaa majatalon omistajan juttusille. Haran kertoo haluavansa vaihtaa mukanaan kantaneen suurta vahvaa tammipuista ovea muistuttavan kilpensä uuteen. Berduin keskustelee majatalonpitäjän kanssa kilvistä, päätyen kahteen vaihtoehtoon, raskaaseen suureen loitsuilla vahvistettuun tornikilpeen ja noin lautasenkokoiseen kestävyyttä vahvistavaan pikkukilpeen. Haran tarjoaa vanhan kilpensä uudeksi pöydäksi majataloon ja sovittelee pienen lautasen panssaroituun kouraansa.

13. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 154 14 % 26814 13 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 109 10 % 25749 12 % Suurempi basiliski
Ragnar 117 10 % 24320 12 % Sinappinen hyytelö
Gopar Hurmenyrkki 551 51 % 92925 46 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 94 8 % 19327 9 % Kahrk
Neera 45 4 % 12370 6 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 7 56 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Lumottu vasama +1 11 3-10 2
Haran Marmorituli 6 60 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 6 78 -4 Lumottu komposiittipitkäjousi +1, Tulinuoli +2 8 8-13 2
Gopar Hurmenyrkki 6 102 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 10, 13 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 6 44 -2 Lähitaistelu 15 2-11 2
Neera 5 20 1 Linko 22 2-5 1
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Haran Marblefire 18 17 19 (20) 9 18 8

14. peli-istunto: Maajussien ongelmia

Haranin saatua uuden kilpensä sankarijoukko jatkaa matkaansa ulos majatalosta. Rasaad ja Gopar päättävät koluta majatalon ulkopuolella jokaisen pusikon ja kivenkolon Berduinin kiiruhtaessa muita seuraamaan perässään pohjoiseen. Lyhyen matkan jälkeen ryhmä saapuu joen varrelle, jota värittää pellot ja maatalot. Valitettavasti myös ryövärit kansoittavat aluetta, mutta havaitsevat pian, etteivät pärjää Goparin kirveille ja Rasaadin nyrkeille. Miekkosten päänahat päätyvätkin koristamaan Goparin taisteluasua. Lähistöllä olevien talojen luona sankareita odottaa oudosti keskenään jupiseva mieskolmikko. Ragnar tarkkana inkvisiittorina tarkistaa pikaisella rukouksella miesten aikeet, havaiten ne vähintäänkin epäilyttäviksi. Kaikesta huolimatta Berduin päättää keskustella miesjoukon kanssa, saaden selville näiden haluavan hengiltä Umberleen papittaren, joka asustaa pohjoisessa. Berduin lupautuu selvittämään asiaa, hieman epäröiden asian todellista laitaa.

Kumppanukset matkaavat joen vartta pitkin kohti pohjoista, törmäten erikoiseen samoojaan, joka haluaa rajoittaa hillitysti paikallista hirviö-ötökkäkantaa, joka maata tonkien ja tunneloituen vaarallisuudestana huolimatta myös ravitsee paikallisia peltoja. Oliot ovat kuitenkin monen miehen mittaisia ja erittäin tappavia, joten niitä alkaa kaatumaan sankarien aseisiin ja taikoihin hieman useampia kuin kyseinen samooja ehkä toivoisi. Ötököitä karsiessaan joukko törmää surulliseen maajussiin, jonka poika on kadoksissa. Vaikka miehellä ei ole varaa maksaa, orpo ottoisänsä menettänyt Berduin suostuu etsimään tämän jälkeläistä.

Muutamat rosvot koittavat vielä katkaista kumppanusten tien päätyen osittain Goparin asusteiksi ryöstelyssä epäonnistuttuaan. Myös erikoinen sotisopaan pukeutunut mies koittaa kysellä typeriä Berduinilta, joka kyseenalaistaa miehen järjen. Tästä suuttuneena typerys lähtee tiehensä jättäen ryhmän ihmettelemään mikä kumma hänkin mahtoi olla. Pienen matkan päästä ryhmä löytää jo aiemmin näkemänsä kolon maassa, josta kuuluu outoja ääniä. Sinne suunnattuaan he havaitsevat päätyneensä suurien ötökkähirviöiden tunneleihin, jotka he päätyvät tyhjentämään hirviöistä ja oudosta arrekasasta. Aarteiden joukosta Gopar löytää myös ruumiin, jonka päättää ottaa mukaansa. Ruumis osoittautuu maajussin pojaksi, jonka tunnistettuaan mies murtuu täysin ja sanoo olevansa kykenemätön yksin pitämään tilaansa. Hieman masentuneena sankarit päättävät jatkaa pohjoiseen tutkimaan epäilyttävien miekkosten papitarongelmia. Matkalla joukko törmäsi uudelleen samoojaan, joka palkitsi heidät pienellä kultasummalla ötökkäharvennuksesta.

Jokea seuraamalla kumppanukset päätyvät suuren Baldurin porttiin johtavan sillan edustalle. Suurkaupungista kiinnostunut Berduin päättää käydä tutustumassa tuohon Kalparannikon ihmeeseen, mutta sillan keskellä odottava Liekehtivän nyrkin edustaja katkaisee joukon tien. Kuulemma seutua vaivaavien roistojen ja ongelmien vuoksi Bladurin portti on suljettu, koska Liekehtivä nyrkki ei voi suojata sitä tarpeeksi hyvin. Melko tunareita toteaa Berduin, sillä kyseisen järjestön edustajat eivät ole kuin haitanneet heidän selvittäessä kuuden hengen voimin koko rannikon kattavaa ongelmavyyhtiä. Miten armeijallinen palkkasotureita ei pysy tilanteen tasalla, jos pelästynyt orpo ystävineen kompuroi joka mutkan takana rosvoihin ja näiden taustajoukkoihin vahingossa kaataen näiden suunnitelmat kerta toisensa jälkeen? Suurimman saavutuksen Liekehtivä nyrkki on tähän mennessä tehnyt tarjoamalla Goparin avustuksella ruokaa Pilvihuippuvuorten talvisusille.

Suurkaupungin valojen ja äänten kantaessa joen toiselta puolelta sankarit suuntaavat takaisin rannalle ja päätyvät talolle, jonka edustalla maleksii nuori murrosikäinen tyttönen. Talon takaa kuuluu outoja ääniä, joiden syyksi paljastuu jättimäinen hirviö-ötökkä, joka kukistuu helposti. Hirviö oli syönyt jonkun nimellä kaiverretun tikarin, jonka Berduin ottaa talteen, ennen kuin palaa talon edustalle haastattelemaan tyttöstä. Ragnarin rukousten perusteella tyttö vaikuttaa pahansisuiselta, mutta Berduin päättää silti udella asioita. Nuori nainen ei ole seurasta kovin iloissaan ja raivostuu uteluista hyökäten ryhmän kimppuun Umberleen rukousten voimalla. Sankarit kuitenkin saavat taltutettua papittaren, joka kertoo tilanteen oikean laidan. Ryhmän palkanneet miekkoset kuulemma ovat tappaneet naisen äidin ja varastaneet voimakkaan Umberleelle pyhitetyn maljan, jonka lisäksi mokomat haluavat vielä tyttärenkin hengiltä. Berduin lupaa selvittää tilanteen ja noutaa maljan takaisin papittarelle.

Mielenkiinnosta ryhmä päätyy kuitenkin joen vartta vielä pohjoiseen, jossa päivänvalossa vastaan tallustaa suuri joukko eläviä kuolleita. Raatoja kaatuu helposti lukemattomia määriä, kunnes sankarit tapaavat tilansa edustalta maajussin, joka lupaa maksaa zombien kaatamisesta. Hänen mukaansa kuitenkaan sankarien työt eivät ole riittäviä, joten Berduin johdattaa joukkonsa pois olkiaan kohauttaen.

Etelässä murhanhimoisen mieskolmikon luona Berduin selvittelee tilannetta ja lopulta miekkoset paljastavat olevansa pahan myrskyjen ja tuhon jumalan Taloksen asialla, mutta sankarien voiman edessä alistuvat palauttamaan murhatulta papittarelta anastamansa maljan. Nämä häipyvät pian sankarien näköpiiristä sylkien kirouksia ja uhkauksia jumalten kostosta. Umberleen nuori papitar onkin äitinsä maljasta kiitollinen, mutta sanoo sankarien palkkion olevan muuta kuin maallinen. Ennen kuin Berduin ehtii tarkemmin kysellä palkkiosta, tyttönen katoaa voimakkaan rukouksen pois saattamana. Kumppanukset päättävät suunnata kohti seutua vaivanneiden lurjusten leriä, mutta Ragnar katoaa tytön taloon kaiketi alusvaatelaatikoita tutkimaan. Muut hieman hurjistuneena odottavat miekkosta, kunnes tämä päättää liittyä viimein muiden seuraan hieman punastellen. Outoa käytöstä lainkuuliaiselta inkvisiittorilta, tosin pahan jumalattaren papittaret edustavatkin mahdollisia kuulustelukohteita.

Matkalla rosvojen leiriin villit koirat yllättävät ryhmän, mutta päätyvät itse koiranruuaksi. Leirin lähistölle saapuessaan kumppanukset päättävät ensin tutkia leiriä ympäröivät metsät, jotta yllättäisivät lurjukset mahdollisimman hyvin. Metsiä vartioikin suurhiisijoukko, joka kovaan ääneen huutavat: "Älkää säästäkö ketään!" Gopar ottaakin käskyn tosissaa ja pian suurhiidet makaavatkin kuolleina maassa.

14. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 165 14 % 30259 13 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 114 10 % 27864 12 % Suurempi basiliski
Ragnar 124 10 % 25625 11 % Sinappinen hyytelö
Gopar Hurmenyrkki 579 51 % 103815 46 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 103 9 % 22612 10 % Kahrk
Neera 47 4 % 12500 5 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 7 56 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Lumottu vasama +1 11 3-10 2
Haran Marmorituli 6 60 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 15 6-9 1
Ragnar 6 78 -4 Lumottu komposiittipitkäjousi +1 10 6-11 2
Gopar Hurmenyrkki 6 102 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 10, 13 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 6 44 -2 Lähitaistelu 15 2-11 2
Neera 6 24 1 Linko 17 2-5 1

15. peli-istunto: Roistoja ja pimeitä haltioita

Gopar ja Rasaad johtavat joukkoa tutkien loput bandiittileirin ympäristöstä, kunnes suuren teltan lähistöllä sankarit päättävät hyökätä telttojen asukkaiden kimppuun. Muutavan voimakkaamman lurjuksen taltuttamisessa menee hieman enemmän aikaa, mutta pääasiassa Gopar, Ragnar ja Rasaad niittävät rosvoja kuin heinää. Eräältä johtohahmolta vaikuttavalta ihmiseltä Haran repii yllättävän vikkelästi kiiltävän kokovartalopanssarin ja pukee sen ylleen muiden vielä taistellessa. Yleensä tuollaisten sotisopien sovittamiseen sepällä menee viikkokausia ja pukeutumisessa tarvitsee aseenkantajan tai parin apua, mutta harjaantunut kääpiö onnistuu moisessa hetkessä, parilla maagisen vasaran korjaavalla napautuksella. Täytynee myöntää, että Haran, kuten ryhmän muutkin kääpiöt, ovat varsin ketteriä ja muutenkin melkoisia rotunsa valioyksilöitä. Kyseisen yksilön kaataminen vaikutti aluksi haastavalta, mutta Neerankin onnistui palauttamaan maagiset voimansa yhden onnekkaan taian voimin. Tulipalloista onkin hyötyä vihollisjoukkojen kaatamisessa.

Berduin käy ahnaasti tutkimaan siellä täällä lojuvien arkkujen ja säkkien sisältöjä, löytäen jos jonkinmoista loihdittua aarretta, jotka sujahtavat nopeasti mestaripalkkionmetsästäjän säkkeihin ja pussukoihin. Samaan aikaan muut vielä taistelevat leiriä asuttavia roistoja vastaan, tosin Neera eksyy keskelle epäkuolleita epäilyttävästi harhaillessaan metsän siimekseen. Lopulta tilanne raukeaa ja äänekäs taistelu hiljenee, jostain syystä telttojen ja läheisen luolan sisältä ei ole rynnännyt lisää ryöväreitä seikkailijoiden kimppuun. Ragnarin johdolla joukko tutkii telttojen sisällöt vihjeiden toivossa, mutta muutamaa pahaista lurjusta lukuunottamatta niistä ei löydy kuin vähäisempiä aarteita. Läheisestä luolasta sen sijaan löytyy suuri joukko koiraihmisiä, joiden johtaja pikaisen keskustelun jälkeen hyökkää kumppanusten kimppuun apuriensa turvin. Valitettavasti räksyttävät otukset eivät pärjää sankarien voimalle tarjoten edes vähäistä vastusta.

Lopulta ryhmä päätyy takaisin suuren teltan edustalle, josta Berduin viimein toivoo löytävänsä leirin takapirun tai ainakin vihjeitä roistojen aikeista. Hän hiipii varjoissa tutkimaan teltan sisältöä, löytäen epäilyttävän joukon lurjuksia. Ainakin jokin velho, voimakas koiraihminen, ihminen ja suurhiisi jousensa kanssa vartioivat telttaa, jonkinlaisen vakoojan ollessa vangittuna teltan perällä. Berduinin ohjeiden mukaisesti pian muut Ragnarin johdolla ryntäävät telttaan saaden aikaan mahtavan sekasorron. Berduin unohtaa omat suunnitelmansa ja paljastaa itsensä ennen kuin ehtii hyökätä. Pian taistelusuunnitelma epäonnistuu lähes täydellisesti, kun ihmismaagi saa rauhassa taikoa taikansa, sekoittaen Neeran ja Berduinin hermot, samalla kuin suurhiisi ylhäisessä yksinäisyydessään voi ampua pariskunnan täyteen myrkkynuolia. Täydellinen taktinen epäonnistuminen ei kuitenkaan koidu näiden kohtaloksi Ragnarin, Rasaadin, Haranin ja Goparin hoidellessa vastustajat helposti. Haran ja Ragnar koittavat rauhoitella heikoin tuloksin Neeraa ja Berduinia jo kesken taistelun, mutta sen tauottua puolhaltia ja nuori kääpiö palaavat järkiinsä.

Muiden tutkiessa ruumiita Berduin vapauttaa ja keskustelee teltan perällä olevan vangin kanssa. Tämä mies paljastaa, että rosvojoukon takana ei olekaan yleisesti epäilty pahuuden järjestö Zhentarim, vaan jokin vähemmän tunnettu kauppiasorganisaatio nimeltä Rautainen valtaistuin, jolla lienee jotain toimintaa Viittametsässä. Berduin päästää miehen menemään ja tutkii teltan ansoitetun arkun, jonka sisältä löytyy kirjallisia todisteita vangin sanoille. Teltan aarteiden ja kukistettujen vihollisten varusteiden seasta löytyy ainakin mahtavat sotataidon hansikkaat, jotka päätyvät Haranille ja tarkka loihdittu pitkä jousi Ragnarille. Neera ojentaa Rasaadille löytämänsä ja tunnistamansa loihditun sormuksen, joka kuulemma kohentaa munkin ulkonäköä ja asennetta. Munkki luottavaisesti sujauttaa sormuksen sormeensa, mutta kaikkien yllätykseksi alkaakin muistuttaa yllättävän keskivertokomeaa laahustavaa ruumista. Zombin ulkomuoto vaikuttaa pääosasta ryhmää varsinaiselta parannukselta, joskin Gopar hieman vihaisesti mutisee munkin hyödyttömyyden vain kasvaneen, muiden hieman jopa naureskellessa tilanteelle. Ennen joukon ensimmäisenä sännännyt munkki kulkeekin enää vain keskivertomatkaajan vauhtia. Haran lupautuu poistamaan kirouksen kunhan vain on tarpeeksi voimakas kanavoimaan tarvittavan rukouksen.

Lopulta leirin täysin pengottuaan sankarit päättävät tutkia vielä läheiset metsät partioivien maantierosvojen varalta. Metsissä samoillessaan kumppanukset joutuvat kuitenkin kahden lohikäärmeensukuisen myrkkypistimillä varustetun siivekkään skorpionikäärmeen väijyttämäksi. Nämä mahtavat pedot menettävät nopeasti yllätyksen tuoman edun, kun Gopar Rasaadin kanssa ryntää toisen kimppuun Ragnarin ja Haranin puolustautuessa Neeran ja Berduinin tukemana toista suurta lentävää petoa vastaan. Pian Goparin kirves irrottaa petojen ruumiilta päät ja pujottaa ne asusteisiinsa roikkumaan ötökkäpedon kuoren ja rosvojen päänahkojen sekaan.

Seikkailijajoukko koluaa Peldlaakson lammikoiden täyttämää maastoa, törmäten erikoiseen Aamun Herran pappiin, joka kertoo mielenkiintoisen tarinan veljensä kohtalosta. Berduin innostuu tarinasta ja kysyy neuvoja seikkailuun, mutta Lathanderin palvelija kertoo vain Tuliviinin sillan raunioista, jotka sankarit ovat jo kolunneet. Alueella vaeltelee epäilyttävän suuria karhulaumoja, ottaen huomioon sen, että karhut eivät ole laumaeläimiä. Lisäksi alueella häiriköi muutamia mumisijoita, jotka pääsevät hengestään. Lammikoiden ääriltä löytyy tynnyreitä, joihin joku on unohtanut kultarahoja. Matkalaiset törmäävät apua huutavaan naiseen, joka lähemmällä tarkastelulla paljastuu Sharin papittareksi ja kaiken kukkuraksi yhdeksi pahuudestaan tunnetuiksi tummista haltioista. Sankarit eivät halua olla missään tekemisessä tuon kauhean rodun edustajien kanssa, jonka ainoa heidän tuntemansa poikkeus on kuuluisa sankari Drizzt Do'Urden, vaikka hänenkään neuvojaan rosvo-ongelmien selvittämisessä sankarit eivät ottaneet tosissaan. Roistoja vaanii myös hyvinvarustautuneita sankareiden tutkiman laakson katveissa, jotka ovat suureksi haitaksi tarkkoine jousikäsineen. Taistelun ja vaeltelun ohessa Berduin ja Neera häipyvät kahdestaan omille teilleen, mutta joutuvat pian kovien haasteiden eteen muun ryhmän taistellessa jättiläishämähäkkejä vastaan. Palkkionmetsästäjän ja villin maagin tielle asettuu suuri joukko tappavasti loihdittuja nuolia ampuvia roistoja, jotka lähes tappavat Berduinin. Taistelun äänet kuullessaan Ragnar, Haran ja Gopar ryntäävät apuun ja päästävät roistot kärsimyksistään. Valitettavasti Haran ei uupumukseltaan kykene rukoilemaan, josta kiivastuneen Neera raivo laukaisee villin magian purkauksella taikaohjuksia väsynyttä pappia kohti. Välikohtaus kuitenkin rauhoittuu Berduinin puuttuessa tilanteeseen ja haavoistaan huolimatta johdattaa toverinsa kohti Larsmetsän siimestä.

Larsmetsään saavuttuaan kumppanukset päättävät pystyttää leirin, jota pystyttäessä Berduin asettaa lepäämsitä vartioimaan ansoja. Joukko havahtuu Goparin varoituksen saattelemana suuren rosvojoukon hyökätessä sankareiden kimppuun. Neera kaivaa nopeasti erään taikasauvoistaan ja hukuttaa hyökkääjät tulimereen. Gopar kerää jälleen hieman karstoittuneet päänahat muistoesineikseen ja ryhmä palaa rentoutumaan nuotion ääreen. Oudot unet vaivaavat sankareita ja hiestä märkänä kieriskellyt Berduin havahtuu huomaten osaavansa hidastaa myrkkyjen vaikutusta. Aamulla Haran parantaa loukkaantuneet järjestelmällisesti rukouksillaan, jonka jälkeen leiri voidaan purkaa ja kumppanukset jatkavat metsän tutkimista. Puiden seassa vaanii laumoittain kauhususia ja hukkia, joista ei ole Goparin kirveille vastusta. Susilaumojen lisäksi mumisijat vaivaavat aluetta, kesken suurta taistelua raivoavia karvalihamassoja vastaan ryhmä kohtaa oudon ilmiön. Tyhjästä taistelukentälle ilmestyy itsekseen sadatteleva tumma haltia. Sankarit eivät jaksa kuunnella ylimielistä droweinakin tunnetun rodun edustajaa, joka alkaa esittämään vaatimuksia, vaan lopettaa kurjan otuksen tuskat asein. Ruumiin omaisuus paljastuu runsaaksi, pahan arkkimaagin kaavun ja loihditun taistelusauvan osoittautuessa arvokkaimmiksi esineiksi. Berduin kummastelee alueen kuhinaa drowien saralla, mutta aarteet haalittuaan jatkaa joukon matkaa.

Metsän siimeksestä löytyy suuri kivipaasista pystytetty rakennelma, jonka lähellä sankareita odottaa sekopäisen oloinen miekkonen, joka hyökkää kumppanusten kimppuun syyttäen näitä kumppanidruidiensa tappamisesta ylistäen samalla pahan petojen jumalan Malarin nimeä. Taisteluun liittyy suuri vihainen karhu, mutta myös seikkailijajoukkoa puolustava taistelusauvaa heilutteleva miekkonen. Hullu Malarin palvelija kaatuu ja Berduin keskustelee oudosti ilmestyneen avun kanssa. Mies vaikuttaa todella epäilyttävältä tarinoineen, kunnes tämä hermostuu Berduinin kyselyistä ja paljastaa teurastaneensa alueen druidit sekä myrkyttäneensä juuri kaadetun tuttavansa edistääkseen varjodruidien katalaa yhteisöä. Varjodruidit ovat tunnettuja järjestäytyneiden sivistyneiden yhteisöjen vastustajia ja fanaattisina luonnon koskemattomuuden puolustajia, hinnalla millä hyvänsä. Druidien leirin tutkimisen jälkeen ryhmä suuntaa kohti Beregostia raskaine aarretaakkoineen.

Matkan varrella seikkailijat pysähtyvät Beregostin laitamilla sijaitsevassa Lathanderin temppelissä, jonka johtaja huomaa Goparin varusteissa roikkuvan skorpionikäärmeen pään ja tarjoaa siitä mahtavia lunnaita. Kuulemma skorpionikäärmeet ovat olleet alueen karjan riesana. Temppelistä kumppanukset suuntaavat suoraan Beregostin kuuluisalle sepälle, joka tarjoutuu ostamaan Goparin kantaman ötökkähirviön kuoret, joista kuulemma saa tehtyä mahtavan panssarin. Berduin yrittää tingata, mutta joutuu hyväksymään lopulta raadosta vaivaiset 500 kultapalaa. Seppä ostoksestaan innostuneena paljastaa ryhmälle, että viikkojen töiden jälkeen hän todennäköisesti saa suojakuoresta taotusta panssarista kymmeniä tuhansia kultarahoja. Berduin hieman pahastuneena jatkaa romujen ja aarteiden kaupittelua, mutta kummastuu entisestään sepän kieltäytyessä ostamasta drowin ruumiilta löydettyä arvokasta kaapua tai taistelusauvaa, väittäen näitä varastetuiksi. Tätä ennen mies on suostunut ostamaan seutua vaivanneiden roistojen leirin koko aarresisällön mukisematta. Seikkailijat päättävät suunnata vielä tuttuun Mukavaisen jonglöörin majataloon lepohetkeä varten, mutta paikan pääsalissa Liekehtivän nyrkin upseeri pysäyttää Goparin, jonka muistoesineistä tällä kertaa huomion kiinnittää roistojen päänahasta kudottu viitta. Gopar saa viitasta mukavaisen omaisuuden verran kultapaloja ja vielä mainetta hyväntekijänä. Kohtaamisesta häiriintynyt kumppanusjoukko päättää jättää majatalon vähin äänin, sillä Liekehtivästä nyrkistä ei ole edelleenkään tätä kohtaamista lukuunottamatta ollut juuri hyötyä. Sankarit suuntaavat Korkeasuojan velhon puheille, sivuuttaen matkalla edelleen hyvin säilyneen yli kuukauden luonnonvoimien armoilla maanneen Imoenin koskemattoman ruumiin. Korkeasuojan taikurin puheilla kumppanukset koittavat kaupitella tumman haltia-arkkimaagin taikaesineitä, mutta tälläkin kertaa niitä väitetään varastetuiksi ja kauppakelvottomiksi. Jopa Gopar ihmettelee ääneen mikä hienoista esineistä tekee mahdottomia kaupattavia, etenkin kun maagi itse pitää kokoelmissaan ties mitä kirottuja mahtiesineitä ja arkkivelhojen kaapuja. Berduin tyytyy kuitenkin ostamaan itselleen ja ryhmälleen loihdittuja vasamia ja ammuksia ennen kuin sankarit suuntaavat pohjoiseen kohti Ystävällisen käden majataloa.

Majatalossa Berduin yrittää vielä kaupitella drowtaikaesineitä, mutta ne osoittautuvat liian haastaviksi myytäviksi. Harmistuneena Berduin hiipii paikan keittiöön ja tunkee loihditun taistelusauvan ja loisteliaan arkkimaagin kaavun moppirätiksi ja varreksi naamioituna lähimpään siivouskomeroon. Yhteissalissa kumppanukset asettuvat nauttimaan antimista suuren pöydän ääreen ja keskustelevat matkansa jatkosuunnitelmista. Gopar mutisee nyt zombimaisen Rasaadin taistelukyvyttömyyttä ja vilkuilee kaipaavasti salin toisessa reunassa majailevan mahtavan puoliörkkisoturin perään, joka auttoi ryhmää Nashkelin kaivosten lähellä rosvojen väijyttäessä. Muut kuitenkin puoltavat Rasaadin osaa ryhmän pellenä tai siis kyvykkäänä taistelijana ja keskustelu suuntaa takaisin matkakohteisiin. Kääpiöt eivät ole innoissaan itäisten metsien koluamisesta, josta pitäisi löytyä seudun kurjuuksien takana olevan Rautaisen valtaistuimen tukikohta. Päivien metsissä samoamisen jälkeen uudet kohtaamiset susien, karhujen, druidien ja muiden puunhalaajien sekä katalien roistokätyreiden eivät houkuttele juuri muitakaan ryhmän jäseniä. Kääpiötiedossa oppinut Haran kertookin tarinoita puolituiskylä Gullykinin lähistöllä sijaitsevasta entisestä kääpiötukikohdasta, Durlagin tornista, josta saattaisi löytyä lisätietoa pohjoisessa sijaitsevasta Ulgothin parran kylästä. Mahdollisuus seikkailla vanhoissa kääpiöylimysten linnakkeen kätköissä herättää myös Berduinin ja Goparin mielenkiinnon muiden toivottaessa vaihtelun tervetulleeksi. Illanviettoa jatkaessaan sankarijoukko onkin sitoutunut suuntaamaan aamun sarastaessa kohti pohjoista itäisen Viittametsän sijaan.

15. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 186 14 % 32979 13 % Vampyyrisusi
Haran Marmorituli 120 9 % 29069 11 % Suurempi basiliski
Ragnar 144 11 % 30215 12 % Sinappinen hyytelö
Gopar Hurmenyrkki 635 50 % 116885 46 % Sinappinen hyytelö
Rasaad 120 9 % 27037 10 % Kahrk
Neera 62 4 % 13590 5 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 7 56 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Lumottu vasama +1 11 3-10 2
Haran Marmorituli 6 60 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 14 8-11 1
Ragnar 6 78 -4 Kuolonlaukaus (Lumottu pitkäjousi) 9 5-10 2
Gopar Hurmenyrkki 6 102 -1 Lumottu taistelukirves +1, Taistelukirves 10, 13 10-17, 9-16 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 6 44 -2 Lähitaistelu 15 2-11 2
Neera 6 24 1 Linko, Lumottu ammus +1 16 3-6 1
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Rasaad 16 16 14 (12) 11 14 14 (10)

16. peli-istunto: Kohti Durlagin tornia

Sankarijoukko suuntaa pitkän matkan pohjoiseen Ulgothin parraksi kutsuttuun kylään, jota kansoittaa rauhallisten maanviljelijöiden lisäksi sekalainen joukko erilaisia onnenonkijoita. Kylästä järjestetään kiertokäyntejä lähellä Amnin rajaa sijaitsevaan hylättyyn kääpiöylimys Durlagin torniin, mutta myös muita huhuja kiertelee asukkaiden keskuudessa. Muiden hajaantuessa kylän ihmeitä tutkimaan Berduin suuntaa kiertokäyntejä tarjoavan oppaan puheille, joka vaikuttaa melko epärehelliseltä. Kuitenkin suuri kasa kultalantteja vaihtaa omistajaa oppaan suunnatessa etelään. Seuraavaksi palkkionmetsästäjä suuntaa läheiseen majataloon, jossa hän kohtaa vanhan kääpiösoturin, joka kertoo isoisänsä taistelleen yhdessä Durlagin kanssa. Vanhus tarjoaa loihdittua sotavasaraa palkkioksi seikkailijoille, jos nämä noutavat Durlagin jäämistöstä hänen menehtyneen isoisänsä Sielunsieppaajaksi nimetyn tikarin. Berduin suostuu tehtävään ja suuntaa majatalonpitäjän puheille tutkimaan tämän kauppaamia mahtiesineitä. Kesken kaiken zombimainen Rasaad on kuitenkin vaellellut omille teilleen ja suututtaa mahtavan kylässä majaa pitävän maagin, joka viskaa koko ryhmän sormia napsauttamalla jonnekin kaukaiselle jäiselle saarelle, josta Rasaadin mukaan pitäisi joku kirottu viitta noutaa hullujen keskeltä. Suorastaan keskeytyksestä vihastunut Berduin raivoaa ryhmälle jonkin aikaa näiden päättömästä sekoilusta ja siitä, etteivät nämä ole pitäneet Rasaadia ruodussa. Samalla muukin ryhmä alkaa liittyä Goparin jupinaan siitä, että vaivaksi oleva munkki pitäisi ehkä päästää seikkailemaan yksinään ryhmää vaivaamasta.

Jäisellä saarella yllättynyttä ryhmää odottaa heti vihainen jääkarhu ja ahtaat tilat, joiden keskellä taistelun tiimellyksessä sankarit törmäilevät lähes avuttomina toisiinsa yrittäessään puolustautua. Jäiseltä luodolta outoon labyrinttiin laskeutuessaan ryhmän kimppuun hyökkää myös joukko talvisusia saman sekoilun jatkuessa. Hulluja mahtavia magia käyttäjiä suorastaan vilisee ikävien ansojen täyttämissä sokkeloissa. Useammin kuin kerran Berduin kompuroi ansoihin yrittäessään auttaa kumppaneitaan ansoja etsiessään. Kaikkien yllätykseksi Berduinin itse asettamat ansat osoittautuvat hyödylliseksi kapeissa käytävissä. Taikurit ja velhot tuottavat joitain ongelmia, etenkin kun Berduin erehtyy kertomaan ryhmän sinne lähettäneestä miehestä ja tämän lumotusta riimusta, jolla sankarien on tarkoitus karata saarelta löydettyään etsimänsä viitan. Kaikesta törmäilystä ja ahtaista tiloista huolimatta joukko viimein löytää viimeisen huoneen sokkelon perältä, jossa odottaa itsetietoinen ja voimakkaan oloinen viittavaras. Tämä ei kuitenkaan kaikista puheistaan huolimatta ehdi tehdä juuri mitään sankarien vetäytyessä parempaan taktiseen asemaan ja yllättäen tämän raivopään. Noudettuaan viitan Rasaadin kantaman taikariimun ehto täyttyy, ja ryhmä palaa taian siivittäminä takaisin Ulgothin partaan. Kiittämätön mahtava velho ei tarjoa ryhmälle edes palkkiota, vaan karkaa viittansa kanssa ennen kuin Berduin ehtii edes kunnolla keskustelua aloittaa.

Harmistunut ryhmä palaa takaisin majataloon, josta Goparille ostetaan voimaisa sijainnin hämärtävä suojaviitta, jonka voimin mies alkaa muistuttamaan vaikeasti havaittavissa olevaa Rasaadia. Berduin ostaa itselleen erittäin arvokkaan näkymättömäksi tekevän sormuksen, mutta havaitsee tämän olevan hintaansa nähden todella vähässä taikavarauksessa. Näkymättömyyspullotkin olisivat olleet kustannustehokkaampia. Neera vaihtaa loihditun matkasauvansa uuteen, joka osoittautuu voimakkaimmaksi ryhmän loihdituista aseista tähän mennessä. Samalla seikkailijat myyvät jääsaaren velhojen voimakkaat taikaesineet ja havaitsevat tyrmistyksekseen, ettei kukaan halua ostaa harvinaisten talvisusien turkkeja. Levättyään pienen kuppaisen kylän majatalon yllättävän hyvin varustetussa kuninkaallisessa huoneistossa sankarit päättävät tutkia vielä loput kylästä, ennen kuin suuntaavat Durlagin torniin oppaan perässä.

Kylästä löytyy erilaisilta huijareilta ja kaupustelijoilta vähäisempiä taikaesineitä ja Durlagin torniin liittyviä avainriimuja, joista osa osoittautuu huijauksiksi. Myös eräs huolestunut nainen kertoo poikansa lähteneen jonkin seikkailijajoukon matkassa tutkimaan kääpiöylimyksen tornia ja toivoo sankarien selvittävän tämän kohtalon. Berduin ottaa tarjouksen vastaan, toisin kuin erään satamassa kohtaamansa oudon kirjanoppineen tuputtaman tehtävän. Oudosti puhuva mies yrittää suorastaan tunkea rahaa vastineeksi kuuntelusta, mutta niin epäilyttävä kyseisen herran toiminta ja puhetapa on, ettei rahaa rakastava kääpiönuorukainen uskalla tarttua syöttiin. Satamassa on myös eräs Durlagin tornissa kiertokäynnillä ollut ylimys, joka kertoo tarinoita tornin vaiheikkaasta ja traagisesta menneisyydestä. Tarinoiden innoittamana sankarit suuntaavat Ystävällisen käden majatalon kautta itse tornia kohti.

Matkan varrella saastaiset mumisijat väijyttävät epäonnistuneesta seikkailijaryhmän, jonka jälkeen pieni lepohetki ei ole pahitteeksi. Edes Ystävällisessä kädessä ei talvisutten turkit kiinnosta, joten ryhmä päättää tunkea ne joidenkin todistusaineistojen kanssa samaan siivouskaappiin drow-velhon mahtiesineiden kanssa, ennen kuin jatkavat matkaa kohti etelässä häämöttävää tornia.

Tornin edustalla sankarit törmäävät outoon kauppamieheen, joka kauppaa lähinnä lumottuja pulloja ja ammuksia erinäisiin aseisiin. Polulla kohti päärakennusta kumppanukset joutuvat kauheiden voimallisten hirviöiden väijyttämiksi keskellä kirkasta päivää. Rasaad osoittautuu erittäin heikoksi näitä kypäräkauhuja vastaan, mutta lopulta ne kaatuvat. Outoa, että muut kiertokäynneillä käyvät eivät ole näihin törmänneet, vaan ovat päässeet turvallisesti itse torniin saakka. Ylvään rakennuksen edustalla seikkailijoita odottaa kiertokäynnin järjestäjä, joka kiiruhtaa sankareita kertoen muiden turistien jo odottaessa. Tästä hätkähtämättä joukko tutkii kuitenkin vielä epäkuolleiden ja kauhujen kansoittamat linnoituksen etuvarustukset, ennen kuin siirtyvät oppaan perässä sisälle.

Sisällä Berduin varovasti tarkastelee ympäristön keräten taskuunsa muutaman kultakolikon roskien sekasta, ennen kuin liittyy opastetulle kierrokselle. Opas kertoo epäilyttävän dramaattisesti tornin vaiheista ja sen rakentajasta Durlagista, mielennylkijöistä ja muotoamuuttavista kaksoisolennoista, jotka hyökkäsivät linnoitusta vastaan aarteiden ja rikkauksien toivossa. Opastuksen lomassa eräs vieraista harhailee kuolettavaan tuliansaan ja paistuu elävältä muiden katsoessa kauhuissaan vierestä. Viekas opas kertoo innoissaan tämän olevan yleistä ja tarjoaa seikkailijoille riimuavainta, jolla pääsee syvemmälle itse tornin alla sijaitseviin luolastoihin ja aarrekammioihin. Berduin tarttuu tarjoukseen, mutta keskelle tornia ilmestyy kuin tyhjästä mahtava haarniskoitu hirviöritari suoraan toiselta olemisen tasolta, joka julistaa koko paikan omaisuudekseen ja kiertokäynnin päättyneeksi. Otus hukuttaa vieraat ja seikkailijat tulimereen, tappaen heikoimmat turistit ja oppaan, jättäen sankarit juuri ja juuri henkiin. Kostoa vannoen haavojaan sitovat seikkailijat alkavat suunnittelemaan tornin valloittamista takaisin kääpiöiden nimeen.

16. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 198 15 % 44809 15 % Tellan
Haran Marmorituli 123 9 % 30169 10 % Suurempi basiliski
Ragnar 150 11 % 34965 11 % Sinappinen hyytelö
Gopar Hurmenyrkki 649 49 % 136880 45 % Andris
Rasaad 127 9 % 29282 9 % Kahrk
Neera 65 4 % 21625 7 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 7 56 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Lumottu vasama +1 11 3-10 2
Haran Marmorituli 7 70 -3 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 6 78 -4 Lumottu kahdenkäden miekka +1 11 9-18 1,5
Gopar Hurmenyrkki 6 102 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 10, 13 10-17, 9-15 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 6 44 -2 Lähitaistelu 15 2-11 2
Neera 6 24 1 Linko, Lumottu ammus +1 16 3-6 1

17. peli-istunto: Tornin koluamista

Sankarijoukko tutkii Durlagin tornin katosta lattiaan, piesten suurkalmoja, väistellen ansoja ja teurastaen basiliskeja. Vastaan tulee myös pari muuta seikkailijaa ja Ragnaria pakoon juokseva naisdemoni. Lopulta he uskaltautuvat syvemmälle tornin uumeniin, löytäen maan alle johtavan salaoven.

17. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 202 15 % 51509 15 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 125 9 % 31469 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 157 11 % 44965 13 % Haamu
Gopar Hurmenyrkki 659 49 % 149620 45 % Andris
Rasaad 128 9 % 29932 9 % Kahrk
Neera 65 4 % 21625 6 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 7 56 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Lumottu vasama +1 11 3-10 2
Haran Marmorituli 7 70 -4 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 6 78 -4 Lumottu kahdenkäden miekka +1 11 9-18 1,5
Gopar Hurmenyrkki 6 102 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 10, 13 10-17, 9-15 2,5 (1,5, 1)
Rasaad 7 52 -2 Lähitaistelu 14 2-11 2
Neera 7 28 1 Linko, Lumottu ammus +1 16 3-6 1

18. peli-istunto: Karmivia kellareita

Sankarijoukko tutkii ansoitettua tasoa Durlagin tornin alla, törmäten mahtavampiin kaksoisolentoihin, epäkuolleisiin ja kuolettaviin arvoituksiin kahmien aarrekasoja itselleen. Loihdittuja ammuksia sataa ovista ja ikkunoista. Oudot Durlagin eri ominaisuuksien manifestaatiot vaativat itselleen esineitä, kunnes hyökkäävät ryhmän kimppuun. Hädin tuskin henkihieverissä ryhmä selviää koettelemuksesta ja raahautuu alaspäin luolaston seuraavalle tasolle.

18. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 203 14 % 51574 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 129 9 % 36599 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 166 12 % 53695 14 % Suurempi kaksoisolento
Gopar Hurmenyrkki 675 49 % 182045 48 % Andris
Rasaad 133 9 % 30367 8 % Kahrk
Neera 65 4 % 21625 5 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 8 64 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Lumottu vasama +1 11 3-10 2
Haran Marmorituli 7 70 -4 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 6 78 -4 Lumottu kahdenkäden miekka +1 11 9-18 1,5
Gopar Hurmenyrkki 7 119 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 9, 12 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Rasaad 7 52 -2 Lähitaistelu 14 2-11 2
Neera 7 28 1 Lumottu linko +1, Lumottu ammus +1 14 4-7 1

19. peli-istunto: Hulluuden houreita ja Valtaistuinpeliä

Kumppanukset laskeutuvat syvemmälle Durlagin hulluuden sekoittamaan luolastoon, kohdaten mitä sekavampia hourenäkyjä ja muodonmuuttajia ansojen täyttämissä huoneissa. Riimukivien avulla sankarit löytävät Durlagin valtaistuinhuoneen, paniikilta suojaavan kypärän ja runsain mitoin parantavan paniikkia aiheuttavan maljan, jotka Gopar ottaa käyttöönsä. Tarvetta runsaalle parannukselle onkin sankarien kohdatessa kääpiötuomiovartijoita, jotka osoittautuvat haasteellisiksi mutta kokemukseltaan erittäin heikosti palkitseviksi vihollisiksi. Neera onnistuu kukistamaan yhdellä kivenheitolla voimakkaan muodonmuuttajan.

19. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 205 14 % 56224 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 129 9 % 36599 8 % Suurempi basiliski
Ragnar 169 12 % 63695 15 % Suurempi kaksoisolento
Gopar Hurmenyrkki 683 49 % 196645 48 % Andris
Rasaad 133 9 % 30367 7 % Kahrk
Neera 66 4 % 25625 6 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 8 64 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Lumottu vasama +1 11 3-10 2
Haran Marmorituli 7 70 -4 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 7 91 -4 Lumottu kahdenkäden miekka +1 10 9-18 2
Gopar Hurmenyrkki 7 119 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 9, 12 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Rasaad 7 52 -2 Lähitaistelu 14 2-11 2
Neera 7 28 1 Lumottu linko +1, Lumottu ammus +1 14 4-7 1

20. peli-istunto: Hullut haasteet

Durlagin tornin ansat ja muodonmuuttajat osoittautuvat edelleen haasteellisiksi etenkin Berduinille, joka tuntuu tumpeloivan jokaisen mahdollisuuden ansojen havaitsemisessa ja asettamisessa. Löydettyjen ansojen purkaminen kyllä onnistuu. Onneksi Gopar, Ragnar ja Neera ryntäävät pikaisesti tarpeen tullen apuun, Rasaadin tuijottaessa tyhjäkatseisena zombina seiniä ja laahustaen milloin minnekin.

Yhä syvemmälle entsiytyen sankarit kompuroivat Durlagin tornin kellareissa. Vaarallinen toistuva tulipalloansa osoittautuu helpoksi väistää kaikille muille paitsi Ragnarille. Ansan takana kumppanukset yllättää patsailla täytetty sali, jota koristaa valtaisan lohikäärmeen luuranko. Avukseen sankarit värväävät patsaisiin vangitut menehtuneet seikkailijat, joiden johdattamana he kohtaavat voimakkaita suurempia skorpionikäärmeitä. Kärmesten kukistuttua henkiinjäänyt patsasteleva seikkailija kääntyy ystävysjoukkoa vastaan kohdaten karmean lopun. Suuremmat suurkalmot ja kääpiöjousimiehet ovelien ansojen kanssa aiheuttavat pieniä pintahaavoja Berduinille, mutta niistäkin selvitään lopulta. Suurkalmojen uudet kaverit ashirukurut, joista kukaan ei ole kuullut mitään saati edes nähnyt osoittautuvat kataliksi näkymättömiksi selkäänpuukottajiksi. Ne kuitenkin joidenkin aistien avulla lopulta kukistuvat. Mitä sitten lienevätkään.

Kellaritason päätteeksi sankareita odottaa neljä haastehuonetta, josta tulihuone ei tuota muutamaa tulipalloa lukuunottamatta kovinkaan suurta haastetta. Tosin Neeran kiirettä aiheuttava Haste-taika vaikutti alentavasti haasteen tasoon. Ilma-haaste ei sekään ole kovinkaan haastava, Neeran kutsuessa hurjan suden ja berserkkaavan jätin etulinjaan. Valitettavasti Haste-taian taikominen osoittautuu Neeralle tällä kertaa liian suureksi haasteeksi ja nopeuttavan avun sijasta taika sotkeutuu räjähtäväksi tulipalloksi, joka hieman hikoiluttaa panssaroituja etulinjan taistelijoita.

Ensimmäisten haasteiden jälkeen ryhmä päättää levätä, mutta Berduin kokee kauhistuttavan painajaisen, jossa kohtaa kuolemansa. Haranin rukoilut päättävät kuitenkin pelastaa kunniakkaan palkkionmetsästäjän kauhean kohtalon kokemiselta.

20. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 211 14 % 57704 12 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 132 9 % 46599 10 % Suurempi basiliski
Ragnar 177 12 % 74030 15 % Suurempi kaksoisolento
Gopar Hurmenyrkki 699 48 % 216455 46 % Andris
Rasaad 138 9 % 37552 8 % Islanne
Neera 71 4 % 33625 6 % Tuomionpuhuja
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 8 64 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Lumottu vasama +1 11 3-10 2
Haran Marmorituli 7 70 -4 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 7 91 -4 Lumottu kahdenkäden miekka +1 10 9-18 2
Gopar Hurmenyrkki 7 119 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 9, 12 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Rasaad 7 52 -2 Lähitaistelu 14 2-11 2
Neera 7 28 1 Lumottu linko +1, Lumottu ammus +1 14 4-7 1

21. peli-istunto: Shakkia ja demonin pelit

Viimein helpon lima ja vaikean jäähaasteen jälkeen sankariryhmä selviää shakkilaudalle, jonka Neera täyttää taioillaan. Kun kumppanukset viimein pääsevät taikojen hälvettyä liikkeelle, on jäljellä vain suuri kasa panssareita ja palaneita ruumiita, joilta löytyy Ragnarille uusi miekka. Luolastosta löytyy jonkinlainen Durlagin aspekti ja erilaisia ansoja, hirviöitä ja arvoituksia. Berduin mokailee vanhaan malliin ansojen kera ja ystävykset nauttivat yhdessä lämpimistä happokylvyistä. Aarrekasojen tonkimisen sekä aarteiden arvioinnin ja järjestelyn jälkeen sankarit ratkovat arvoitukset. Niiden johdattamana he löytävät seikkailijan, joka neuvoo heitä välttämään oven takana väijyvää demoniritaria.

Varoituksista huolimatta pelottoman Ragnarin johtaessa ryhmää peräpäästä vahtien he kompuroivat demonin peiliansan eteen. Berduin Neeran näkymättömyystaian suojassa tutkii alueen ja käy varjoista keskustelun demoniritarin kanssa, joka päättää olla käyttämättä katalaa peiliään. Viimein pahojen ennakkoaavistusten säestämänä ryhmä kerääntyy suojataikojenlausuntapiiriin, ennen kuin käy yhdessä tuumin ilkimyksen kimppuun. Ragnar uudella mahtavalla miekallaan kukistaa viimein voimakkaimman ryhmän kohtaaman vastuksen ja puhdistaen tornin pahan demonin vaikutuksesta. Haran hyppii innosta nähdessään hienon kilven demonin ruumiin vieressä, mutta Neeran tunnistettua sen vain tavalliseksi tammipöydäksi mies masentuu vallan. Ei kääpiö voi hienoa työjälkeä tuosta vain tunnistaa verrattuna tavalliseen hieman loihdittuun tammilankkuun. Tosin Haranin oma kilpi on hänen nykyisen vasaransa kera hienosti kullalla koristeltu lohikäärmekaiverruksin. Mutta mistä sitä ikinä tietää, vaikka typerä tammilankku olisikin voimakkaampi! Kaikkihan tietävät, että kääpiöt arvostavat ylikaiken juuri metsiltä tuoksuvia tammilankkuja pehmeän ja kimaltelevan mittaamattoman arvokkaan kullan sijaan.

Luolastosta Durlagin vaimon hengen avustamana poistuttuaan ryhmä lepää ja käy kauppaa paikallisen kauppiaan kanssa. Berduin myy tälle kaiken luolastoista kerääntyneen roinan, saavuttaen järjettömät kasat kultaa, joita Goparkaan hädin tuskin jaksaa kantaa. Berduin kuitenkin suuren osan kullasta muuntaa salamavasamoiksi ja taikaesineiksi kaupankäynnillään. Sankarit vaeltavat lopulta Korkeasuojan ja Beregostin kautta lepäämään Ystävällisen käden majatalon kuninkaalliseen huoneistoon ja miettimään mitä tekevätkään kunhan ovat saaneet lupaamansa tikarin toimitettua heidät tehtävään lähettäneelle kääpiölle.

Ote Goparin journalista:

 • Durlagin tornista kuultu oltiin, sinne aarteiden perässä tultiin,
 • Tornin ansat nahoissa tunnettiin, vartijoiden veressä kahlattiin,
 • Muodonmuuttajarumiluksia oli tietä tukkimassa, nyt niiden raadot matoja ruokkimassa,
 • Moni piti ratkoa arvotus, muut onneks niit tajus,
 • Enemmän tykkään tarjota arvoituksia, kuten kuka rosvoleirin asukkaat murhasi, ja niiden ryöstösaaliin parempaan talteen korjasi,
 • Shakkiakin pelattiin, sääntöi soveltaen rikottiin, Neera vastustajat tulipalloil pelistä poisti, erotuomari poissaolollaan loisti,
 • Munkkimme ei vieläkään eroa riippakivestä, ei vihollisten iskuja kestä, eikä niiden taikoja estä,
 • Parasta on sen vaan kiviä taustalta viskoa, ni ei tarvi murjottua munkkia paareissa kiskoa


21. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 221 14 % 63214 11 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 137 9 % 49509 8 % Suurempi basiliski
Ragnar 197 13 % 118485 21 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 713 47 % 229415 41 % Andris
Rasaad 141 9 % 38427 6 % Islanne
Neera 85 5 % 51675 9 % Kuningatar
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 8 64 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 12 2-9 2
Haran Marmorituli 7 70 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 7 91 -4 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 8 11-20 2
Gopar Hurmenyrkki 7 119 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 9, 12 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Rasaad 7 52 -2 Lumottu linko +1, Lumottu ammus +2 10 6-9 1,5
Neera 7 28 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1

22. peli-istunto: Sekopäiden kultti ja muinainen mörkö

Sankarit suuntaavat pohjoiseen kohti Ulgothin partaa, koukaten erään maajussin zombipeltojen halki etsien moukan valittamia zombeja turhaan. Lopulta kyllästynyt ryhmä harhailee odotettua kauemmin luonnossa löytäen vihdoin tiensä kyseiseen kylään. Kylässä odottaa ikävä yllätys, kun tikaria vanhalle kääpiölle palauttamassa olevan ryhmän kimppuun hyökkää joukko outoja kultisteja. Mokomat lurjukset kukistuvat pääasiassa Ragnarin ja Goparin voimakkaiden iskujen tieltä, Berduinin, Neeran ja Rasaadin väristessä henkihieverissä taistelun koetuksista. Rynnätessään väsyneenä majataloon kääpiön puheille, joka kertoo kulttilaisten palvovan jotain katalaa demonia, joka on vangittuna tikariin. Epähuomiossa joku hourupäinen kultisti kerkesi moisen varastamaan Berduinin repusta ja pääsemään karkuun. Vanha kääpiö kertoo koko Kalparannikon olevan suuressa vaarassa ja kehottaa sankareita mitä pikimiten etsimään kulttilaiset ennen kuin he ehtivät vapauttaa demonin tikarista. Väsynyt kumppanusjoukko ei kuitenkaan kuuntele, vaan myy rauhassa kukistamiensa kulttilaisten tavarat ja Rasaad käy viemässä mittaamattoman harvinaiset Durlagin tornin riimuavaimet keittiön biojäteastiaan, kun omistaja eikä muutkaan kauppiaat suostu moisia kalleuksia ostamaan. Lopulta sankarit kokoavat itsensä ja suuntaavat majatalon ylellisimpään huoneeseen vetämään sikeät ja pitkät rauhalliset yöunet untuvatyynyjen ja patjojen kätköihin nauttien ensin viinirypäleistä, kaviaarista, viidestä teurastetusta villisiasta, Goparin tyytyessä neljään grillattuun härkään ja kolmeen tynnyrilliseen vahvaa kääpiöolutta. Yön aikana kylän perukoilta kyllä kaikuu oudot manausäänet, mutta moiset eivät kauhusta tärisevien kyläläisten keskellä sankareiden unia vaivaa.

Lopulta kumppanukset heräävät uuteen aamun täysissä sielun ja ruumiin voimissaan ja suuntaavat kulttilaisia etsimään. Matkalla kuitenkin Berduin muistaa mennä tapaamaan paikallista rouvaa, jonka pojan he Durlagin tornista pelastivat. Rauhallisen keskustelun ja päiväkahvien nautiskelun jälkeen Berduin päättää keskellä päivää ansoittaa kylän raitin voimakkailla maagisilla ansoilla, ennen kuin menee jutustelemaan epäilyttävästi varastorakennuksen edessä pälyilevän selkeän kulttilaisvartijan kanssa. Jutustelu ei pääty kovin hyvin, vaan tyhjästä ilmastuu komppaniallinen kulttilaisia täysissä sotisovissa. Onneksi osa eksyy Berduinin ansojen magian pauloihin muun ryhmän kevyesti kukistaessa surkimukset. Jopa Rasaad onnistuu peittoamaan vihollisen tai pari. Lopulta maagisista ansoistakin vapautuvat kulttilaiset yksitellen makaavat kuolleina koristen maassa. Varastorakennuksen sisällä joku hajamielinen kulttilainen luulee Ragnaria Berduiniksi ja lähtee juoksemaan kuin päätön kana kauhusta alleen laskeneen ja harhailevan Haranin perään. Sisällä odottaa muitakin kulttilaisia, mutta heistä ei ole juuri vastusta Haranin ovelan harhautustaktiikan toimiessa odottamattoman tehokkaasti voimakkainta kulttilaista vastaan.

Taistelun tauottua ryhmä kokoontuu kellariin vievien portaiden yläpäähän kuuntelemaan alakerrasta kuuluvaa outoa manausta. Neeralle tuottaa yllättäen erittäin paljon ongelmia luotettava taikojen lausuminen, mutta lopulta onnistuu tavaamaan taiat haluttuun lopputulokseen. Vapaudestaan huolestunut ryhmä juo myös FREEDOM FUCK YEAH!-energiajuomaa, paitsi itse pääinkvisiittori Ragnar, joka ei usko vapauteen perusarvona vaan katollisiin kirkkorakennuksiin. Neera ja Haran suojaavat toverinsa sekä pahalta että kauhulta, mutta Neeran yritys parantaa ryhmän suorituskykyä anabolisilla steroideilla ei jostain syystä tehoa vapaushurmospärinän vallassa oleviin tovereihin, ainoastaan hartaaseen kirkonmieheen. Hyvin suojatut toverukset viimein marssivat alakertaan, jossa närkästyneet kulttilaiset juuri onnistuvat manaamaan palvomansa demonin esiin Berduinin varoituksista huolimatta.

Taistelu on kiivas Neeran ja Rasaadin ollessa jatkuvasti demonin kuolettavan katseen kohteina. Onneksi suuri osa kulttilaisista vain seisoo typerinä paikoillaan Neeran kylväessä tulta jatkuvalla syötöllä muiden siivotessa tulen heikentämät kurjimukset. Lopulta sankarit suuntaavat vihansa katalaa demonia kohtaan, kehoittaen samalla Neeraa pysymään kaukana otuksen pakaroissa olevista silmistä. Haranin, Ragnarin ja Goparin uljaan koitoksen päättyessä demoni makaa maassa ja ryhmä tyytyväisenä palaa majataloon, joskin hieman mahdollista odottamatonta kuolemaa peläten. Majatalossa vanha kääpiö palkitsee sankarit kääpiöiden perintökalleudella, jättejä ja jättiläisiä vastaan loihditulla mahtavalla sotavasaralla. Kumppanukset myyvät kulttilaisten loput roinat, samalla kun Berduin ostaa Haranille uuden taivaallisen taikasauvan. Lopulta kumppanukset harhailevat jälleen kiertoteitä kunnes päätyvät takaisin tuttuun Ystävällisen käden majataloon, jossa he toivottavat Rasaadille hyvästit tämän lähtiessä zombimaisesti laahautumaan kohti Nashkelia. Majatalon kuninkaalliset majoitustilat toivottavat väsyneet sankarit jälleen tervetulleiksi päästäen heidät untenmaille. Haran hymyilee unissaan onnellisesti uutta taikasauvaansa hieroen ja ajattelee varmasti tulevia seikkailuja Viittametsässä, jossa hän on aina halunnut käydä. Tuo kun ei ole mikään typerä haltioille tyypillinen synkkä luolasto vaan ihana kääpiöiden rakastama kostea, tiheäpusikkoinen ja vehreä metsä lintuineen, kukkasineen, karhuineen ja muine eläimineen.

22. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 223 14 % 64014 11 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 140 9 % 50409 8 % Suurempi basiliski
Ragnar 208 13 % 124585 21 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 724 47 % 236115 41 % Andris
Rasaad 143 9 % 39727 7 % Islanne
Neera 86 5 % 52175 9 % Kuningatar
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 7 70 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 7 91 -4 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 8 11-20 2
Gopar Hurmenyrkki 7 119 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 9, 12 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Rasaad 7 52 -2 Nyrkit 14 2-11 2
Neera 7 28 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1

23. peli-istunto: Viittametsän viidakoissa

Levollisen yön jälkeen ryhmä suuntaa kohti Viittametsän siimeksiä. Jostain syystä metsä kuhisee tasloita, susia ja karhuja, joista ei juuri ole vastusta demoneja ja basiliskeja kukistaneille sankareille. Myös jotkin druidit haastavat metsästysmajalla riitaa, eivätkä suostu kuuntelemaan Berduinin diplomatiaa. Puiden lisäksi Goparin kirves kaatoi myös muutaman puunhalaajan. Pelästyneet metsästäjät kiittivät seuruetta palveluksesta ja lupasi korvata vaivan myöhemmin Baldurin portissa. Myös outo varkaaksi esittäytyvä haltia halusi jutella Berduinin kanssa, mutta tätä ei kiinnostanut lipevän lurjuksen seura.

Syvemmällä metsän siimeksessä kumppanukset törmäsivät hätääntyneeseen nuorukaiseen, jonka veli oli hukassa. Berduin yrityksistään huolimatta kompuroi pian verkkoansasta toiseen, muiden rynnätessä pelastamaan tätä hämähäkkien ja hämähäkkimiesten armoilta. Ehkä pari ansaa Berduin jopa onnistui löytämään ja purkamaan ennen niiden laukaisua. Hämähäkkien valtaaman alueen keskeltä löytyi outo seitistä rakennettu kupu, jonne Berduin päätti hiipiä yksin Neera näkymättömyystaian suojaamana. Hämärässä nuori kääpiö säikähtää näkemäänsä hämähäkkiarmeijaa ja outoa hämähäkkimäistä tukevaa otusta, laukaisten hämmennyksen vallassa varsijousensa kohti läheisintä hämähäkkiä. Verkon keskustasta otus hämähäkkeineen havaitsi palkkionmetsästäjän ja aloitti lyhyeksi jääneen keskustelun, käskien lemmikkiensä tappaa tunkeilijan. Ragnar, Haran ja Gopar ryntäsivät pulaan joutuneen tumpelon avuksi, mutta avusta huolimatta Berduin joutuu lähes kuoleman porteille, ennen kuin pakenee rakennelman oviaukosta ulos. Kaoottinen taistelu muuttuu entisestään sekasortoisemmaksi Neeran taian epäonnistuessa ja aiheuttaen ryhmässä ja jäljelle jääneessä hämähäkissä suurta, pitkäkestoista kauhua. Goparin jahdatessa hämähäkkiä ja muiden juostessa edestakaisin alleen laskien paikan omistaja vain tuijotti pahansisuisesti verkkojensa keskeltä outoa riehuntaa, kunnes Gopar onnistui lopettamaan seka hämähäkin että oudon olion. Olion verkoista löytyi arvokas kaksikätinen miekka, Hämähäkinsurma, outo kirottu sormus ja kadonneen velipojan ruumis. Berduin ojensi miekan Ragnarille ja kehoitti Goparia tavanomaiseen tapaan raahaamaan ruumista mukanaan, kunnes se viimein saatiin sukulaisten hoiviin. Ulkona paluumatkalla eräältä rantajyrkänteen laelta löytyi vielä loihdittu miekka, samanlainen kirottu sormus kuin neera ojensi Rasaadille ja nahkapanssari, kaiketi jonkun elämänsä päättäneen jäljiltä. Tällä kertaa zombisormusta tarjottiin Haranille, mutta tämä ei tainnut moisesta innostua.

Pitkän taipaleen jälkeen sankarit päätyivät joelle, jonka lähistöllä odotteli outo huppupäinen miekkonen. Tämä tarjosi väsyneille matkalaisille viiniä leilistään, mutta alkoi pian vaatia vastapalveluksi erään Baldurin portin suurherttuan tyttären kidnappaamista. Ajatuskin moisesta puistatti Berduinin ja Ragnarin ajatusmaailmaa, vaikka miekkonen väitti tyttären olevan vapaaehtoisesti mukaan lähtevällä mielellä. Ajatus yhdestä suurekaupungin neljästä mahtavasta hallitsijasta vihamiehenä ei houkuttanut muitakaan ryhmäläisiä. Melko rauhallisella alueella liikuskeli karhuja ja muutama hukka, mutta pääasiassa sitä hallitsivat oudot varjodruidit, joista eräs liittyi seurueen oppaaksi Rautavaltaistuimen kaivokselle. Gopar eksyi outoon luolaan, jossa outo metsämies oleili epäilyttävästi nuorten skorpionikäärmeiden keskellä. Goparin uhkaava olemus sai miehen paljastamaan aikeensa kouluttaa otukset suojaamaan metsän salaisen kaivoksen ympäristöä ja hyökkäsi lemmikkeineen pahaa-aavistamattoman kääpiön kimppuun. Uuden varjodruidiliittolaisen avustuksella ryhmä kukisti miehen ja kärmekset, päästen lopulta jatkamaan matkaa hyvälle leiriytymispaikalle.

23. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 248 16 % 71079 12 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 150 10 % 55304 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 224 15 % 130730 23 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 766 51 % 253285 44 % Andris
Neera 96 6 % 52175 9 % Kuningatar
Faldorn 0 0 % 0 0 %
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 7 91 -4 Hämähäkinturma (Lumottu kahdenkäden miekka +2) 9 10-19 2
Gopar Hurmenyrkki 7 119 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 9, 12 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Neera 7 28 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Faldorn 5 22 7 Nuija 18 1-6 1

24. peli-istunto: Skorpionikäärmeitä ja kaivoksia

Leirin purkamisen jälkeen sankarit lähtevät itään Faldornin opastamana kohti Rautaisen valtaistuimen kaivoksia. Valitettavasti Faldorn kompuroi valtavien hämähäkkien asettamaan ansaan, jotka myrkyttävät tämän ja Neeran, muiden rynnätessä avuksi. Kokenut metsän asukki Faldorn menehtyy myrkkyyn ennen kuin muut ehtivät avuksi, Berduin hädin tuskin ehtii oudoilla parannusvoimillaan pysäyttämään Neeraa pahoinpitelevän myrkyn. Lopulta päästyään rauhaisalle metsäaukiolle, jonne he jättävät myrkystä vaahtosuisen, sinihuulisen kalmankalpean varjodruidioppaansa makaamaan rakastamansa luonnon keskelle. Pian Ragnarin johtaessa joukkoa outo hamadryadi koittaa lumota loistokkaasti haarniskoidun inkvisiittorin, mutta miehen koulutus estää moisen. Siitä suuttuneena dryad yrittää tuhota sankarijoukon, joutuen epäonnistuessaan manan majoille hurmaamaan kalmoja. Myös vanhat vihulaiset mustat karhut (koska rasismi) koittavat tuhota rauhallisesti matkaavan ryhmän valitettavan heikolla menestyksellä. Ainakin Goparin ruokavarastot täydentyvät.

Karhujen kohtaamisen jälkeen kumppanukset ylittävät runsasvetisen joen siltaa pitkin, kohdaten pian valtavia hämähäkkejä, joita tuntui majailevan paljon joen rantamilla. Lähistöltä löytyy myös epäilyttävä luola, jonne urheat soturit ryntäävät edeltä Berduinin ja Neeran seuratessa jäljessä. Luola paljastuu skorpionikäärmeiden pesäksi, jossa joku muu on jo ehtinyt suorittamaan suurimman uroteon. Luolaa koristaa suuret raadot ja jättimäinen seivästetty skorpionikäärme. Pienemmät lentoliskot kukistuvat helposti ja sankarit jatkavat matkaa takaisin joen yli toista siltaa pitkin, teurastaen sieltä viimeiset lähistön iljettävät myrkkypistimelliset lohikäärmeensukuiset otukset.

Viimein pitkän taipaleen jälkeen seurue saapuu Viittametsän syvimpään siimekseen piilotetulle Rautaisen valtaistuimen kaivokselle, joka vaikuttaa olevan saarella. Kumppanukset tutkivat ensin saaren ympäristön, kohdaten äkäisiä ja verenhimoisia vartijoita Goparin johdatuksella. Neera magialleen poikkeuksellisen epäuskollisena onnistuu taikomaan tulipalloja, joihin vartijat hukkuvat ennen kuin ehtivät edes kohdata Goparin kirvestä ja piikkinuijaa.

Lopulta sankarijoukko päättää ylittää joen saartamalle linnoitetulle saarekkeelle johtavan sillan, jonka toisella puolella odottaa palkkatappajajoukkio. Magiallaan ja rukouksillaan suojautuvat lurjukset eivät ehdi pitkälle Goparin teroittaessa kirveitään mokomien luihin. Ragnarin taidoilta eivät edes näkymättömyystaiat suojaa, kun palkkatappajien maagi päättää yrittää pakoon. Neera loitsii edellisistä onnistumisistaan innostuneena suuren joukon taikoja, mutta epäonnistuu jokaisessa vaihtelevin tuloksin. Taistelun tauottua sankarit suuntaavat linnoituksessa olevaan parakkirakennukseen, jossa muutama vartija koittaa vastustella kotietsintää Berduinin tonkiessa arkut ja komerot etsiessään todisteita laittomuuksista. Eräs vartija jopa anelee henkensä puolesta ja yrittää antaa lisätietoja laittomasta kaivostoiminnasta. Muiden jatkaessa ulos ja syvemmälle linnoitukseen Gopar eksyy läheiseen ruokakomeroon, josta yllättää erään vartijan vohkimassa ylimääräisiä ruoka-annoksia. Mokoma yrittää hyökätä Goparin kimppuun, mutta kirves ja piikkinuija paloittelee ja pehmittää eksyneen vartijan hetkessä.

Lopulta lukuisten vartijoiden takaa löytyy hissi, jonka avulla kumppanukset päätyvät syvälle maanalaisiin kaivoksiin. Muutama vartija yrittää olla nokkela ja hyökätä yksin sankarijoukkoa vastaan, kaatuen yhteen Goparin huitaisuun. Osa vartijoista jopa juttelee kotiongelmistaan ja petipuuhavaivoistaan, ennen kuin tajuaa kelle on puhelemassa. Käytävät tulvivat myös kaivoksiin pakotettuja valittavia orjia, joita ryövärit ja roistot pitävät vankeinaan. Myös jonkinlainen lukittu vesitulppa erään orjan vartioimana pitää kuulemma kaivoksia kuivana, avain siihen löytynee kaivoksia johtavalta katalalta velholta. Jokin kääpiö kuulemma tietäisi asiasta enemmän.

Seikkailijat jatkavat syvemmälle kaivoksiin, löytäen yllättäen paljon enemmän asuintiloja muistuttavia huoneita ja käytäviä, joissa majailee lisää vartijoita ja heikosti asetettuja ansoja. Berduinin nerokkuus kuitenkin joutuu jälleen koetukselle tämän kompastellessa ansoihin turhankin huolimattomasti. Berduin lopulta löytää kätketyn salakäytävän, jossa majailee epäilyttävän suuri määrä suurkalmoja. Salakäytävä johtaa jonkinlaiseen keittiöön, jonka emäntä yrittää lähennellä jokaista seikkailijaa petipuuhien toivossa. Viereisessä ruokasalissa majailee suuri joukko vartijoita ja heitä johtava velhon oppilas. Ennen taistelua Berduin ansoittaa salakäytävät, ennen kuin houkuttelee vartijat kimppuunsa. Taistelu ei suju ongelmitta osan vartijoista kiertäessä selustaan salakäytävää pitkin, mutta lopulta viimeinenkin vartija makaa maassa hengettömänä.

Sankarit löytävät vankilan, josta löytyy orjien epävirallinen johtaja ja kaivoksen alkuperäisiin asukkaisiin kuuluva kääpiö, joka haluaa liittyä kumppanusten matkaan. Tämä Yeslick (Kyllänuolaisu)-niminen kääpiö haluaa jokaisen roiston hengiltä ja toivoo, että orjien ollessa turvassa koko kaivoskompleksi päätyisi jälleen vedenvaraan, jossa se oli ennen uudelleenlöytymistään roistojen toimesta. Seurueen kolme kääpiötä kunnioittavat vanhemman soturipapin toiveita, antaen tälle loistokkaan sotisovan, muuten niin raivoisa Gopar jopa luopuu ketteryyttä parantavista hansikkaistaan järjenjuoksultaan hieman yksinkertaisen vanhuksen hyväksi.

24. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 265 16 % 75864 12 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 153 9 % 56264 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 241 15 % 136170 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 806 51 % 266020 44 % Andris
Neera 112 7 % 60005 10 % Kuningatar
Yeslick 0 0 % 0 0 %
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 7 91 -4 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 8 11-20 2
Gopar Hurmenyrkki 7 119 0 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 9, 12 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Neera 7 28 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 4, 5 53 -5 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 15 5-8 1,5
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Gopar Gorefist 18/00 17 19 7 10 6
Yeslick 15 12 (18) 17 7 16 10

25. peli-istunto: Vesihiisi kurlasi kaivoksessa

Sankarit suuntaavat syvemmälle kaivokseen, löytäen varsin hienot käytävät, joita täyttävät vartijat ja suurhiidet. Hiidet piestään ja niiltä eräältä Yeslick nappaa kypärän. Pahaa aavistamaton vartija valittaa huoneeseensa saapuneille seikkailijoille ja hyökkää kimppuun, seikkailijat kaatavat yhdellä kivellä Neeran lingosta lähietäisyydeltä. Sankarit päättävät levätä ylellisessä huoneessa, mutta joka ovesta, ikkunasta ja ilmastointiraosta tuntuu paikalle saapuvan kymmeniä vartijoita, jotka kasaantuvat lattioille kärpäsiä kuhiseviksi röykkiöiksi. Lopulta sankarit päätyvät lepäämään ylemmän kerroksen keittiöön, jossa keittiön emäntä vaatii Ragnaria liittymään kaulimen vatkauspuuhiin. Palattuaan alempaan kerrokseen sankarit penkovat vartijoiden ja hiisien huoneet sekä paikallisen asevaraston, täyttäen kantamuksensa heikkolaatuisista maagisista esineistä ja aarteista. Suurhiisiä kuhisevan käytävän varrelta löytyy myös huone, jossa jokin taikuri yrittää taikoa loitsujaan. Maagin sanat kuitenkin pysähtyvät varsin nopeasti ja hiidet korisevat pian viimeiset henkäyksensä. Jokin orjia tappava jättimaagi yllättää näkymättömistä kumppanukset, muttei sekään mahda näille mitään. Tutkiessaan lisää huoneita Berduin löytää Cyricille pyhitetyn temppelin, josta löytyy yllättäen parannuspulloja parempaan tarkoitukseen sekä jokin sekava vartija. Loput kerroksesta onkin vain sulaa malmia ja suurhiisiä suurine suineen, jotka sulkeutuvat pian.

Kaivosten viimeisestä kerroksesta löytyy salahuoneen takaa suurempi huoneisto, jota vartioi äkäinen vartija ja suuri joukko ansoja, joihin Berduin taas kompuroi. Huoneiston omistava arkkimaagi päättää käydä ryhmän kimppuun ja teleporttailee näyttävyytensä vuoksi ympäriinsä, antaen sankareiden vain jahdata häntä. Lopulta raukkamainen mahtivelho tapaa kohtalonsa ja kaatuu kuolleena maahan, kaikista taioistaan huolimatta. Mies paljastuu olleen suoraan Rautaisen valtaistuimen kätyri ja suoraan Baldurin portin haarajaoston komennuksessa. Miehen vapiseva oppipoika kertoo kaiken tietämänsä, ennen kuin viitanhelmat märkinä juoksee tiehensä. Mahtivelhon arkut sisälsivät ansojen lisäksi rikkauksia ja sinappinen hyytelökin oli eksynyt niitä vartioimaan. Lopulta kumppanukset suuntaavat takaisin kohti maanpintaa mukanaan kaivoksen tulppaan sopiva avain. Orjien ja Yeslickin pyynnöstä lopulta kaivos täytetään vedellä orjien paetessa ennen moista mullistusta. Hiidet ja ihmisryövärit sen sijaan joutuvat vetiseen hautaan. Paluumatkalla Viittametsän halki skorpionikäärmeet ja hämähäkki-ihmiset väijyttävät sankarijoukon pariin otteeseen, muttei näistä koidu suurempaa vaivaa Berduinin vahingossa verkkoansaan kävelyä lukuunottamatta. Viimein sankarit saavat ansioituneesti levätä pitkään ylellisissä tiloissa Ystävällisen käden majatalossa, pesten samalla metsän liejut ja kaivosten lemut pois nahoistaan.

25. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 277 16 % 78504 12 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 159 9 % 64589 10 % Suurempi basiliski
Ragnar 264 16 % 141280 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 834 50 % 271135 44 % Andris
Neera 113 6 % 60070 9 % Kuningatar
Yeslick 3 0 % 360 0 % Vartija
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 7 91 -4 Hämähäkinturma (Lumottu kahdenkäden miekka +2) 9 10-19 2
Gopar Hurmenyrkki 8 136 0 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 8, 11 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Neera 7 28 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 4, 5 53 -6 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 15 5-8 1,5

26. peli-istunto: Rajua menoa Baldurin portissa

Viimein sankarit suuntaavat itse Baldurin porttiin Sillalla Liekehtivän nyrkin riitapukarit ja joku "Arpi" häiriköivät, kuulemma pitäis niille paskiaisille tehdä töitä kaiken järjestön aiheuttaman vaivan jälkeen. Vaativat kaiken lisäksi maksamaan 6 kultaa kaupunkiin pääsystä, joten Berduin ei suostu työtarjoukseen, mutta maksaa mukisten aarrekasoistaan ruhtinaallisen siltamaksun.

Jokin maahinen tiellä puhelee omituisia, mutta ei Berduin siitä perusta, jatkaen joenvarren tutkimista kumppaneidensa kanssa, ennen kaupunkiin suuntaamista. Elminsteriksi esittäytynyt herrasmies kohtaa Berduinin portilla ja kertoilee melko psykedeelisiä tarinoita pahasta perimästä ja kuinka Gorion oli hieno heppu. Kuulemma Scar ja Liekehtivä nyrkki ovat hienoimpia ihmisiä maan päällä ja todellakin luottamuksen arvoisia. Berduin ja sankarit eivät ota vanhaa piippusuista höperöä tosissaan näiden absurdien kertomusten jälkeen, vaan jatkavat matkaa kauppoja, majataloja ja katuja koluten. Suurkaupungin ihmeet ovat melkoiset, kultaa syöviä kaksikätisiä miekkoja ja muita kirotunoloisia taikaesineitä kaupitellaan halpahallissa ja lähes joka räkälässä tarjotaan ruhtinaallista majoitusta, vaikka näköpiirissä vain kuhisisi rottia, luteita ja torakoita pöydillä ja tuoleilla, ilman mitään majoitustilan näköistä. Lopulta seikkailijat päätyvät rikkauksia pursuavaan velhokauppaan, jonka yläkerrassa outo maagiryhmä päättää hyökätä sankarien kimppuun. Onneksi Neeran tulipallosormi on riittävän herkkä ja pian maassa makaa sankka joukko palaneita ruumiita ja suuri kasa maagisia rikkauksia alakerran kauppaan myytäväksi.

Kadulla epäilyttävä mieshenkilö suorastaan vaatii Berduinia seuraamaan ystävineen häntä hämärään rakennuskompleksiin. Paikka paljastuu varkaiden killaksi ja paikan johtaja haluaa tarjota Berduinille laittomia töitä. Sankarimme eivät moisesta perusta, joten liikoja itsestään luuleva varkaiden killan pomo koittaa uhkailla ylväitä kunnian puolustajia vielä henkensä kaupalla rikollisiin puuhiin. Suostuttelut eivät juuri tehoa, joten raivopäinen johtaja komentaa koko lurjusjoukkonsa pahaa-aavistamattomien sankareiden kimppuun. Valitettavasti Goparin aseet uppoavat kelmimassoihin kuin sika limppuun, eikä pian koko killasta löydy hengen pihaustakaan. Palkkionmetsästäjän elkein Berduin tutkii vielä killan aarteet, mutta outoa magiaa hohtavaa kirjaa lukuunottamatta lurjuskerho ei ole vaikuttanut kovinkaan suuria rikkauksia saavuttaneen. Maagikaupassa kirja paljastuu ketteryyden käsikirjaksi, jonka Gopar hotkaisee suuhunsa saaden lähes yli-inhimilliset refleksit ja väistelytaidot.

Pohjoista kujaa tutkiessa outo mieskaksikko uhkailee omituisesti sankarijoukkoa, muuten kujalla ei tapahdukaan mitän ja kumppanukset jatkavat kaupunkin erittäin läpikotaista tutkimista. Paikallisen torin reunamilla seonneet kanat yllättävät varastorakennukseen erehtyneet seikkailijat ja Neera joutuu paniikissa sytyttämään koko rakennuksen tuleen. Muuten markkinat ovat melko rauhalliset, mutta toinen kujalla kohdatuista miehistä tulee vauhkoten selittämään asioitaan sankareille. Mies kertoo kumppaninsa kanssa myrkyttäneensä koko joukon näiden yöpyessä, sinällään outoa, että sankarit ovat viimeksi yöpyneet Ystävällisen käden majatalossa, eikä moisia miehiä ole yövahtien ohi päästetty. Jollain tietäjällä on tietoa myrkyttjän rikoskumppanin kiristysvälineistä, jolla onneton mies on toimiin pakotettu, tosin tieto ei sinällään seikkailijoita heivauta suuntaan tahi toiseen. Umberleen temppelissä olisi kuulemma vastaus katumapäälle tulleen lurjuksen ongelmiin.

Sataman nähtävyyksiä tutkiessa joukko etsiytyy Narttukuningatar Umberleen temppeliin, jossa johto kehottaa etsimään jotain ihmeen viisauden manuaalia. Temppelin viereisestä roskiksesta löytyy loihditut hansikkaat, joiden oikea omistaja ei juuri kovin hyvää löytöpalkkiota tarjoa. Läheisessä varastossa riehuu kuljetuksessa irralleen päässyt basiliski, jonka Gopar ja Yeslick urheasti taltuttavat kivettymistä pelkäämättä. Eräässä tönössä jonkin Rasaadia tai siis epäkuollutta muistuttava herra pyytää apua kirouksesta eroon pääsyyn.

Suurin kohu syntyy läheisessä laivassa, joka toimii juottolana ja majatalona, jossa Ragnar päättää iskeä paikallisia naisia. Valitettavasti paikalliset naiset iskevät takaisin kylmällä teräksellä ja sekoittavat kunniakkaan inkvisiitosorin pään magiallaan. Hyökänneet naiset taltutetaan ryhmän voimin, mutta taioista ja himosta sekaisin oleva ragnar seivästää viattoman naisen kuoliaaksi julkisella paikalla, tuhoten ryhmän työllä ja vaivalla ansaitun maineen.

26. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 282 16 % 82135 12 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 160 9 % 64604 10 % Suurempi basiliski
Ragnar 268 15 % 141280 23 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 835 49 % 271135 42 % Andris
Neera 136 8 % 65503 10 % Kuningatar
Yeslick 6 0 % 7390 1 % Suurempi basiliski
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 12 8-11 1
Ragnar 7 91 -4 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 8 11-20 2
Gopar Hurmenyrkki 8 136 -1 Lumottu taistelukirves +1, Lumottu aamutähti +1 8, 11 10-17, 9-15 3 (2, 1)
Neera 7 28 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 5, 5 60 -6 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 14 5-8 1,5
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Gopar Gorefist 18/00 18 20 7 10 6

27. peli-istunto: Papillista menoa ja lurjusmaageja

Ragnarin kohtalokkaan sekoilun jälkeen taas tuikituntematon sankariporukka suuntaa kohti Tymoran temppeliä, päätyen aluksi umpikujaan, mutta löytää tiensä lopulta oikeaan suuntaan. Temppelissä ei Umberleen ylipapin vaatimaa kirjaa haluta luovuttaa vaikka Berduin kuinka anelee. Lopulta kun tämä tarjoaa 500 kultaa kirjasta, kirja luovutetaan sankareille. Berduin myös lahjoittaa suuria summia rahaa temppelin kirstuun, parantaen ryhmän maineen taas sankarillisiin mittoihin.

Lähellä pientä apua pyytänyttä poikaa seuraten ryhmälle selviää, että Tymoran erään papin poika on uhkarohkeasti tunkeutunut Umberleen temppeliin. Kadulla törmätään myös niitä näitä kaupungin kauheuksia ja outouksia ihmettelevään entiseen kauppiaaseen, joka väittää, ettei tämän entiset kumppanit tunne häntä. Lähellä apuhuutoja ja kadun ihmisten kauhisteluja kuunnellen sankarit etsiytyvät Nopeavihaksi kutsutun maagin asumukseen, jossa tämä pitää kahlein ja piiskoin vankina nymfiä vasten tämän tahtoa. Berduin saa suostuteltua irstaan vanhan miehen vapauttamaan kauniin luontokappaleen, saaden palkkioksi ihanan neidon kultakutreja mukaansa. Sankarit palaavat vielä Tymoran temppeliin tunnistamaan loihdittuja esineitä, siinä sivussa Haran erehtyy selailemaan Umberleen ylipapin tahtomaa opusta, joka katoaakin taivaan tuuliin antaen samalla Haranille lähes yliluonnollisen ymmärryksen papillisiin ja maallisiin asioihin.

Sankarijoukko palaa Umberleen temppeliin ja saa neuvoteltua Tymoran papin jo tunkeutumisensa vuoksi tapetun pojan ruumiin huostaansa. Pääpapitar ei edes muistanut antamaansa tehtävää ja tarjoamaansa kirouksen poistoa, josta Gopar närkästyneenä huitaisi kirveensä kamaralla petturipapitarta. Muut Umberleen vihityt katsoivat ällistyneenä vierestä, kun Berduin noukki hengettömältä vaikuttaneelta uskonjohtajalta kirouksenpoistokäärön haltuunsa ja poistui ryhmänsä kanssa vähin äänin temppelistä.

Sankarit ryhtyvät etsimään kirotun salamurhaajan mainitsemaa majataloa päätyen seurustelemaan toisen kaupunkiin saapuneen seikkailijajoukkion kanssa Kypärän ja viitan majatalossa. Yllättäen kolmas ylimielinen seurue ryntäsi majataloon ja aloitti raivopäisen teurastuksen, jonka seurauksena Liekehtivä nyrkki kävi koko majatalon kimppuun tuhoten Ragnarin mahdollisuudet kunniakkaana ritarina ja pudottaen ryhmän maineen pohjamutiin. Onneksi tilanne osoittautuikin joksikin väsymyksen ja alkoholin aiheuttamaksi jaetuksi enneuneksi. Kuitenkin kyseinen unessa havaittu pahamaineinen ryhmä kuninkaallisessa sviitissä levätyn yön jälkeen kävikin muiden paikalle osuneiden seikkailijoiden kimppuun, tarjoten raivoisan taistelun jälkeen sankareille voimakkaita taikaesineitä, eritoten Goparille uuden voimakkaan kirveen. Majatalosta tarttui matkaan myös jostain syystä taulun taakse jäänyt voimakas huhujen mukaan itsensä Balduranin omistama kypärä.

Majatalon lähistöllä kumppanukset kaksostyttöjen avunhuutoja seuraten päätyivät taloon, jossa tyttöjen mukaan vaani paha mörkö. Paikalle pomppi ovista ja ikkunoista naisdruidi ja miesmaagi, jotka kummatkin väittivät toinen toistaan tyttöjen pelkäämäksi hirviöksi. Ragnar inkvisiittorin taidoillaan paljasti miestaikurin lurjukseksi, joka ajettiin hetkessä pois tyttöjen kimpusta manan majoille. Tytöt ja avuksi rientänyt druiditar kiittivät ja päästivät sankarit jatkamaan matkaansa.

27. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 287 16 % 86285 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 160 9 % 64604 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 269 15 % 148515 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 836 49 % 277135 42 % Andris
Neera 136 8 % 65703 10 % Kuningatar
Yeslick 6 0 % 7390 1 % Suurempi basiliski
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 11 10-13 1
Ragnar 7 91 -5 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 7 11-20 2
Gopar Hurmenyrkki 8 136 -1 Lumottu taistelukirves +2, Lumottu taistelukirves +1 6, 9 13-20, 12-19 3 (2, 1)
Neera 9 36 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 5, 5 60 -6 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 14 5-8 1,5
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Haran Marmorituli 18 (18/00) 17 19 9 20 8

28. peli-istunto: Juottoloita ja jänniä juomia

Seikkailijat jatkoivat suurkaupungin nähtävyyksien koluamista kiertäessään majatalosta toiseen. Eräästä monikerroksisesta hienostomajatalosta löytyi satamapuolen kirotun miehen mainitsema pääkallo ja huolestunut nainen, joka kiristyksen uhrina vaati sankareita murhaamaan kiristäjänsä. Lainkuuliaista palkkionmetsästäjää ei tällä kertaa kiinnostanut muiden seurueen jäsenten murhanhimosta huolimatta, vaan tämä ohjasti kaverukset seuraavaa majataloa kohden. Seuraavassa juottolassa jokin pahansisuinen jätti yritti murskata Berduinia muussiksi, epäonnistuen kohdatessaan Goparin kirveet ja Ragnarin mahtavan miekan.

Kadulla hädissään oleva velhotar pyytää sankareilta apua lapsensa pelastamiseksi ilkeän velhon kynsistä ja kumoamaan tämän lapsen ylle asettaman kirouksen. Kaupunkia samotessaan sankarit törmäävät myös murtovarkaisiin, jotka lähtevät karkuun jäätyään kiinni kesken ryöstön. Joku halusi myös palkita sankarit aiemmin satamavarastolla irtipäässeen basiliskin pysäyttämisestä. Taas uudessa majatalossa joukkiota yritetään saada uuteen turhaan tehtävään etsimään jotain outoa kirjaa arvoituksellisen naisen ja tämän hullunkurisesti palvoman jumalan puolesta. Samasta majatalosta löytyy myös apua pyytänyt myrkyttäjä, joka kirouksen poistavaa kääröä vastaan kertoo rikostoverinsa ja samalla sankarien kuulemma tarvitseman vastamyrkyn sijainnin. Matkalla kurjaa salamurhaajaa kurittamaan sankarit käyvät paikallisessa mahtikaupassa kovaa tinkausta ja saavat nymfin hiuksia vastaan Berduinin johtamiskykyä parantavan viitan. Lopulta kaupungissa rytisee kun myrkyttäjä löytyy ja päätyy Goparin kirveen avaamasta kurkusta viimeistä henkäystään koristen verilammikkoon syrjäisen majatalohuoneen lattialle. Sankarit kierrättävät vastamyrkkypullon keskenään jakaen samalla mahdolliset tähän asti jakamatta jääneet tartuntataudit pullon suun välityksellä.

Sankarit käyvät vielä satamassa lapsenpelastusreissulla, joutuen väkivalloin pysäyttämään mahtavan velhon joka vartioi kiroustaan ja kiroamaansa lasta. Lapsi päätyy kirouskirjan kanssa äitinsä velhottaren huostaan ja kirouskin saadaan kumottua. Kiitollisuudesta ei vain paljoa palkkiota heru.

28. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 287 16 % 86285 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 160 9 % 64604 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 270 15 % 148815 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 839 49 % 281185 42 % Andris
Neera 138 8 % 67678 10 % Kuningatar
Yeslick 6 0 % 7390 1 % Suurempi basiliski
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 11 10-13 1
Ragnar 7 91 -5 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 7 11-20 2
Gopar Hurmenyrkki 8 136 -1 Lumottu taistelukirves +2, Lumottu taistelukirves +1 6, 9 13-20, 12-19 3 (2, 1)
Neera 9 36 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 5, 5 60 -6 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 14 5-8 1,5
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Berduin 16 17 16 13 11 17 (19)

29. peli-istunto: Rasaadin paluu ja potkut

Suurkaupungin menoon kyllästyttyään sankarit päättävät palata muistojen siivittämänä maaseudulle hengähtämään. Beregostin Mukavaisen jonglöörin majatalossa sankarit yrittävät palauttaa metsistä löytämäänsä viittaa, mutta entinen omistaja ei ole siitä enää kiinnostunut. Ragnarille viitta kuitenkin kelpaa, sillä se estää maagien havaintoloitsuja. Beregostista ryhmä jatkaa edelleen tuttua tietä etelään Nashkeliin saakka, jonne Yeslick jätetään lepäämään kaupunkikrapulaansa pois. Samalla vanha lähes kalmolta näyttävä tuttu turhakemunkki Rasaad lyöttäytyy matkaan, haluten nähdä omin silmin Baldurin portin.

Baldurin porttiin hupiretken jälkeen palattuaan Rasaadin jahtaamat pahat Tumman kuun munkit iskevät kimppuun. Taistelun jälkeen selviää, että näiden lurjusten pääjoukko piilottelee Nashkelin lähellä Pilvihuippuvuorten kätkössä olevassa temppelissä. Rasaadin mieliksi muu ryhmä palaa jälleen kerran Beregostin ja Nashkelin ohi etelään vuorille.

Lumisilla vuorilla odottaa raivoisat taistelut Tumman kuun munkkien, peikkojen ja ties minkä muiden otusten kanssa, kunnes sankarit löytävät viimein itse temppelin. Berduin totuttuun tapaan epäonnistuu ansojen löytämisessä ja hävittämisessä, mutta tilanteista selvitään Neeran taitavien tuhotaikojen ansiosta. Tulipallot ja tappavat pilvet tekevät selvää katalista munkeista. Munkkien kätköistä löytyy monia voimakkaita taikaesineitä, eritoten kirottu vyö joka nostaa käyttäjänsä voimat kukkulajättiläisen tasolle, tosin laskien samalla älykkyyttä. Viisaana miehenä Rasaad kokeilee vyötä, saaden viimein jonkinlaista taistelukykyä, mutta kumppanit päättävät poistaa vyön liian vaarallisena tumpelon epäkuolleelta näyttävän örisevän munkin käytössä. Rasaad saa potkut Nashkeliin palanneilta seikkailijoilta ja hyvin levännyt Yeslick toivotetaan tervetulleeksi takaisin. Soturipappia ei ennestäänkään älyn lahjat vaivanneet, joten kirottu voimavyö on hänelle tervetullut parannus.

29. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 300 16 % 89811 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 167 9 % 65739 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 290 16 % 153310 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 859 48 % 285520 42 % Andris
Neera 153 8 % 69313 10 % Kuningatar
Yeslick 7 0 % 7455 1 % Suurempi basiliski
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 11 10-13 1
Ragnar 7 91 -5 Kuolonlaukaus (Lumottu pitkäjousi), Tulinuoli +2 5 7-12 2,5
Gopar Hurmenyrkki 8 136 -1 Lumottu taistelukirves +2, Lumottu taistelukirves +1 6, 9 13-20, 12-19 3 (2, 1)
Neera 9 36 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 5, 5 60 -6 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 11 12-15 1,5
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Yeslick 15 (19) 12 (18) 17 7 (6) 16 10

30. peli-istunto: Hullujen velhojen ja viemäreiden puhdistusta Baldurin portissa

Seikkailijat palaavat jälleen kerran tuttua tietä Baldurin porttia kohden. Matkalla villikoirat väijyttävät joukkion, mutta eivät osoittaudu enää mahtaville sankareille vaivaksi. Baldurin portissa kumppanukset päätyvät tutkimaan paikallisten kauppiaiden ongelmia ja outoja huhuja persoonallisuuksien muutoksesta. Kaiken takana paljastuu olevan suuri joukko muodonmuuttajia, jotka murhaavat paikallisia kauppiaita ja ottavat näiden paikan. Lopulta muodonmuuttajat makaavat halki poikki pinoihin pilkottuina Ragnarin ja Goparin toimesta, jättäen viranomaiset ja henkiin jääneet kauppiaat selvittelemään sotkuja.

Kumppanukset eksyvät väärästä ovesta sisään etsiessään majataloa, jolloin paikallinen maagi päättää raivota taikojen avustuksella. Valitettavasti mies joudutaan taltuttamaan manan majoille ja arvokkaat taikaesineet päätyvät kauppiaiden tiskeille. Sekopäisten maagien toimien tutkiminen jatkuu suuressa tornissa, joka on täytetty hirviöillä, jotka aiheuttavat osin vaikeuksia. Vaarallinen maagi on tipotiessään, mutta kirjoja selatessaan Berduin havaitsee nokkeluutensa parantuneen.

Sankareiden tie vie modernin seikkailijan luolastoon, kaupungin viemäreihin, jotka kuhisevat koboldeja, jättimaageja, ties mitä hämähäkkejä ja raatoryömijöitä. Puhdistuksen tuloksena kumppanukset saavat muutaman vaivaisen helyn ja raivokkaan ulosteen hajun sekä ovat kokemusta rikkaampia. Lopulta paskahommiin kyllästyneenä Berduin johdattaa joukkion Liekehtivän nyrkin johdon puheille, vaikkakin vastentahtoisesti. Liekehtivä nyrkki haluaisi tutkia Rautaisen valtaistuimen toimia, johon Berduininkin johtolangat ovat osoittaneet rannikon ongelmien takapiruina.

Lähellä Rautaisen valtaistuimen päämajaa kumppanukset eksyvät autiolta vaikuttavaan taloon, joka sisältääkin verenhimoisia Berduinin päätä janoavia jättimaageja. Raivokkaan magiantäyteisen taistelun tuloksena ryhmä saa hengähtää hieman, ennen Rautaisen valtaistuimen toimien tutkimista.

30. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 314 16 % 94826 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 179 9 % 69544 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 304 16 % 161000 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 891 47 % 301810 42 % Andris
Neera 168 8 % 73813 10 % Kuningatar
Yeslick 22 1 % 17000 2 % Suurempi basiliski
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 11 10-13 1
Ragnar 8 109 -5 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 6 11-20 2
Gopar Hurmenyrkki 8 136 -1 Lumottu taistelukirves +2, Lumottu taistelukirves +1 6, 9 13-20, 12-19 3 (2, 1)
Neera 9 36 0 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 5, 5 60 -6 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 11 12-15 1,5
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Berduin 16 17 16 14 11 17 (19)
Neera 11 17 14 (12) 17 10 11

31. peli-istunto: Rautaista valtaistuinta ja juonia Kynttilälinnakkeessa

Sankarit päättävät vielä levätä läheisen juottolan kuninkaalliseksi mainostetussa majoituksessa, vaikka paikalla ei ole edes sängyillä varustettuja huoneita. Jostain syystä likaisten pöytien ja tuolien seassa uinuminen osoittautuu virkistäväksi ja seikkailijat pääsevät jatkamaan matkaa kohti Rautaista valtaistuinta.

Mahtipontisen päämajan koluaminen alkaa kellareista, kunnes kerros kerrokselta joukko pääsee valittavista ihmisistä huolimatta tornin huipulle. Huipulla odottaa joukko murhanhimoisia sekopäitä, jotka pitkän taistelun jälkeen päätyvät manan majoille. Takahuoneesta löytyy piilotteleva herra, joka kertoo paikallisen johdon häipyneen Kynttilälinnakkeeseen syystä tai toisesta, eikä tornista löydy parempiakaan todisteita Rautaisen valtaistuimen toimesta. Baldurin portin eräs neljästä herttuasta, Liekehtivän nyrkin todellinen johtaja, Eltan antaa joukolle harvinaisen kirjan, jonka avulla pitäisi päästä Kynttilälinnakkeeseen tutkimaan katalan järjestön johtajien toimia.

Berduinin ja kumppanusten kotiinpaluu ei osoittaudu kovin lämpimäksi, sillä osa tutuista kasvoista ei enää tunnista heitä, osoittautuen muodonmuuttajiksi. Joku Cadderly väittää tunteneensa Gorionin, mutta vaikuttaa varsin turhalta hepulta. Kirjaston uumenissa vastaan tulee outo henkilö nimeltä Koveras, joka tietää yllättävän paljon Gorionin turmaksi koituneen yön tapahtumista, jonka touhuja Berduin epäilee. Muutamaa muodonmuuttajaa lukuunottamatta kirjastossa ei tapahdu kovinkaan kummia, eikä Berduin viitsi haastaa rauhassa neuvottelevia Rautaisen valtaistuimen johtajia, vaan päätyy tutkimaan tuttujen Oghman pappien kehoituksesta Gorionin jäämistöä. Vanhat Berduinin lapsesta asti tunteneet munkit kyllä juttelevat outoja juttuja alastomista pikkulapsista ja noloista kommelluksista kaikkien kumppanusten kuullen.

Gorionin huoneesta löytyy paljastuksia sisältävä kirje, jossa tämä väittää harrastaneensa läheistä kanssakäymistä Berduinin äidin kanssa ja paljastaa Berduinin olevan edesmenneen Murhan jumalan jälkeläinen. Ennen kuin kääpiöetsivä ehtii käsitellä tapahtumia koko joukkiota syytetään Rautaisen valtaistuimen johtajien murhasta, eikä syyttäjät ota totuutta kuuleviin korviinsa. Koveras kuulemma todistaa kumppanusten olevan murhaajia. Onhan jokunen henki päättynyt kumppanien toimesta, mutta ei tällä kertaa uhreiksi väitetyt. Onneksi eräs lapsuuden tuttu uskoo kumppanusten syyttömyyttä ja toimittaa nämä salakäytävään, joka johtaa ulos kynttilälinnakkeesta vanhojen katakombien läpi.

31. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 316 16 % 98246 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 180 9 % 71344 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 305 16 % 162600 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 894 47 % 308030 41 % Andris
Neera 170 9 % 77613 10 % Kuningatar
Yeslick 23 1 % 17065 2 % Suurempi basiliski
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 9 72 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 11 10-13 1
Ragnar 8 109 -5 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 6 11-20 2
Gopar Hurmenyrkki 8 136 -1 Lumottu taistelukirves +2, Lumottu taistelukirves +1 6, 9 13-20, 12-19 3 (2, 1)
Neera 9 36 0 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 5, 5 60 -6 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 11 12-15 1,5

32. peli-istunto: Katakombeja, muttei zombeja, muita toopeja

Kynttilälinnakkeen katakombit kuhisevat epäkuolleita, hämähäkkejä ja ovat täynnä tappavia ansoja. Onneksi Berduin viimein hallitsee edes osan ansastamistaidoistaan purkaessaan pirullisia virityksiä ja sankarit saavat muinaisilta kalmoilta voimakkaita esineitä. Ragnarin voimat kasvavat kirjaa tutkiessa kukkulajätin mittoihin, kun taas Haran viisastuu entisestään toista opusta selatessaan. Goparille löytyy suojaa tarjoava viitta.

Syvemmällä katakombeissa luurankojen ja ansojen seasta löytyy tuttuja kasvoja, jotka pääasiassa osoittautuvat kataliksi muodonmuuttajiksi. Pari lapsuudentuttua vielä löytyy hengittävän oikeasti ilmaa tuttujen kasvojen takana, mutta nämäkään eivät juuri kumppanusten avuksi ole. Hämmästyksekseen sankarit kohtaavat Elminsterin ja Gorionin, jotka eivät vaikuta kovinkaan todellisilta ja saavat Neeran tulipalloista. Tapaus paljastuu jälleen muodonmuuttajien juoniksi ja mahtimuodonmuuttaja jos toinenkin päätyy jälleen ruumiina maahan.

Katakombit vaihtuvat luonnon luoliksi, joissa seikkailijoita odottaa katala jotain Sarevokia odottava palkkatappajajoukko, joka tosin pääsee hengiltä nopeasti. Verkkoansoihin sotkeutuen sankarit törmäävät joukkoihin hämähäkkejä ja jopa basiliskeja, ennen kuin pääsevät luolien läpi takaisin päivänvaloon.

Kumppanukset suuntaavat takaisin kohti Baldurin porttia, napaten matkalla mukaansa Ystävällisen käden majatalon keittiöstä haisevat kultaiset alushousut.

32. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 333 17 % 105196 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 180 9 % 71344 9 % Suurempi basiliski
Ragnar 314 16 % 177590 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 917 47 % 327525 41 % Andris
Neera 178 9 % 80253 10 % Kuningatar
Yeslick 24 1 % 21065 2 % Suurempi basiliski
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 10 80 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 11 10-13 1
Ragnar 8 109 -5 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 4 15-24 2
Gopar Hurmenyrkki 8 136 -2 Lumottu taistelukirves +2, Lumottu taistelukirves +1 6, 9 13-20, 12-19 3 (2, 1)
Neera 9 36 0 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 5, 6 65 -6 Polvenmurskaaja +1 (Lumottu sotavasara) 11 12-15 1,5
Hahmo STR DEX CON INT WIS CHA
Haran Marblefire 18 (18/00) 17 19 9 21 8
Ragnar 19 18 17 10 13 18

33. ja seikkailun päättävä peli-istunto: Loppukoitos Baldurin portissa

Seikkailijoiden paluu Baldurin porttiin osoittautuu vähemmän iloiseksi, sillä kaupungissa tapahtuu lisää outouksia. Kumppanukset ovat päätyneet etsintäkuulutetuiksi ja Liekehtivän nyrkin johto on vaihtunut entistäkin vihamielisemmäksi. Entiset ystävät ovat joko sairastuneet tai tapettu. Sankarit soluttautuvat viemäreiden kautta läpi kaupungin ja tutkivat jälleen Rautaisen valtaistuimen päämajan. Tällä kertaa huipulla odottaa jättejä ja jokin kiero maagi, jonka ruumiilta löytyy paljastavia asiakirjoja. Kaikkien ongelmien takana onkin Sarevok, erään Rautaisen valtaistuimen paikallisjohtajan ottolapsi, joka on juonitellut sekä rannikon, kaupungin ja jopa järjestön paikallisjohdon päänmenon. Kaupungin johtajia varten on palkattu salamurhaajia, joiden on määrä toteuttaa katala työnsä paikallisen palatsin juhlatilaisuudessa. Sankarit ehtivät salamurhaajien luo ennen kuin nämä ennättävät juhliin, ottaen kuolleilta tappajilta juhlakutsun ja voimalliset taikaesineet.

Sankarit päästetään etsintäkuulutuksista huolimatta paikallisjohtajien juhliin, koska verinen rypistynyt kutsu löytyy Berduinin taskusta. Juhlissa Sarevok yrittää päästä yhdeksi kaupungin johtajiksi, mutta kumppanukset keskeyttävät miehen sotaisan puheen, paljastaen katalan surkimuksen juonet. Tästä suuttuneena piikkikkääseen haarniskaan pukeutunut matalaääninen konna hyökkää paikallisjohdon kimppuun useiden mahtimuodonmuuttajien avustuksella. Onneksi kumppanukset ehtivät pelastaa johtajat ja Sarevok karkaa juhlista. Taistelussa väsyneet herttuat kuitenkin auttavat sankarit maagisten tiedustelujen avulla paikalliseen varkaiden kiltaan, jonka alle Sarevok on piiloutunut.

Varkaiden killan alta paljastuu tappava sokkelo, joka on täynnä ansoja ja muinaisia loihdittuja haarniskoita, epäkuolleita ja limoja. Berduinin johdolla ryhmä päätyy kuitenkin labyrintin läpi maassa makaavan henkihieverissä olevan hahmon luokse, joka paljastuu Bhaalin entiseksi papiksi, joka on opastanut Sarevokia, joka Berduinin tapaan on myöskin murhatun murhan jumalan jälkeläinen. Veri kuulemma kutsuu tuhoamaan ja tappamaan, Sarevok luuli pystyvänsä lunastamaan isänsä paikan jumalistossa kylvämällä kuolemaa suuressa luokassa koko Kalparannikolla.

Berduin ja kumppanit löytävät epäkuolleilla täytetyn kadotetun kaupungin syvältä Baldurin portin alta, jossa sijaitsee myös Rautaisen valtaistuimen tappajia, jotka eivät juuri Neeran tulipallojen jälkeen aiheuta harmia. Nuolia mokomat ehtivät ampumaan aivan liian suurissa määrin. Viimein kohtalokas tapaaminen Bhaalin jälkeläisten kesken odottaa vanhassa Murhan jumalan temppelissä, joka on kadonneen kaupungin ainoa ehjä rakennus.

Temppeli on täynnä ansoja ja Sarevok kumppaneineen odottaa innoissaan Berduinin ryhmää. Rankan koitoksen ja pääasiassa Goparin ja Ragnarin taistelutaitojen ansiosta Sarevok pääsee hengestään, vapauttaen elinvoimansa ohella osan Bhaalin elinvoimaa jonnekin olemassaolon tason tuolle puolen.

32. peli-istunnon tilastot:

Hahmo Tappojen määrä Tappojen osuus Taistelukokemus Taistelukokemuksen osuus Voimakkain uhri
Berduin 337 16 % 112021 13 % Suurempi basiliski
Haran Marmorituli 183 9 % 71749 8 % Suurempi basiliski
Ragnar 327 16 % 190120 22 % Demoniritari
Gopar Hurmenyrkki 932 46 % 345575 40 % Andris
Neera 183 9 % 91753 10 % Kuningatar
Yeslick 38 1 % 33280 3 % Suurempi basiliski
Hahmo Taso HP AC Ase/Aseet Thac0 Asevahinko Hyökkäykset
Berduin 10 80 1 Armeijan Viikate +1 (Lumottu kevyt varsijousi), Salamavasama 11 2-9 2
Haran Marmorituli 8 80 -6 Ashideena +2 (Lumottu sotavasara) 11 10-13 1
Ragnar 8 109 -5 Maailman reuna (Lumottu kahdenkäden miekka +3) 4 15-24 2
Gopar Hurmenyrkki 8 136 -2 Lumottu taistelukirves +2, Lumottu taistelukirves +1 6, 9 13-20, 12-19 3 (2, 1)
Neera 9 36 1 Arlan lohikärmeenkauhu (Lumottu linko +3), Lumottu tuliammus +1 13 5-8 1
Yeslick 6, 6 72 -6 Krotanin kallonmurskaaja (Lumottu sotanuija +2) 9 13-18 1,5

Rahapussin sisältö lopussa: 175570 kultapalaa.